brand

BMW experimentează cu inteligența artificială pentru a proiecta mașini

BMW experimentează cu inteligența artificială pentru a proiecta mașini

În ultima vreme, BMW a fost foarte vorbăreț în legătură cu filosofia sa de design. Marca bavareză ne-a spus că nu înțelege companiile care adoptă un limbaj de design specific pentru vehicule electrice și a promis, de asemenea, că viitoarele sale modele vor fi mai curate (vezi linkurile aferente de mai jos). Noul duo Seria 5 / i5 este probabil o bună dovadă a ambelor afirmații, dar există ceva nou la orizont pe care BMW încearcă să îl abordeze - inteligența artificială.

IA este tehnologia care simulează procesele de inteligență umană, un sistem care se învață singur și se îmbunătățește în timp. Aceasta poate fi folosită pentru mult mai mult decât pentru conversații, iar BMW recunoaște că a început experimentele cu proiectarea automobilelor prin inteligență artificială. Șeful departamentului de design al firmei, Adrian van Hooydonk, a declarat recent, într-un interviu, că AI a fost deja folosită în diverse sarcini de design.

Experimentăm cu ea în design, de exemplu în proiectarea roților", a declarat Hooydonk pentru TopGear. "Poți seta câțiva parametri - de exemplu, vrei o roată cu cinci spițe, ar trebui să cântărească doar atât, ar trebui să fie o jantă de 20 de inci - și apoi computerul începe să genereze idei pentru tine".

Pentru noi, acest lucru sună atât înfricoșător, cât și de perspectivă. Ideile generate de calculator nu sunt neapărat rele, dar, desigur, trebuie să aveți limite stabilite încă de la început. Și, din fericire, BMW nu are intenția de a lăsa IA să preia integral controlul asupra procesului de design.

"Totuși, ca persoană, ca om, trebuie să fii directorul artistic. Trebuie să alegi. Încă trebuie să ghidezi procesul - nu este ca și cum computerul poate inventa complet lucrurile, dar poate combina diverși parametri într-o propunere mult mai rapid decât o ființă umană", mai explică Hooydonk.

Vă puteți baza pe inteligența artificială pentru proiecte complete de automobile? Nu chiar, deoarece tehnologia utilizează imagini și schițe disponibile online și le combină în diferite moduri pentru a genera noi modele. Și, deși acest lucru ni se pare foarte amuzant, Hooydonk spune pur și simplu că rezultatul seamănă cu ceva ce ai văzut deja.