4 schimbări majore în noul Cod Rutier. Se vor aplica din 2022
Ca participanți la trafic este important să știm toate schimbările legislative rutiere, chiar dacă am luat permisul cu mult timp în urmă. Nu este important ce mașină conduci, dacă este una nouă sau second hand, ci și cât de atent ești la tot ce se întâmplă atunci când conduci pentru a nu avea evenimente neplăcute.
Să fii așadar cu adevărat un șofer bun nu înseamnă doar să faci școala de șoferi, să obții permisul și să îți achiziționezi o mașină, ci este important să ai o conduită adecvată și să respecți regulile de circulație pentru siguranța ta, dar și pentru a celorlalți participanți la trafic: alți șoferi, pietoni, bicicliști, motocicliști.
Codul Rutier prevede conduita pe care trebuie să o avem în timpul condusului, regulile și sancțiunile, dar și anumite reglementări. Din când în când acestuia i se aduc adăugiri pe care toți șoferii trebuie să și le însușească.
Guvernul a adoptat proiectul de hotărâre prin care se modifică și completează regulamentul de aplicare a Codului Rutier, astfel că în 2022 se vor adăuga 4 noi prevederi importante.
1. Reguli privind circulația trotinetelor electrice
În principiu, trotinetele electrice vor avea același regim ca cel al bicicletelor din punctul de vedere al legislației rutiere, însă acestea nu pot fi conduse decât în linie dreaptă. Pentru a schimba direcția de mers, conducătorii de trotinete electrice trebuie să se dea jos de pe acestea și să meargă pe lângă ele. De asemenea, conducătorii de trotinete electrice au obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.
2. Posibilitatea accesării de către șoferi a unui cazier rutier
Vei putea afla astfel întregul istoric al sancțiunilor și nu doar câte puncte de penalizare ai, așa cum se întâmplă în acest moment. „Istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice aplicate titularului permisului de conducere se comunică la cererea acestuia, în condițiile stabilite prin ordin al Ministrului Afacerilor Interne”, se precizează în hotărârea adoptată de Guvern.
3. Pietonii neatenți vor putea fi amendați chiar și atunci când traversează prin locurile semnalizate corespunzător
Pietonii care nu sunt atenți, care ascultă muzică în căști sau care vorbesc și se uită în telefon atunci când traversează, ar putea fi amendați din 2022, chiar dacă traversează prin locurile special amenajate și semnalizate.
4. Mașinile electrice vor avea numere verzi
Mașinile nepoluante vor primi numere verzi la înmatriculare, pe baza acestora putând primi ulterior și alte facilități, cum ar fi intrarea liberă a acestora în anumite zone unde mașinile ce funcționează cu combustibili clasici ar putea avea accesul restricționat (centrul orașelor sau anumite zone ale acestora).