brand

Mazda CX-80: O nouă adiție în seria SUV-urilor CX de la Mazda

Mazda CX-80: O nouă adiție în seria SUV-urilor CX de la Mazda

Mazda își extinde gama de SUV-uri CX cu un model complet nou, denumit Mazda CX-80. Am observat prototipul acestuia în timpul testelor pe drumuri, sugerând că dezvăluirea completă va avea loc spre sfârșitul acestui an. CX-80 va fi poziționat deasupra modelului recent lansat CX-60, ca fiind cel mai mare SUV Mazda de pe piață, dar va împrumuta multe elemente de design de la acesta. Printre concurenții CX-80 se numără Nissan X-Trail, Kia Sorento și Hyundai Santa Fe, în segmentul SUV-urilor mari.

Chiar dacă este acoperit într-o camuflaj puternic, se poate observa clar că partea frontală va păstra o grilă și o dispunere a farurilor similară cu cea a modelului CX-60. Farurile sunt conectate la grilă și sunt parțial acoperite de linia capotei, conferind un aspect agresiv. Grila urmează în linii mari designul CX-60, iar pe laterale se pot observa prizele de aer de pe bara de protecție.

De la lateral, se poate observa că ampatamentul pare extrem de lung. CX-80 va fi construit pe o versiune alungită a platformei Large Product Group de la Mazda, folosită și pe CX-60. Această creștere în lungime va permite o capacitate de șapte locuri în interior, ceea ce CX-60 nu oferă. Cu banchetele din spate ridicate, ne așteptăm ca CX-80 să aibă un spațiu de depozitare mai mic decât CX-60, care are un volum de 570 de litri în portbagaj. Partea din spate preia și unele elemente de design de la CX-60, cum ar fi spoilerul de pe plafon, grupul de lumini spate și stâlpul posterior curbat.

Platforma Large Product Group de la Mazda poate găzdui o gamă variată de motoare: mild-hybrid, plug-in hybrid, motoare pe benzină cu patru cilindri și motoare diesel cu șase cilindri în linie. Ne așteptăm la o ofertă similară de motorizări ca în cazul CX-60, cum ar fi un motor pe benzină plug-in hybrid de 2.5 litri, un motor diesel turbocharged de 3.3 litri și un motor pe benzină de 3.0 litri cu șase cilindri în linie.

La interior, ne așteptăm să găsim două ecrane de 12.3 inch, similare cu cele de pe CX-60, iar comenzile pentru sistemul de infotainment vor fi realizate prin intermediul unui buton rotativ amplasat pe consola centrală.

Momentan nu există o dată oficială pentru lansarea Mazda CX-80, însă producătorul a confirmat că va fi disponibil în Europa, precum și în Japonia. Nu se știe deocamdată dacă modelul va fi oferit și în America de Nord, unde deja avem Mazda CX-90, care este un vehicul foarte similar, cu o lățime puțin mai mare.

Mazda a lansat recent o serie de produse noi și se pare că nu se oprește aici. Pe lângă noile SUV-uri de dimensiuni mari, Mazda are în plan să lanseze un nou CX-5 în 2025, care ar putea include un sistem de propulsie hibrid. De asemenea, există zvonuri despre un nou automobil sport cu motor rotativ, care ar combina motorul rotativ cu un sistem hibrid, format dintr-o baterie și mai multe motoare electrice. Nimic nu a fost confirmat până în prezent, dar am văzut recent un brevet pentru acest nou vehicul.