brand

Tesla Model Y a fost cea mai bine vândută mașină din lume în primul trimestru 2023

Tesla Model Y a fost cea mai bine vândută mașină din lume în primul trimestru 2023

Aceasta este o veste importantă pentru industria auto. Pentru prima dată, o mașină pur electrică se află pe primul loc în clasamentul mondial al vânzărilor. Și nu putea fi decât o Tesla. Da, datele JATO pentru 53 de piețe din întreaga lume, la care se adaugă informații pentru alte piețe cheie și estimări pentru altele, indică faptul că Tesla Model Y a fost cea mai bine vândută mașină din lume în primul trimestru al acestui an.

În august 2022, CEO-ul Tesla, Elon Musk, a anunțat în timpul adunării anuale a acționarilor că Model Y va deveni cel mai bine vândut vehicul nou din lume în 2023. Deși marca a crescut foarte rapid, la vremea respectivă a fost considerată o țintă optimistă, având în vedere prețul mediu ridicat al acestui SUV de dimensiuni medii.

Însă recentele reduceri de preț și expansiunea Tesla la nivel mondial stimulează cererea pentru Model Y. Anul trecut, acesta a fost al treilea cel mai bine vândut automobil, după doar două nume foarte populare: Toyota RAV4 și Toyota Corolla. Potrivit datelor din 152 de piețe, Tesla a vândut 747.500 de unități ale Model Y, o creștere de 91% față de 2021.

Modelul Y a rămas cu 244.000 de unități în urma sedanului Corolla și cu 268.000 de unități în urma RAV4. Decalajul dintre cele două modele a început să se reducă pe măsură ce Tesla a continuat să reducă prețurile mașinilor sale, iar boom-ul EV a câștigat și mai multă tracțiune.

Datele colectate pentru primul trimestru arată că Tesla Model Y se află în frunte, cu 267.200 de unități vândute. Aceasta reprezintă o creștere de aproximativ 69% față de aceeași perioadă a anului trecut. Modelul Y a înregistrat performanțe puternice în China, piața sa principală, în Statele Unite, unde a crescut cu 68%, și în Europa, unde a devenit cel mai bine vândut vehicul.

Toyota Corolla este mai puțin în ciuda cifrelor de vânzări care includ toate tipurile de caroserie disponibile: sedan, wagon și hatchback. Corolla, care este de ani de zile una dintre cele mai populare mașini din lume, a înregistrat vânzări în scădere de 256.400 de unități. Această cifră include o scădere de 29% în China și o scădere de 10% în Statele Unite.

Actuala generație a modelului Corolla a fost prezentată în martie 2018, în timp ce Tesla Model Y a debutat un an mai târziu, în martie 2019. Diferența dintre cele două nu este atât de mare, ceea ce înseamnă că orice se poate întâmpla până la sfârșitul anului.

Se pare că Tesla are vânt în pânze, deoarece Model Y este un SUV și este electric, o combinație câștigătoare în acest moment. Pe de altă parte, Corolla are avantajul de a fi un produs cu adevărat global, fiind disponibil în aproape toate țările din lume. Acest lucru îl face mai puțin vulnerabil la orice ciocniri geopolitice între China și Statele Unite, de exemplu.

Top 5 este completat de alte trei Toyota: Hilux, RAV4 și Camry. Atât RAV4, cât și Camry sunt concepute pentru piețele dezvoltate, în timp ce Hilux continuă să fie alegerea de top în economiile emergente. Prezența pe aceste piețe, care reprezintă o cincime din vânzările globale de vehicule, este partea care lipsește din expansiunea Tesla. Vom vedea vreodată o Tesla pentru aceste piețe?

Notă: Totalurile prezentate în acest articol reprezintă suma datelor JATO pentru 53 de piețe, la care se adaugă datele/previziunile oficiale pentru alte 31 de piețe și estimările pentru restul lumii.