brand

Ce înseamnă leasing auto? Ghidul complet

Ce înseamnă leasing auto? Ghidul complet

Leasingul auto este o formă de finanțare care îți oferă posibilitatea de a conduce o mașină în schimbul unei rate lunare. În această formă de finanțare, nu ești propriu-zis proprietarul mașinii, ci doar o închiriezi pentru o perioadă de timp stabilită prin contract. În acest articol, vom explora în detaliu ceea ce înseamnă leasingul auto, avantajele și dezavantajele acestuia, cum se calculează rata lunară și cum poți negocia cel mai bun contract de leasing.

Tipuri de leasing

Există două forme principale de leasing: leasingul financiar și leasingul operațional.

Leasing financiar

Leasingul financiar este forma cea mai des întâlnită. Prin acest tip de leasing, clientul (denumit și locatar) își achiziționează mașina printr-un împrumut, pe care îl rambursează apoi în rate. Pe perioada contractului, proprietarul mașinii este firma de leasing, urmând ca abia la finalul contractului, clientul să devină proprietar.

Leasing operațional

Leasingul operațional este mai puțin utilizat și se aseamănă cu un contract de închiriere. Rata lunară – denumită chirie - nu se va calcula ținând cont de o rată a dobanzii, ci în funcție de gradul de depreciere a mașinii pe perioada contractului și de marja de profit a companiei de leasing. În cazul leasingului operațional, clientul nu va deveni proprietarul mașinii la finalul contractului.

Avantaje și dezavantaje ale leasingului auto

Avantaje

  • Una dintre cele mai accesibile modalități de a avea acces pe termen lung la o mașină;
  • Depozitele sunt în mod normal ieftine;
  • Poți avea o mașină mai bună la un cost echivalent mai mic;
  • Procedură simplă.

Dezavantaje

  • Nu deții mașina, ci doar o închiriezi;
  • În mod normal, contractele nu includ întreținerea;
  • Trebuie să plătești dacă depășești limita de kilometri;
  • Sunt incluse taxe pentru daune la sfârșitul contractului.

Cum se calculează rata lunară pentru leasingul operațional

Rata lunară pentru leasingul operațional se calculează în funcție de rulajul anual, marja uzurii, dobândă și durata contractului și va conține atât plata pentru închirierea bunului, cât și întreținerea și asigurarea acestuia.

Negocierea contractului de leasing

Utilizatorul poate să negocieze prețul cu care dealerul vinde mașina către compania de leasing. Este necesar să se negocieze și valoarea reziduală a mașinii la finalul contractului, precum și rata dobanzii.

Condiții leasing auto persoane fizice

Atât firmele, cât și persoanele fizice pot încheia contracte de leasing auto. În ambele cazuri, condițiile, tipurile de contracte, obligațiile și costurile sunt asemănătoare.

Încetarea unui contract de leasing

Încetarea unui contract de leasing poate interveni în mai multe situații: expirarea contractului de leasing, rezilierea contractului, distrugerea sau furtul mașinii sau neplata ratelor.

Rambursare anticipată leasing auto

Rambursarea anticipată a leasingului auto este posibilă doar după cel puțin un an de la data începerii contractului.

Cele mai bune contracte de leasing

Cele mai eficiente leasinguri în ceea ce privește costurile sunt oferite companiile financiare ale producătorilor auto. Aceste companii pot subvenționa leasingul, mărind valoarea reziduală și/sau reducând ratele dobanzilor.

Încheiere

Leasingul auto poate fi o opțiune utilă dacă ai nevoie de acces la un vehicul pentru o perioadă limitată de timp și nu dorești să cumperi unul. Cu toate acestea, trebuie să îți evaluezi cu atenție opțiunile înainte de a te decide pentru un contract de leasing auto.