brand

Porsche oprește producția modelului 718 Boxster și Cayman în Europa

Porsche oprește producția modelului 718 Boxster și Cayman în Europa

Este oficial, modelele sport de bază, Porsche 718, nu mai există în Uniunea Europeană. Asemeni modelului Macan pe benzină, Porsche retrage modelul Boxster și Cayman mai devreme deoarece cele două mașini nu vor îndeplini noile reglementări de securitate cibernetică.

Legile europene noi de securitate cibernetică intră în vigoare în iulie 2024, moment în care, Porsche nu va mai avea voie să înregistreze mașinile în UE. Cu toate acestea, cele două modele vor continua să existe în alte piețe, pentru moment.

Într-un e-mail către Motor1, purtătorul de cuvânt al Porsche 718, Oliver Hilger, a confirmat că modelul coupe și cel convertible au fost retrase din UE. Există, totuși, unele excepții. Modelele Cayman GT4 RS și Boxster RS Spyder sunt scutite de la această regulă datorită producției lor limitate.

Problema provine din arhitectura electrică utilizată de Boxster și Cayman, care nu îndeplinește reglementările viitoare. Ajustarea mașinilor pentru a se conforma noii legi ar costa Porsche aproximativ jumătate din bugetul utilizat pentru un model complet nou, ceea ce nu este viabil din punct de vedere financiar.

Boxster/Cayman de generația a patra este un produs vechi relativ, debutând în 2016 sub codul intern "982". Primul model Macan este chiar mai vechi având în vedere că este pe piață din 2014. Retragerea modelului 718 din UE nu va avea probabil un impact major asupra vânzărilor Porsche, dar Macan a fost întotdeauna un model bine vândut. La nivel global, crossover-ul a înregistrat 87.355 de vânzări în 2023, sau de peste patru ori comparativ cu linia 718.

Următoarea generație 718 va fi pur electrică când va fi lansată în 2025. Sosirea EV nu va însemna sfârșitul modelelor actuale pe benzină, deoarece cele două vor coexista pentru o perioadă de timp nespecificată. Porsche are o strategie similară pentru cele două generații ale modelului Macan.

Deși modelul 718 nu mai este disponibil pentru configurare în piețele UE, puteți încă să cumpărați un Boxster sau Cayman nou alegând din ce este disponibil în stoc. Timpul este limitat deoarece acest lucru nu va mai fi posibil după 1 iulie, când mașinile nesoldate vor deveni neregistrabile.