brand

Skoda pregăteşte un nou SUV electric pentru toamna anului 2024: Elroq

Skoda pregăteşte un nou SUV electric pentru toamna anului 2024: Elroq

Industria auto accelerează tranziţia către vehicule electrice, iar Skoda îşi consolidează gama de modele nepoluante cu un nou SUV electric de dimensiuni medii. Denumit Elroq, acesta va fi prezentat în premieră în toamna anului 2024, aducând un design proaspăt şi o abordare inovatoare în segmentul SUV-urilor electrice accesibile.

Elroq marchează o etapă importantă în evoluţia designului Skoda, fiind primul model conceput în conformitate cu filozofia "Modern Solid". Această abordare a fost preconizată de conceptele Vision 7S din 2022 şi Epiq din 2023, promițând un aspect robust şi captivant. Conform şefului de design Skoda, Oliver Stefani, "Elroq stabilește un nou ton și este, fără îndoială, un adevărat magnet pentru priviri."

Deşi detaliile complete rămân încă un mister, Skoda a oferit o privire fugară asupra părţii frontale a Elroq. Imaginea arată un design de faruri împărțit, cu lumini LED care se întind ușor către părțile laterale ale mașinii. De asemenea, putem observa inscripția "Skoda" pe capota proeminentă și o reinterpretare modernă a grilei tradiționale, denumită "Tech-Deck Face".

Skoda a subliniat și faptul că Elroq va fi echipat cu jante de dimensiuni generoase și tehnologie de faruri matrix LED, aducând un plus de eleganță și funcționalitate acestui SUV electric.

În ciuda dimensiunilor compacte de 4,5 metri lungime, Skoda promite că Elroq va oferi un spaţiu interior generos și o practicitate excepțională. Aceste calități sunt esențiale pentru un SUV familial, iar Skoda are o tradiție solidă în ceea ce privește dotările "Simply Clever" care facilitează viața de zi cu zi.

În modelul Enyaq, aceste dotări ingenioase includ o umbreluță ascunsă în ușa șoferului și o racletă pentru îndepărtarea gheții, discretă în hayon. Putem aștepta caracteristici similare și în Elroq, menite să ușureze sarcini cotidiene precum transportul bagajelor sau curățarea parbrizului.

Skoda Elroq va fi construit pe platforma MEB a Grupului Volkswagen, dedicată vehiculelor electrice. Aceeași platformă este utilizată și pentru SUV-urile electrice Enyaq și Enyaq Coupe. Prin urmare, este de așteptat ca Elroq să preia opțiunile de baterie de 58 kWh și 77 kWh, precum și variantele de tracțiune integrală și tracțiune spate.

De asemenea, Skoda a confirmat că va exista și o versiune de performanță Elroq vRS, menită să satisfacă pasionații de condus dinamic. Deși detaliile tehnice nu au fost dezvăluite încă, putem presupune că această versiune vRS va oferi accelerație mai rapidă și un plus de putere.

Deși Skoda nu a furnizat informații specifice despre autonomia Elroq, putem face unele estimări bazate pe modelul Enyaq. Cu bateria de 77 kWh, Enyaq are o autonomie de până la 534 km conform ciclului WLTP. Este probabil ca Elroq să ofere o autonomie similară, poate chiar mai mare datorită dimensiunilor și greutății mai mici.

În ceea ce privește încărcarea, Elroq va beneficia probabil de capacitatea de încărcare rapidă de până la 135 kW, permițând reîncărcarea bateriei de la 10% la 80% în aproximativ 30 de minute. De asemenea, este de așteptat ca SUV-ul electric să fie compatibil cu sistemele de încărcare domestică și publică.

Skoda este recunoscută pentru echiparea generoasă a modelelor sale, iar Elroq nu va face excepție. Putem anticipa prezența unor sisteme de asistență pentru șofer de ultimă generație, cum ar fi asistența pentru menținerea benzii, monitorizarea unghiului mort și recunoașterea semnelor de circulație.

De asemenea, este de așteptat ca Elroq să ofere o gamă largă de tehnologii de infotainment și conectivitate, inclusiv un sistem multimedia cu ecran tactil de dimensiuni generoase, compatibilitate cu aplicațiile smartphone preferate și posibilitatea de actualizări over-the-air.

Deși Skoda nu a dezvăluit încă imagini cu interiorul Elroq, putem presupune că acesta va reflecta filosofia de design "Modern Solid". Așteptați-vă la o cabină spațioasă, cu linii simple și materiale de înaltă calitate, creând o atmosferă modernă și primitoare.

Scaunele ar putea fi tapițate cu materiale reciclate sau sustenabile, în concordanță cu orientarea ecologică a unui vehicul electric. De asemenea, este posibil ca Elroq să ofere opțiuni de personalizare a ambianței interioare, permițând fiecărui proprietar să-și exprime personalitatea.

Elroq nu este singurul SUV electric pe care Skoda îl are în plan. Constructorul ceh intenționează să lanseze o întreagă gamă de vehicule electrice în următorii ani, inclusiv un model flagship cu șapte locuri. Aceste noi modele vor consolida oferta Skoda în segmentul vehiculelor nepoluante, oferind opțiuni variate pentru clienții care doresc să treacă la mobilitatea electrică.

Deși Skoda nu a furnizat detalii despre prețurile Elroq, putem face unele estimări bazate pe gama actuală de modele electrice. De exemplu, Enyaq are un preț de pornire de aproximativ 35.000 de euro în România. Având în vedere dimensiunile mai mici ale Elroq, este posibil ca acesta să aibă un preț de lansare ușor mai accesibil, situat probabil în intervalul 30.000 - 35.000 de euro.

În ceea ce privește disponibilitatea, Skoda a confirmat că Elroq va fi prezentat în premieră în toamna anului 2024. Însă, lansarea comercială ar putea avea loc abia în 2025, permițând astfel clienților să rezerve și să achiziționeze noul SUV electric.

Skoda Elroq reprezintă un pas important în strategia constructorului ceh de a se adapta la era vehiculelor electrice. Cu un design proaspăt, spațiu interior generos și opțiuni de motorizare eficiente, acest SUV electric de dimensiuni medii are potențialul de a atrage atât familiile, cât și pasionații de condus dinamic.

Rămâne de văzut dacă Elroq va reuși să convingă publicul prin raportul său calitate-preț și dotările ingenioase specifice mărcii Skoda. Însă, una este sigură: lansarea acestui model marchează o nouă etapă în ambiția Skoda de a deveni un jucător de prim-plan pe piața vehiculelor electrice.