Cele mai fiabile mașini hibride
În ultimii ani, opțiunile de propulsie disponibile pentru cumpărători au devenit mai variate ca niciodată. Numărul de automobile electrice de calitate continuă să crească, iar mașinile hibride devin tot mai omniprezente în showroom-uri, alături de automobilele alimentate cu benzină. Cu aceste noi opțiuni, cumpărătorii se confruntă cu o complexitate adăugată și, inevitabil, cu mai multe întrebări. Cea mai importantă dintre acestea este dacă o mașină electrificată va fi la fel de fiabilă ca una alimentată doar cu benzină.
Răspunsul, pe scurt, este da; cele mai bune mașini hibride pot dura până la câteva sute de mii de kilometri fără probleme dacă sunt întreținute corespunzător, iar ratingurile de fiabilitate sunt echivalente cu cele ale celor mai bune mașini cu ardere internă pură. Mașinile hibride sunt acum disponibile în aproape fiecare segment al pieței auto și, poate nu surprinde pe nimeni, există câțiva producători ale căror nume apar constant în topul graficelor de fiabilitate. Mulți dintre aceștia oferă și variante hibride plug-in ale modelelor lor cele mai vândute, dar pentru scopurile acestui articol, ne vom concentra doar pe hibrizii ușori și pe cei compleți (mașinile care nu pot fi încărcate la un încărcător).
De la berline elegante la SUV-uri perfecte pentru familii, iată o scurtă prezentare a unora dintre cele mai fiabile mașini hibride disponibile pe piață în 2023, precum și câteva recomandări pentru mașini second hand care ar trebui să fie la fel de fiabile ca o mașină nouă.
Criticile de mașini, service-urile auto și experții auto utilizează diverse metode pentru a evalua fiabilitatea, așa că am creat această listă prin analizarea datelor din sondajele de fiabilitate What Car?, scorurile de fiabilitate previzibile J.D. Power, Consumer Reports, RepairPal, precum și propriile noastre date agregate din rapoartele de istorie a vehiculelor carVertical. Aceasta ne-a ajutat să alegem mașini fiabile apreciate de clienți și service-uri auto din întreaga lume.
Top 10 cele mai fiabile mașini hybrid
1. Lexus NX
De peste 30 de ani, Lexus surprinde plăcut lumea cu capacitatea sa de a combina luxul și fiabilitatea în industria auto și NX nu face excepție. Folosește același șasiu și tren de rulare ca Toyota RAV4, dar totul este ascuns sub un design exterior expresiv, piele de înaltă calitate și funcționalități de lux. NX pare chiar mai fiabil decât RAV4 - doar 2% dintre mașini au avut orice fel de probleme și practic toate acestea au fost doar mici neplăceri.
Prețul de pornire ridicat de 59.000 de euro sperie mulți potențiali cumpărători. Din fericire, achiziționarea unui Lexus NX second hand pare o alegere relativ sigură. Potrivit datelor noastre, doar 31,94% dintre mașinile Lexus NX de pe drum au înregistrări de daune.
Odată ce vă aflați în interiorul mașinii, puteți vedea că nu seamănă deloc cu Toyota RAV4 - bordul este complet redesenat, sistemul de infotainment este mult mai avansat și majoritatea suprafețelor sunt acoperite cu piele sau cel puțin cu materiale moi la atingere. Versiunea hibridă este alimentată de motorul I4 de 2,5 litri al Toyota, având 194 CP.
2. Toyota RAV4
RAV4 este SUV-ul cel mai bine vândut din lume. Potrivit WhatCar?, doar 7% dintre RAV-uri au avut probleme, iar acestea au fost toate legate de baterii. Niciunul dintre șoferi nu a întâmpinat probleme majore care să facă mașina inutilizabilă sau să necesite reparații costisitoare. Având în vedere că totul este mai complicat în SUV-uri decât în hatchback-uri mici și berline, aceste statistici sunt surprinzătoare.
Actuala generație a 5-a RAV4 a fost introdusă în 2018, având un stil exterior angular, un șasiu robust și și mai multe funcționalități de confort. Oferă Multi-Terrain Select, Dynamic Torque Vectoring și trei moduri de conducere pentru a asigura confortul pe autostrăzi și încredere în off-road.
Versiunea hibridă cea mai ieftină a Toyota RAV4, Hybrid LE, începe de la 42.000 de euro și vine cu un motor cu patru cilindri de 2,5 litri, sistem de tracțiune integrală, obturator activ al grilei, control automat al climatului cu două zone, un ecran tactil de 7,0 inch cu Apple CarPlay/Android Auto, și sistemul de monitorizare a punctelor oarbe.
3. Toyota Yaris
Anul trecut, Toyota Yaris Hybrid a primit un rating de fiabilitate de 99,5% pe WhatCar?. Potrivit sondajului lor, doar 5% dintre Yaris Hybrids au suferit orice fel de probleme și niciuna dintre ele nu a lăsat mașina în pană. Faptul că Yaris este cea mai mică și cea mai ieftină mașină din gama Toyota are un impact imens asupra fiabilității. Nu are multe elemente de suspensie, sisteme electrice și funcționalități de confort, ceea ce înseamnă că sunt mai puține lucruri care pot strica.
Toyota a făcut progrese semnificative pentru a îmbunătăți designul mașinilor lor, iar noul Yaris este unul dintre cele mai interesante exemple din gama lor actuală. Sportivitatea a devenit un criteriu esențial în proiectarea Yaris. Designul agresiv și culorile vii se combină perfect în acest mic Toyota. Nu vă așteptați la multe funcționalități de confort sau materiale plușate - consola centrală ar putea fi mai robustă și unele tapițerii ar putea fi mai moi. Totuși, ergonomia și designul sunt cu adevărat bune pentru o mașină de această clasă.
4. Kia Niro
Multe mașini moderne de la producătorii sud-coreeni sunt cunoscute pentru prețurile scăzute și fiabilitatea lor. Kia Niro a devenit una dintre cele mai populare opțiuni pentru cei care caută un SUV decent care nu va spulbera economiile. Cu toate acestea, unii proprietari s-au plâns de încărcare lentă (care a fost rezolvată prin actualizarea software-ului), alții s-ar fi așteptat la o izolare fonica mai bună.
Kia Niro vine în trei variații: hibrid pe benzină, hibrid plug-in și un vehicul complet electric. Versiunea hibridă plug-in dispune de un motor pe benzină de 1,6 litri cuplat cu o baterie de 8,9 kWh, oferind 26 de mile de autonomie complet electrică. Cu prețul de pornire de 29.000 de euro, veți obține și senzori de parcare, scaune semi-piele, control de croazieră, Apple CarPlay și Android Auto. Nu multe SUV-uri oferă un asemenea rafinament pentru acest preț, mai ales hibrizii.
5. Toyota Camry
Toyota Camry este una dintre cele mai fiabile și practice berline. Potrivit RepairPal, Camry se situează pe locul 3 din 24 de berline de dimensiuni medii în ceea ce privește fiabilitatea. Modelele mai vechi de Camry erau predispuse la consum excesiv de combustibil și la probleme electrice enervante, dar Toyota a rezolvat aceste probleme în ultimul model Camry (XV70), îmbunătățind considerabil și stilul mașinii.
Camry nu mai este o berlina de familie plictisitoare - confortul și opțiunile sale pot concura ușor cu rivalii germani premium. Deși Camry începe de la doar 40.000 de euro, veți găsi în interior materiale moi de înaltă calitate, scaune încălzite și ventilate, un volan încălzit, un ecran multimedia touchscreen JBL mare de 10 inch, oglindă retrovizoare cu atenuare automată și iluminare ambientală interioară. În plus, versiunea hibridă poate accelera de la 0 la 100 de km/h în 5,1 secunde, ceea ce face depășirile ușoare și chiar palpitante.
6. Honda CR-V
WhatCar? a evaluat fiabilitatea CR-V la 97,9% iar scorul său de fiabilitate previzibilă J.D. Power este de 84 din 100, ceea ce este considerat excelent. Unii proprietari au întâmpinat probleme cu electronicele non-motor, cum ar fi lumina de avertizare TPMS și senzorii de drum.
Spre deosebire de multe dintre rivalele sale, Honda CR-V este un model premium cu un interior confortabil și spațios. Lista de caracteristici standard include avertizare pentru coliziune frontală, frânare automată de urgență, atenuarea părăsirii drumului, control de croazieră adaptiv, asistență pentru menținerea benzii și o cameră pentru mersul cu spatele. Cu toate acestea, multe mașini CR-V au fost rechemate din cauza airbagurilor Takata defecte, deci asigurați-vă că acestea au fost înlocuite dacă cumpărați o mașină second hand.
7. Toyota Prius
Prius folosește același motor și chiar împarte aceeași platformă cu Toyota Corolla. Unii proprietari ai noului Prius se plâng de compartimente de depozitare mici și un sistem de închidere nepractic, dar cam asta este tot.
Cu toate acestea, fiți atenți dacă cumpărați un model folosit din anii 2006-2011. Acești ani au fost cei mai răi pentru Prius, cu mașinile suferind de consum excesiv de ulei, scurgeri de combustibil și indicatoare de combustibil defecte.
Modelele mai noi sunt libere de aceste probleme și oferă o experiență plăcută pentru dvs. și familia dvs. Mașina cântărește mai puțin de 1,4 tone și ajunge ușor peste 50 mpg. Seria Prius este adesea considerată "ciudată", dar cei care se împacă cu designul vor aprecia funcționalitățile de siguranță excelente, izolarea fonică premium, scaunele și volanul încălzite, și confortul chiar și pentru pasagerii mai înalți.
8. Toyota Corolla
Actuala generație a 12-a Corolla este disponibilă și ca hibrid. Doar 5% dintre proprietari au întâmpinat orice fel de probleme cu această mașină, toate fiind legate de sistemul de baterie de 12 volți. Motoarele Corolla sunt infailibile, electronica nu prezintă nicio problemă, iar sistemul hibrid Toyota funcționează fără cusur.
Toyota Corolla este cea mai bine vândută mașină la nivel global nu doar datorită fiabilității sale. Începe de la 23.000 de euro și include standard lumini LED, scaune față încălzite, control al climatului cu două zone, cameră pentru mersul cu spatele, un ecran de infotainment de 7 inch, sistemul Pre-Collision, cruise control adaptiv, asistență pentru menținerea benzii și o serie de alte caracteristici de siguranță și confort. Versiunea hibridă este disponibilă cu motoare pe benzină de 1,8 litri sau 2,0 litri, având un consum mediu de 5.4 l/100km.
9. Mitsubishi Outlander PHEV
O versiune hibridă a Mitsubishi Outlander a fost lansată în 2014 și este considerată una dintre cele mai fiabile mașini hibride SUV de pe piață. Modelele mai vechi erau predispuse la diverse probleme electronice și mecanice, cum ar fi un releu ECU care se supraîncălzea, un software ESP defectuos, un senzor de flux de aer care ceda și probleme cu frâna de parcare. În ciuda acestui fapt, What Car? a acordat Outlander PHEV un rating de fiabilitate de 97,8%.
Fiecare generație de Mitsubishi Outlander a fost cunoscută ca fiind accesibilă, simplă și fiabilă. Versiunea hibridă plug-in vine cu un motor pe benzină de 2,0 litri sau 2,4 litri și două motoare electrice. În timp ce motoarele electrice alimentează toate cele patru roți, motorul convențional alimentează doar roțile din față pentru a reduce greutatea și a crește eficiența combustibilului.
Outlander PHEV oferă o autonomie de 50 - 60 de kilometri cu energie electrică și poți încărca complet bateria în 3,5 ore prin intermediul unui punct de încărcare dedicat.
10. BMW Seria 3
Fiind singura mașină germană de pe această listă, Seria 3 este o alegere fiabilă. Potrivit sondajelor de fiabilitate What Car?, doar 8% dintre proprietarii de BMW Seria 3 (G20) au întâmpinat probleme. Majoritatea acestora au fost legate de probleme ale aerului condiționat sau ale motorului. BMW a arătat recent scoruri excelente de fiabilitate, în special în comparație cu modelele mai vechi.
Cu toate acestea, șoferii de BMW se bucură adesea prea mult de experiența de condus sportivă și de motoarele puternice, ceea ce duce la accidente auto. Datele noastre arată că 49,7% dintre mașinile BMW Seria 3 de pe piață au înregistrări de daune, ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre mașini au fost implicate într-un accident.
În general, generația a 7-a a Seriei 3 este la fel de bună pe cât te-ai aștepta: are trenuri de rulare rafinate, o manevrabilitate echilibrată și un sentiment de lux în interiorul cabinei. Este primul model hibrid din Seria 3, disponibil cu un motor turbocompresor de 2,0 litri și 201 CP, cuplat cu un motor electric de 107 CP sau 67 CP.
Hibridele sunt de obicei mai fiabile decât mașinile electrice și cele cu ardere internă
Atât mașinile electrice, cât și cele pe combustibili fosili au punctele lor slabe. Majoritatea oamenilor cred că combinarea motoarelor convenționale cu motoarele electrice aduce și mai multe probleme. Cu toate acestea, mașinile hibride sunt mai fiabile decât cele pe combustibili fosili și chiar decât cele electrice. Iată de ce:
- Ambele trenuri de rulare au mai puțin stres de suportat - Motorul cu ardere și cel electric se completează reciproc, rezultând într-o uzură și o deteriorare mai mici.
- Hibridele se bazează pe modele testate de-a lungul timpului - Majoritatea vehiculelor electrice apar ca modele noi, suferind adesea de probleme legate de electronica corpului și de hardware. Cu toate acestea, versiunile hibride se bazează pe modele cu ardere internă testate de-a lungul timpului care sunt pe piață de câțiva ani.
Hibridele mai vechi aveau multe caracteristici experimentale instabile și bateriile lor se deteriorau rapid, rezultând în scoruri scăzute de fiabilitate. Hibridele moderne folosesc baterii și motoare mai eficiente care funcționează mai mult timp datorită software-ului modern. Dacă vă gândiți să cumpărați o mașină hibridă într-o zi, nu așteptați prea mult - în curând acestea vor dispărea din cauza electrificării rapide a vehiculelor.