brand

Tesla pregătește un rival pentru Volkswagen ID.3

Tesla pregătește un rival pentru Volkswagen ID.3

Tesla ar putea dezvălui în curând un model complet nou, judecând după acest ultim lot de imagini teaser ale firmei americane. Șeful Tesla, Elon Musk, a declarat anterior că va exista un anunț important la următoarea zi a investitorilor Tesla, pe 1 martie.

Noile speculații potrivit cărora marca de vehicule electrice va dezvălui mai multe detalii despre modelul mai ieftin planificat au fost amplificate de un nou videoclip pe rețelele de socializare care a prezentat un nou model cu câteva schițe de design.

Planurile pentru un nou model Tesla entry-level sunt în lucru de ceva timp, iar unele dintre schițele teaser din videoclip au fost deja publicate încă din 2020. Noua mașină va oferi Tesla un rival pentru vehiculele electrice mai ieftine de la producătorii coreeni și chinezi, cum ar fi Hyundai Kona Electric și Kia Niro EV.

Am văzut, de asemenea, o imagine anterioară a unor caroserii goale, un posibil indiciu că platforma Tesla pentru mașini mici mai eficiente și mai accesibile (care va încorpora învățămintele de la Model 3 și Y) va fi o parte importantă a următoarei faze a autoproclamatului "Master plan" al firmei.

Anterior, Musk a declarat acționarilor că următoarea etapă a planului său va fi "în mod fundamental despre scalare". Este probabil ca aceasta să implice furnizarea și producția de baterii, dar, așa cum am subliniat deja, este posibil să se concentreze și pe tehnicile de construcție care reduc complexitatea și fac mai ușoară și mai ieftină construirea vehiculelor Tesla - acest lucru s-ar putea extinde la un pachet de baterii complet structural.

Baby Tesla: ce știm până acum

Tesla a încheiat anul 2022 fără să livreze nici Cybertruck-ul său mult amânat, nici noul Roadster - dar compania pune deja un nou accent pe dezvoltarea unui model mai mic și mai ieftin, care ar putea juca un rol mai important în adoptarea vehiculelor electrice.

Anul trecut, Tesla a ajuns în fruntea clasamentelor de vânzări în regiuni cheie, și-a accelerat ritmul de producție și a pus pe linia de producție mașina cu numărul trei milioane. Iar acum, Musk pare să fi decis că este momentul potrivit pentru a face presiuni pentru o mai mare accesibilitate.

La o recentă informare privind rezultatele financiare, acesta le-a spus analiștilor: "Am făcut ingineria pentru Cybertruck și Semi [camionul Tesla], așa că puteți ghici la ce lucrăm, adică la următoarea generație de vehicule care va costa aproximativ jumătate din costul Modelului 3 și al platformei Y". Va fi mai mic, ca să fim corecți, dar cred că va depăși în scurt timp producția tuturor celorlalte vehicule ale noastre la un loc."

Reducerea la jumătate a costului de construcție nu înseamnă neapărat că bebelușul Tesla ar putea tăia în două prețul de listă actual al unui Model 3 (de la 45.000 de euro). Dar se poate spune cu siguranță că vehiculul sub-Model 3 ar putea începe fezabil de la aproximativ 32.000 de euro.

Acest lucru ar deschide considerabil piața potențială a Tesla, oferindu-i companiei un rival pentru hatchback-urile electrice de fabricație europeană, cum ar fi ID.3 de la Volkswagen și chiar pentru modelele chinezești de la MG și BYD.