brand

Volkswagen Golf va renunța la cutia de viteze manuală pentru respectarea normelor Euro 7

Volkswagen Golf va renunța la cutia de viteze manuală pentru respectarea normelor Euro 7

Volkswagen Golf va trece la cutie automată în cadrul unei actualizări la jumătatea ciclului de viață, în 2024, dacă iminentele norme Euro 7 privind emisiile vor fi aprobate în forma actuală.

Cei de la Autocar înțeleg că această schimbare - care ar urma să fie introdusă ca parte a unui viitor facelift pentru cea de-a opta generație a gamei Golf - ar avea impact și asupra Volkswagen Golf GTI - un moment de referință pentru hot hatch-ul care definește genul, pe măsură ce se apropie de cea de-a 50-a aniversare în 2025.

Șeful departamentului de dezvoltare tehnică al Volkswagen, Kai Grünitz, a confirmat pentru Autocar: "Odată cu următoarea generație a Golfului, nu va exista una cu schimbare manuală a treptelor de viteză". El a adăugat că decizia a fost luată din motive legate de conformitatea cu normele de emisii, dar cei de la Autocar înțeleg că mișcarea nu a fost încă semnată oficial, în așteptarea oricăror modificări ale legislației Euro 7 înainte de a fi ratificată.

Potrivit datelor Volkswagen, Golf GTI cu transmisie manuală emite 162g/km de CO2, față de 160g/km pentru cea automată - o diferență mică, dar care are implicații semnificative în contextul cotelor de emisii ale flotelor de constructori.

Măsura pune capăt la aproape 50 de ani de existență a modelului GTI manual. Versiunea fierbinte a Golfului Mk1 original a fost dezvăluită în 1975 cu o cutie de viteze cu patru trepte, care a fost înlocuită în 1979 cu o cutie cu cinci trepte mai lungă. De atunci, fiecare GTI a fost oferit cu o cutie manuală, iar în SUA aceasta rămâne o opțiune pentru mult mai puternicul Volkswagen Golf R - deși rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla și în urma faceliftului.

Nu este încă clar dacă și alte modele din gama Volkswagen sunt afectate de această decizie. În prezent, Up, Polo, T-Cross, Taigo, T-Roc și Arteon sunt oferite cu cutii de viteze manuale - la fel ca și Tiguan și Passat, care vor fi înlocuite în curând.

Volkswagen este una dintre mai multe firme care renunță la cutia de viteze manuală, în timp ce producătorii încearcă să reducă emisiile, să satisfacă cererea predominantă a clienților și să reducă complexitatea gamei lor.

Mini, de exemplu, a dezvăluit recent o ediție specială a hot hatch-ului JCW ca fiind ultima sa mașină cu cutie manuală, iar gama Mercedes este exclusiv automată din 2021.