brand

Dacia Sandero setează ritmul pentru 2024 ca cel mai bine vândut automobil din Europa; Tesla se confruntă cu dificultăți

Dacia Sandero setează ritmul pentru 2024 ca cel mai bine vândut automobil din Europa; Tesla se confruntă cu dificultăți

Dacia Sandero este pe cale să devină cel mai bine vândut automobil din Europa în ianuarie, întrecând VW Golf și Tesla Model Y.

Dacia Sandero este pe cale să înceapă anul 2024 ca cel mai bine vândut automobil din Europa. Vânzările modelului compact hatchback au depășit cele ale Volkswagen Golf, 23.696 față de 17.247, potrivit datelor preliminare care reprezintă 95% din vânzările din Uniunea Europeană, țările EFTA și Regatul Unit.

Vânzările Sandero au crescut cu 12% în timp ce vânzările Golf au crescut cu 50%. Peugeot 208 a ocupat locul trei cu vânzări de 15.883, o creștere de 18%.

Livrările de autoturisme în Europa au crescut cu 11% în ianuarie, în timp ce producători de automobile precum VW Group și Stellantis au beneficiat de comenzile acumulate.

Dacă Sandero își menține poziția, aceasta va fi a treia oară consecutiv când filiala Renault Group a obținut titlul de cel mai bine vândut automobil din Europa pentru luna ianuarie.

Cel mai bine vândut automobil al Europei în 2023, Tesla Model Y, a avut un început lent. Cu un volum de 10.901, Model Y se afla pe locul 19.

Nu este neobișnuit ca Tesla să întâmpine dificultăți în prima lună a unui trimestru. Anul trecut a fost pe locul 30 în luna ianuarie, dar a câștigat următoarele două luni și trimestrul pe drumul său spre titlul din 2023.

Un alt factor care ar putea afecta Tesla este impasul dintre producătorul de vehicule electrice din SUA și lucrătorii din Suedia. Blocajele extinse ale sindicatelor de muncă împotriva Tesla au durat aproape patru luni, devenind cea mai lungă grevă din țările nordice de la cel de-al doilea război mondial, potrivit Bloomberg.

Cu toate acestea, Tesla a avut încă cele mai bine vândute autoturisme electrice în ianuarie. Vânzările Model Y au crescut cu 48% în timp ce vânzările Model 3 au crescut cu aproape 300%.

Există o cursă strânsă pentru locul 7, cu VW T-Roc înaintea Peugeot 2008 cu 324 de vânzări, potrivit cifrelor preliminare Dataforce.

O cursă și mai competitivă este pentru locul 9, cu Kia Sportage conducând Renault Clio cu doar 106 vânzări.

Toyota a avut șase modele în top 50 în ianuarie, urmată de marca VW cu cinci și Peugeot și Skoda cu câte patru fiecare.

În timp ce Dacia Sandero este pe cale să înceapă anul 2024 ca cel mai bine vândut automobil din Europa, Tesla se confruntă cu dificultăți. Cu toate acestea, piața auto europeană este dinamică, iar rezultatele finale ale anului rămân de văzut.