brand

Mazda Arata: O nouă încercare de a crea un SUV electric

Mazda Arata: O nouă încercare de a crea un SUV electric

Mazda nu renunță la ideea de a dezvolta un SUV electric de succes, chiar dacă primul lor model, MX-30, nu a avut rezultatele scontate pe piață.

Principalul punct de atracție al standului Mazda la Auto China 2024 a fost, fără îndoială, sedanul electric cu tracțiune spate 6. Totuși, acesta nu a fost singura premieră. Conceptul de SUV electric Arata și-a făcut și el debutul, prefigurând un model de producție care ar putea fi lansat în China până la sfârșitul anului viitor.

La fel ca sedanul EZ-6, Arata a fost dezvoltat de Changan Mazda, o asociere între Changan Automobile și Mazda, înființată în 2012. Se pare că modelul de producție ar putea adopta un nume diferit, poate o denumire alfanumerică, similară cu celelalte modele SUV. Deja s-a înregistrat marca "EZ-60" în China, așa că acest nume ar putea fi utilizat pentru acest vehicul.

Conceptul Arata (cuvânt japonez care înseamnă "nou" sau "proaspăt") prefigurează un SUV electric atractiv care ar putea avea legături cu un produs existent. În timp ce se așteaptă ca EZ-6 să fie o versiune reskinată a modelului Changan Depal SL03, EZ-60 ar putea fi bazat pe Changan Deepal S7. Cu toate acestea, nu vor fi doar cazuri de schimbare a insignelor și de redenumire, deoarece există diferențe majore de design.

Arata este strict un model EV, cel puțin deocamdată, în timp ce EZ-6, care va fi lansat pe piață în China în acest an, va fi comercializat și cu o configurație plug-in hybrid. SUV-ul adoptă și limbajul de design Kodo familiar și are ferestre relativ mici și faruri elegante la față și la spate.

Mazda nu a anunțat nimic despre vânzarea sedanului și SUV-ului în afara Chinei, unde cele două modele vor fi produse. Compania Mazda a făcut pași timizi către electrificare, dar este conștientă că vehiculele electrice sunt inevitabile.

Deși MX-30 nu a avut un succes comercial, marca japoneză este conștientă că trebuie să urmeze tendința de electrificare pentru a supraviețui pe piață. Mazda Arata este o dovadă în acest sens, o nouă încercare de a crea un SUV electric care să se impună pe piață.