brand

Urmează să te prezinți la ITP în Cluj-Napoca până la finalul anului? Iată ce trebuie să știi dinainte

Urmează să te prezinți la ITP în Cluj-Napoca până la finalul anului? Iată ce trebuie să știi dinainte

Inspecția tehnică periodică (ITP) este un proces de evaluare și verificare a stării tehnice și de siguranță a vehiculelor de către autorități sau organizații specializate, pentru a se asigura că acestea sunt în conformitate cu normele de siguranță și cerințele legale. Scopul ITP-ului este de a reduce riscul de accidente cauzate de defecțiuni tehnice sau de a preveni punerea în circulație a vehiculelor care nu îndeplinesc standardele de siguranță.

Informațiile de mai sus pot părea de speriat la prima vedere, corect? Dacă trebuie să te prezinți la o stație de ITP din Cluj-Napoca până la finalul anului cu mașina ta, noi ți-am pregătit o listă cu informații pe care este foarte important să le cunoști. Atenție! Informațiile de mai jos nu te asigură că mașina ta va trece cu brio ITP-ul, însă te ajută să înțelegi ce sisteme ale acesteia trebuie să verifici înainte de ziua cea mare.

Acte necesare ITP

Mașina ta poate fi supusă inspecției tehnice periodice doar dacă ai asupra ta documentele necesare. Este vorba despre 4 documente, după cum urmează:

 • cartea de identitate a persoanei care se prezintă cu mașina
 • polița R.C.A. valabilă la data efectuării ITP-ului
 • certificatul de înmatriculare al mașinii, adică talonul în original
 • cartea de identitate a vehiculului, adică CIV-ul în original

Dacă oricare dintre aceste 4 documente lipsește, mașina ta nu va beneficia de ITP Marasti sau oriunde altundeva în țară. Totuși, vorbim despre un număr mic de documente, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie imposibil să uiți unul dintre ele acasă.

De asemenea, nu uita că nu este obligatoriu să te prezinți tu, ca proprietar legal al mașinii, la ITP. Dacă nu ai timp în ziua în cauză, poți ruga pe oricine altcineva să îți ducă mașina la ITP.

Motive pentru care poți fi respins la ITP

Ai dubii în ceea ce privește funcționarea ireproșabilă a sistemelor mașinii tale? Cel mai bine ar fi ca înainte de a te prezenta cu ea la o statie ITP din Cluj, așa cum este ITP BluLine, să faci o vizită la un service auto. În acest fel, nu riști să fii respins pe motiv că mașina ta prezintă defecțiuni despre care poate nici nu aveai habar.

Ce ar fi bine să verifice mecanicul la mașina ta la service-ul auto, înainte de ITP? Ei bine, îți vom prezenta mai jos lista cu cele mai comune motive pentru care poți fi respins, pentru a înțelege de ce probleme trebuie să te ferești:

 • neconcordanțe în ceea ce privește seria șasiu sau seria motor;
 • elemente de rezistență ruginite;
 • defecțiuni la sistemul de frânare sau sistem nefuncțional;
 • defecțiuni la sistemul de direcție;
 • defecțiuni la sistemul de suspensie;
 • faruri sparte sau crăpate și defecțiuni ale sistemului de iluminare;
 • folii pe suprafața vitrată neomologate de RAR;
 • anvelope sau jante de dimensiuni diferite față de cele menționate în Cartea de identitate a vehiculului sau anvelope pe față diferite de cele de pe puntea spate;
 • sistem de lumini sau lumini neomologate (xenoanele aftermarket sunt interzise);
 • parbriz spart sau fisurat.

În cazul în care ești respins la ITP pe baza uneia dintre problemele de mai sus sau pe baza altei probleme, ai la dispoziție 30 de zile pentru a repara deficiențele. După acea perioadă de 30 de zile sau chiar mai repede, trebuie să te prezinți la aceeași stație de ITP din Cluj-Napoca sau de oriunde din țară pentru o nouă inspecție.

Știai că expirarea ITP-ului duce automat la suspendarea înmatriculării mașinii? Dacă ești oprit de poliție în trafic și se constată că circuli cu înmatricularea suspendată, vei fi sancționat conform legii. Amenzile pot ajunge până la 5.800 de lei, la care se adaugă și puncte de amendă. De asemenea, ți se reține certificatul de înmatriculare, dar și plăcuțele cu numărul de înregistrare și ți se eliberează dovada fără drept de circulație. Singura cale prin care îți poți transporta mașina până acasă este cu ajutorul unei platforme.

Dacă remediezi motivul, suspendarea înmatriculării încetează automat. Așadar, dacă ești din Cluj-Napoca sau de oriunde în țară, pentru a fi sigur că nu vei avea probleme la ITP, cel mai bine este să te prezinți la o stație avizată, așa cum este ITP BluLine cu câteva zile înainte de expirarea ITP-ului.