brand

Volvo EM90 - Primul minivan electric al suedezilor

Volvo EM90 - Primul minivan electric al suedezilor

Deși în ultimii ani fiecare nou model Volvo lansat a fost un SUV, acesta nu este cazul cu EM90. Este primul minivan al mărcii suedeze, complet cu uși culisante pe ambele părți. Beneficiind de poziția sa sub imensul concern Geely, transportatorul de persoane este în mare măsură bazat pe Zeekr 009, dar (din fericire) cu un aspect mai puțin înspăimântător.

Rulând pe roți de 19 sau 20 de inci cu un aspect aerodinamic optimizat, Volvo EM90 are o față redesenată în comparație cu Zeekr 009. Adoptă o "grilă" iluminată mai subtilă și faruri noi care urmează modelul SUV-ului electric EX90. Profilul trădează originile minivanului, în timp ce spatele a fost actualizat discret cu noile stopuri care se extind pe piloni pentru a se alinia mai bine cu limbajul de design al Volvo.

Eleganta cutie pe roți este oferită cu loc pentru șase persoane pe trei rânduri, dar veți dori să stați pe rândul din mijloc, unde există un pereche de scaune ventilate confortabile de tip lounge care alunecă înainte și înapoi. Coborând din tapițerie este un ecran de 15,6 inci, pe care unii l-ar putea considera mic, având în vedere că BMW Seria 7 are un afișaj de 31,3 inci care se pliază de asemenea din tavan.

La fel de mare, ecranul tactil de 15,4 inci pentru infotainment oferă acces la majoritatea funcțiilor, deoarece comenzile convenționale sunt reduse la minimum. Marele ecran central este însoțit de un cluster de instrumente complet digital care a devenit practic norma. Volvo menționează că scaunele din spate pot deveni un "teatru, sala de ședințe sau o cameră de dormit" printr-o simplă comutare sau printr-o comandă vocală pentru a schimba setările pentru geamuri, scaune, ecrane, iluminare și aer condiționat. Sistemul audio Bowers & Wilkins cu 21 de difuzoare promite să transforme EM90 într-o "sală de concerte privată în mișcare".

Puterea este furnizată de un motor electric montat la spate, care livrează 268 CP (200 kW), suficient pentru un sprint de la 0 la 100 km/h în 8,3 secunde. Deși Volvo EM90 este deocamdată doar cu tracțiune spate, Zeekr 009 vine și într-o configurație mult mai puternică cu tracțiune integrală și două motoare, cu un impresionant 536 CP și un sprint de 4,5 secunde.

La fel ca modelul său surioară, o baterie uriașă de 116 kWh poate fi încărcată de la 10 la 80% în mai puțin de 30 de minute. Autonomia maximă este de 738 kilometri, dar aceasta este în ciclul de testare pentru vehicule ușoare din China (CLTC). În spiritul EX90, minivanul cu zero emisii suportă încărcarea bidirecțională pentru a alimenta alte vehicule sau electrocasnice.

Volvo EM90 - Primul minivan electric al suedezilor

Este impunător de mare, se întinde pe 5206 milimetri lungime, 2024 mm lățime și 1859 mm înălțime. Se laudă cu un ampatament masiv de 3205 mm și înclină balanța la 2.763 kilograme.

Volvo spune că EM90 este deja disponibil pentru precomandă în China, unde rivalizează cu alte minivanuri de lux, precum Lexus LM și Buick GL8. Se iau în considerare piețe suplimentare.

Într-o piață auto în creștere, Volvo EM90 reprezintă un pas important pentru marca suedeză. Cu un design atrăgător, o serie de caracteristici impresionante și o autonomie competitivă, acest minivan electric ar putea fi o alegere populară pentru familiile care caută un vehicul de lux, spațios și eficient din punct de vedere energetic.