brand

Top 10 autoturisme second-hand cu kilometrajul modificat cel mai frecvent

Top 10 autoturisme second-hand cu kilometrajul modificat cel mai frecvent

Fraudarea kilometrajului rămâne o problemă în creștere pe piața automobilelor second-hand. Măsurile preventive și legislația mai aspră nu par să descurajeze pe deplin această practică răspândită. În acest articol, vom explora care sunt cele mai frecvente mașini second-hand cu kilometrajul modificat în 2022.

Ce înseamnă fraudarea kilometrajului?

Fraudarea kilometrajului, cunoscută și sub numele de "derularea kilometrajului", implică modificarea numărului de kilometri afișat de odometrul unei mașini pentru a indica un număr mai mic decât cel real. Acest lucru este făcut de obicei pentru a crește valoarea de revânzare a vehiculului.

Impactul modificării kilometrajului

Modificarea kilometrajului nu înseamnă doar costuri mai mari de întreținere pe viitor, ci și o reducere semnificativă a valorii mașinii achiziționate. Dacă cumpărătorii sunt mai conștienți de înșelătoriile legate de autoturisme, riscul de a cumpăra un vehicul cu kilometrajul manipulat rămâne ridicat. În plus, pagubele provocate de falsificarea odometrelor ajung la aproximativ 8,77 miliarde EUR pe an, conform unui studiu al Serviciului de Cercetare al Parlamentului European.

Topul mașinilor second-hand cu kilometrajul cel mai frecvent modificat

Studiile recente realizate de carVertical și cautimasina.ro au dezvăluit că unele mașini sunt mai predispuse la fraudarea kilometrajului decât altele. Mai jos, prezentăm un top 10 al mașinilor second-hand care au kilometrajul cel mai des modificat:

  1. Audi A8 - Aproape unul din trei Audi A8 second-hand poate avea kilometrajul modificat.
  2. BMW Seria 7 - Acesta este modelul BMW cu cel mai mare risc de a avea kilometrajul fraudat.
  3. BMW M5 - Un alt model popular al producătorului german care apare în această listă.
  4. Subaru Outback - Acest model ocupă locul 3, cu 31,8% din mașinile cu kilometraj posibil modificat.
  5. Audi A6 - Variantele pe motorină ale producătorului Audi sunt mult mai susceptibile la fraudarea kilometrajului.
  6. Volkswagen Passat - Vehiculele mai vechi, cum este cazul modelului Volkswagen Passat, sunt predispuse la frauda kilometrajului.
  7. Skoda Superb - Alături de Skoda Octavia, modelele Skoda Superb cu motor diesel au o pondere de 96% în cazurile de fraudă a kilometrajului.
  8. BMW X5 - În cazul acestui model, la fel ca la BMW Seria 7, versiunile pe benzină și diesel sunt mai predispuse la fraudarea kilometrajului.
  9. Ford Mustang - Acest model ocupă locul 2 în clasament, cu 25,7% din cazuri.
  10. Volkswagen Phaeton - Dintre 10 modele cu kilometrajul dat înapoi, nouă sunt echipate cu motoare diesel.

De ce sunt mașinile diesel mai predispuse la fraudarea kilometrajului?

Majoritatea mașinilor care au kilometrajul dat înapoi sunt echipate cu motoare diesel. Acest lucru se datorează faptului că mașinile diesel sunt concepute pentru a parcurge distanțe mai mari, ceea ce înseamnă că sunt mai susceptibile la fraudele de kilometraj.

Legislația și pedepsele pentru fraudarea kilometrajului

Conform legislației recente din România, modificarea kilometrajului unui vehicul poate fi considerată o infracțiune, cu pedepse care includ închisoarea de până la un an pentru această formă de fraudă. Această măsură reprezintă un progres semnificativ în îmbunătățirea transparenței și corectitudinii pe piața mașinilor second-hand.

Cum să eviți să cumperi o mașină cu kilometrajul dat înapoi?

Există câteva măsuri pe care cumpărătorii le pot lua pentru a evita să cadă victime ale fraudei cu kilometrajul. Acestea includ verificarea istoricului mașinii, solicitarea tuturor documentelor vehiculului, verificarea cu atenție a cărții de service și controlul stării mașinii.

Concluzie

Fraudarea kilometrajului este o problemă gravă care afectează piața automobilelor second-hand. Cu toate acestea, cumpărătorii informați pot lua măsuri pentru a evita să devină victime ale acestui tip de fraudă. Este esențial să efectuați verificări amănunțite și să solicitați toate documentele relevante înainte de a achiziționa o mașină second-hand. În acest fel, puteți avea încredere că obțineți valoarea corectă pentru investiția dvs.