brand

Volvo va înceta producția de motoare diesel la începutul anului 2024

Volvo va înceta producția de motoare diesel la începutul anului 2024

Volvo a anunțat astăzi, în cadrul Săptămânii Climatului de la New York, că va înceta producția de vehicule diesel până la începutul anului 2024. Volvo a declarat că această decizie ilustrează rapiditatea cu care se schimbă atât industria auto, cât și cererea consumatorilor în fața crizei climatice.

Până în 2019, majoritatea mașinilor Volvo vândute în Europa erau alimentate cu motorină, la fel ca în cazul multor alți producători de automobile. Vehiculele electrice reprezentau un procent foarte mic din vânzări. Această tendință s-a inversat. Astăzi, majoritatea vehiculelor Volvo sunt fie complet electrice, fie dispun de un sistem de propulsie hibridă electrică plug-in.

În plus față de eliminarea mașinilor cu motor diesel, Volvo intenționează să fie complet electric până în 2030 și își propune să fie neutru din punct de vedere climatic până în 2040. Aceste obiective urmează deciziei pe care producătorul auto a luat-o în noiembrie anul trecut, când și-a vândut participația la Aurobay, o societate mixtă care conținea toate activele sale în domeniul motoarelor cu combustie. Ca urmare, Volvo nu mai cheltuiește bani pentru dezvoltarea motoarelor pe benzină sau diesel.

Vorbind în cadrul Săptămânii Climatului de la New York, Jim Rowan, directorul executiv al Volvo Cars, a declarat că firma este pe deplin concentrată pe crearea unei game de automobile premium, complet electrice. "Sistemele de propulsie electrice sunt viitorul nostru și sunt superioare motoarelor cu combustie. Acestea generează mai puțin zgomot, mai puține vibrații, mai puține costuri de întreținere pentru clienții noștri și zero emisii la țeava de eșapament", a declarat el.

Pentru a sublinia și mai mult acest aspect, Anders Karrberg, directorul Volvo pentru sustenabilitate, va participa la un eveniment organizat de Coaliția Accelerating to Zero în cadrul Săptămânii Climatului din acest an. Lansată cu ocazia summitului COP27 privind clima, Coaliția A2Z oferă o platformă multilaterală pentru semnatarii Declarației de la Glasgow privind vehiculele cu emisii zero. Obiectivul acestei platforme este de a reduce la zero emisiile de gaze de eșapament în cazul vânzărilor de vehicule noi până în 2040.

Între timp, Volvo avansează prin lansarea unei game complete de vehicule electrice. La începutul acestui an, a lansat EX30, cel mai ieftin EV al companiei, care pornește de la 34.950 de dolari. În ianuarie, la CES, a debutat EX90, care începe livrările la începutul anului 2024. În cele din urmă, producătorul auto intenționează să lanseze minimum șase EV-uri până în 2026, inclusiv o versiune electrică a modelului XC60 și un nou monovolum EM90.