brand

Hyundai vrea să lanseze un mini EV de 20.000 de euro în Europa

Hyundai vrea să lanseze un mini EV de 20.000 de euro în Europa

După cum sugerează rapoartele, Hyundai intenționează să lanseze o versiune complet electrică a modelului său Casper mini crossover în Europa. Aceasta ar putea fi vândută cu mai puțin de 20.000 de euro, făcându-l un concurent redutabil pentru EV-uri la prețuri accesibile de la Renault, Stellantis și VW.

Casper se va alătura unei serii de EV-uri mici și mini deja vândute sau planificate pentru Europa, inclusiv Dacia Spring construit în China, Twingo electric de la Renault și Citroen e-C3. De asemenea, acesta va oferi Hyundai un rival pentru mașinile electrice la prețuri accesibile lansate în Europa de producătorii auto chinezi, cum ar fi MG Motors de la SAIC și BYD.

"O persoană familiară cu planurile Hyundai a declarat pentru Automotive News Europe că mașina se așteaptă să fie prezentată în Europa în al treilea trimestru, cu primele livrări începând până la sfârșitul anului."

Un raport din ziarul sud-coreean Chosun Daily a menționat că producția modelului all-electric Casper va începe în iulie.

EV-uri viitoare includ Renault 5, mai multe modele de la mărcile Grupului Volkwagen, inclusiv o mașină potențial bazată pe Twingo și un Panda Fiat cu baterie. Aceste mașini ar avea un preț de pornire de 25.000 de euro sau mai puțin.

Casper este vândut în Coreea de Sud cu un motor pe benzină de 1,0 litri cu trei cilindri, o variantă care nu va fi vândută în Europa. Se bazează pe aceeași platformă ca minicarul i10 care este construit în Turcia și vândut în Europa. Casper complet electric va fi exportat din fabrica Gwangju din Coreea de Sud, unde va fi produs alături de versiunea pe benzină.

Casper vândut în Coreea de Sud are 3.595 mm lungime, 1.595 mm lățime și 1.575 mm înălțime. Dimensiunile sale sunt stabilite pentru a respecta reglementările pentru "mașini ușoare", care beneficiază de avantaje fiscale.

Fotografiile spion ale unui Casper camuflat în test drives în Suedia arată o mașină care este cu 200-250 mm (opt până la zece centimetri) mai lungă decât versiunea coreeană, pentru a se adapta mai bine nevoilor clienților europeni.

Potrivit raportului Chosun Daily, Casper EV va avea o baterie de fosfat de fier litiu (LFP) mai ieftină, cu o autonomie de 200 km până la 300 km.

Cel mai ieftin EV al Hyundai în Europa este SUV-ul Kona mic, care începe de la 36.400 de euro în Germania. Un purtător de cuvânt al Hyundai Europe a declarat că compania nu va comenta planurile viitoare.

Lionel Keogh, șeful Hyundai France, a declarat pentru revista franceză Auto Moto că Casper EV va avea un preț în jur de 20.000 de euro și va concura cu Dacia Spring și Citroen e-C3.

"Șeful de marketing al Hyundai Motor Europe, Andreas-Christoph Hofmann, a declarat pentru Automotive News Europe în 2022 că „Oricine din industrie știe că ținta acestui tip de vehicul este de 20.000 de euro."

Șeful Hyundai Europe, Michael Cole, a declarat pentru Automotive News Europe anul trecut că Hyundai își va încerca să-și păstreze baza de clienți în ambele segmente mini și mici – unde vinde hatchback-urile i10 și i20 - cu un vehicul care acoperă ambele segmente, ca o fuziune a segmentelor A și B. "Cred că ar funcționa pentru EV-uri", a adăugat el.

Hyundai a vândut 68.653 de i20 și 63.019 de i10 în Europa în 2023, potrivit cifrelor de la Dataforce.

În concluzie, cu prețul său accesibil și specificațiile promițătoare, Casper ar putea să schimbe jocul în lupta pentru suprematia EV-urilor la prețuri accesibile pe piața europeană.