brand

Jeep dezvăluie Wagoneer S, SUV-ul electric ce vrea sa rivalizeze cu Tesla Model Y

Jeep dezvăluie Wagoneer S, SUV-ul electric ce vrea sa rivalizeze cu Tesla Model Y

Într-o mișcare îndrăzneață de a rivaliza cu Tesla pe piața SUV-urilor electrice de lux, Jeep a lansat recent modelul său emblematic Wagoneer S. Această bijuterie electrică reprezintă nu numai primul vehicul complet electric conceput la nivel global de către producătorul american, ci și una dintre cele mai rapide, mai aerodinamice și mai sofisticate creații Jeep oferite vreodată pe piața europeană.

Alimentat de o configurație duală de motoare electrice care generează o putere uluitoare de 600 cai putere și un cuplu de 800 Nm, Wagoneer S stabilește noi standarde în domeniul performanței pentru un SUV electric de lux. Accelerația sa electrizantă de la 0 la 100 km/h în doar 3,4 secunde îl propulsează înaintea rivalului său direct, Tesla Model Y, și îl plasează în fruntea multor concurenți de marcă.

Deși autonomia maximă de 480 km pe o singură încărcare este ușor inferioară celei oferite de Model Y, Wagoneer S compensează prin capacitatea sa de a decupla axul posterior pentru a îmbunătăți eficiența energetică. De asemenea, SUV-ul Jeep promite timpi de încărcare rapizi, putând atinge 80% din capacitatea bateriei în aproximativ 28 de minute la un încărcător DC rapid.

Unul dintre aspectele cele mai captivante ale Wagoneer S este reinterpretarea audacioasă a stilului iconic Jeep într-o formă aerodinamică și modernă. Elementul definitoriu este aripa posterioară "plutitoare", un detaliu estetic îndrăzneț care, conform spuselor designerului șef de exterior Vince Galante, a fost inițial considerat prea ambițios, dar a fost totuși aprobat și chiar extins.

Grila tradițională cu șapte sloturile a fost, de asemenea, reinventată ca un element de iluminat texturat, în timp ce farurile subțiri sunt unite de o bară de lumini și o inserție din aluminiu perie. Ansamblul estetic este completat de aranjamentul geometric al aripilor și de poziția solidă a SUV-ului, trăsături clasice Jeep actualizate într-o manieră similară cu cea a Range Rover Velar.

Interiorul Wagoneer S subliniază poziționarea sa premium prin intermediul unui tablou de bord sofisticat, plin de tehnologie, și al materialelor luxoase, neobișnuite pentru un Jeep european. Panoul central negru lucios ascunde un ecran tactil de 12,3 inchi, flancate de un afișaj pentru pasagerul din față și un cluster de instrumente digitale, totalizând 45 de inchi de suprafață digitală.

Aluminiul prelucrat și inserturile de înaltă calitate de pe consola centrală și de pe ușile interioare completează atmosfera rafinată. Datorită platformei STLA-L eficiente din punct de vedere spațial, al doilea rând de scaune oferă un spațiu generos pentru picioare, depășind chiar modelul Grand Cherokee din clasa superioară.

Wagoneer S va fi lansat inițial în toamna acestui an pe piața americană, cu un preț de pornire de peste 71.000 de dolari (aproximativ 65.500 de euro). Europenii vor trebui să aștepte până în primul trimestru al anului 2026 pentru a putea achiziționa acest SUV electric de lux, care va completa gama Jeep alături de modelul electric de dimensiuni mici Avenger.

Deși prețurile exacte pentru piața europeană nu au fost încă anunțate, se estimează că Wagoneer S va fi poziționat peste pragul de 75.000 de lire sterline, reflectând ambiția Jeep de a concura cu cele mai prestigioase SUV-uri electrice premium, cum ar fi BMW Neue Klasse X, Mercedes-Benz EQC următoarei generații și o variantă electrică a Range Rover Velar.

Cu Wagoneer S, Jeep a reușit să creeze un SUV electric de lux care combină performanțele electrizante, designul aerodinamic și tehnologiile avansate într-un pachet extrem de atractiv. Deși va trebui să concureze cu unii dintre cei mai puternici jucători din segmentul premium, precum Audi, BMW și Mercedes-Benz, SUV-ul electric Jeep are toate calitățile necesare pentru a deveni un lider de piață și pentru a atrage atât pasionații de performanță, cât și iubitorii de lux.