brand

Volkswagen pregătește o mașină electrică sub 20.000 de euro doar pentru China

Volkswagen pregătește o mașină electrică sub 20.000 de euro doar pentru China

Volkswagen a dezvăluit un plan pentru a-și fortifica poziția în China, lansând o platformă nouă pentru mașinile electrice accesibile. Platforma se va baza pe componente locale, conform declarațiilor lui Ralf Brandstaetter, directorul companiei pentru China.

"Piața chineză de vehicule electrice este foarte sensibilă la preț, ceea ce necesită optimizarea costurilor." - Ralf Brandstaetter

Acest plan a fost dezvăluit vineri, la deschiderea unui nou centru de dezvoltare și achiziție de vehicule electrice - Volkswagen Group China Technology Company (VCTC) în Hefei. Se așteaptă ca investiția de aproximativ $1.1 miliarde în VCTC să creeze peste 2,000 de locuri de muncă.

Potrivit Reuters, Volkswagen va dezvolta o nouă platformă de intrare pe piață, specifică Chinei, cunoscută în prezent ca "A Main Platform".

Scopul este de a reduce costurile, parțial prin utilizarea unui procent mai mare de componente locale decât în cazul producției actuale de modele bazate pe MEB în China (ID.3, ID.4, ID.6, și ID.7).

Platforma nouă va fi derivată din Modular Electric Drive Toolkit (MEB) și se așteaptă să fie gata în 2026 - cu o treime mai devreme decât se anticipa inițial - datorită VCTC.

Brandstaetter a explicat că piața chineză de vehicule electrice este foarte "sensibilă la preț", ceea ce necesită optimizarea costurilor.

Trebuie menționat că marca Volkswagen nu mai este cea mai bine vândută marcă în China (BYD a depășit VW la sfârșitul anului 2022), în mare parte datorită scăderii vânzărilor de mașini pe benzină (EV-uri sunt o mică parte din volumul mărcii și au crescut mai încet decât se aștepta).

Reducerea prețurilor modelului Volkswagen ID.3 în China a permis deja VW să crească volumul de vânzări de la o medie de 2,200 de unități pe lună la aproximativ 10,000 pe lună (în iulie-octombrie).

Platforma nouă vizează segmentul de intrare, cu o gamă de prețuri de $19,570 (140,000 CNY) și 170,000 CNY ($23,760).

Conform raportului, planul este de a introduce patru modele bazate pe noua platformă și de a le produce prin intermediul joint-venture-urilor existente cu SAIC și FAW, care produc și modelele bazate pe MEB.

Începând din 2026, Volkswagen speră să lanseze două modele suplimentare complet electrice, dezvoltate în parteneriat cu XPeng. În total, vor fi șase modele noi.

Înainte de aceasta, până în 2026, Volkswagen se așteaptă să lanseze 10 modele noi complet electrice la nivel global, precum și să crească viteza de lansare a noilor vehicule.

Cu planuri ambițioase și investiții masive, Volkswagen își propune să-și întărească poziția pe piața auto din China. Cu o nouă platformă pentru vehiculele electrice și o serie de modele noi, compania germană se pregătește să facă față concurenței acerbe în cea mai mare piață auto din lume.