brand

Volvo pregătește un nou SUV electric de lux pentru a concura cu BMW, Audi și Mercedes: Volvo EX60

Volvo pregătește un nou SUV electric de lux pentru a concura cu BMW, Audi și Mercedes: Volvo EX60

Noul model, denumit EX60, va înlocui actualul XC60 hibrid și se va poziţiona între EX40 și EX90 în gama electrică a producătorului suedez. Iată tot ce știm până acum despre acest vehicul premium așteptat să apară pe piață în 2024.

Vizual, noul Volvo EX60 se va inspira atât din modelul mai mic EX30, cât și din flagship-ul EX90. Așadar, ne putem aștepta la aceleași lumini LED în formă de ciocan Thor specifice mărcii, dar și la elemente moderne precum mânere de uși înfundate în caroserie și o grilă "oarbă" pentru un plus de aerodinamism.

Constructorul suedez a confirmat că EX60 va primi și jante aerodinamice speciale, iar imaginile proiect sugerează un design curat și futurist, cu linii drepte și suprafețe netede. Toate aceste elemente vor contribui la obținerea unui coeficient Cx cât mai mic, pentru a maximiza autonomia vehiculului electric.

Deși nu există încă detalii oficiale despre dimensiunile exterioare ale EX60, acesta va fi un SUV de dimensiuni medii, poziționat între EX40 și EX90. Prin urmare, ne așteptăm la o lungime de aproximativ 4,7 metri și un ampatament generos, pentru a oferi un spațiu interior cât mai bun atât pentru pasageri, cât și pentru bagaje.

În interior, Volvo va aplica aceeași filosofie ca pe celelalte modele electrice, cu un design minimalist, fără prea multe butoane și cu o planșă de bord dominată de un ecran tactil mare. Calitatea materialelor și finisajele premium vor fi la înălțime, ca pe orice Volvo de lux.

Deși Volvo nu a confirmat dacă EX60 va prelua întregul pachet de sisteme avansate de asistență și senzori LiDAR de pe EX90, constructorul lucrează la "diferite tipuri de senzori" pentru modelele viitoare. Prin urmare, este de așteptat ca noul SUV electric să beneficieze de cele mai recente tehnologii de siguranță activă și asistență pentru șofer.

Una dintre particularitățile cheie ale EX60 va fi pachetul său structural de baterii de ultimă generație. Această tehnologie, adoptată deja de Tesla și BYD, integrează bateriile în șasiul vehiculului pentru o rigiditate sporită și o densitate energetică mai mare.

Potrivit oficialilor Volvo, acest lucru va duce la o autonomie excelentă, posibil chiar de 600 km pentru versiunile top, grație energiei mai mari stocate. De asemenea, șasiul întărit va îmbunătăți și manevrabilitatea, pentru o experiență de condus premium.

Deși detaliile tehnice nu sunt încă finalizate, se preconizează că EX60 va fi disponibil cu mai multe variante de baterii și motorizări. Cel mai probabil, gama va porni de la o baterie de aproximativ 70 kWh pentru versiunile de bază, în timp ce modelele de top ar putea primi pachetul de 107 kWh de pe EX90.

În ceea ce privește motorizarea, se așteaptă atât versiuni cu un singur motor electric pentru tracțiune spate, cât și modele cu două motoare pentru tracțiune integrală. Puterea maximă ar putea ajunge până la 600 CP pentru varianta de performanță.

Fiind un model electric premium, EX60 va beneficia de cele mai recente tehnologii pentru o încărcare cât mai rapidă. Volvo a promis deja compatibilitate cu stațiile de 350 kW, ceea ce ar permite realimentarea a 80% din baterie în doar 20 de minute.

De asemenea, noul SUV ar putea integra și funcția Vehicle-to-Grid (V2G), care permite transferul energiei din baterie înapoi în rețeaua electrică. Această tehnologie inteligentă ar putea fi utilă pentru stabilizarea rețelei și chiar pentru obținerea de venituri suplimentare din energia furnizată.

Deși nu există încă imagini sau detalii concrete despre interiorul EX60, acesta va urma tendința generală a SUV-urilor electrice - un design deschis, cu mult spațiu pentru pasageri și bagaje datorită platformei dedicate.

Se preconizează că și noul Volvo va oferi unul dintre cele mai generoase spații pentru picioare din segmentul său, precum și un portbagaj voluminos, de până la 600 de litri. Scaunele spate vor fi probabil rabatabile pentru a mări și mai mult capacitatea de încărcare.

În linie cu angajamentele de sustenabilitate, Volvo va folosi cât mai multe materiale reciclate și obținute prin procedee prietenoase cu mediul în amenajarea interiorului EX60. Printre acestea se vor regăsi materiale textile reciclate, piele vegană sau chiar deșeuri marine refolosite.

De asemenea, constructorul suedez explorează utilizarea bateriilor solide, fără metale grele, pentru o amprentă de carbon și mai mică. Toate aceste inovații vor fi prezentate pe EX60 pentru a reflecta angajamentul Volvo față de mobilitatea durabilă.

Ca pe orice model Volvo, siguranța va fi o prioritate pe EX60. Însă dincolo de structura solidă a caroseriei și sistemele avansate de asistență, noul SUV electric va integra și funcții speciale pentru protecția pietonilor și a bicicliștilor.

Printre acestea se numără sistemul de avertizare și frânare automată în caz de pericol pentru pietoni sau bicicliști, dar și o caroserie specială, cu zone deformabile pentru amortizarea impactului. Volvo are ca obiectiv eliminarea completă a accidentelor grave până în 2030.

Pentru a reduce la maximum amprenta de carbon, Volvo a anunțat că EX60 va fi produs în fabrici complet sustenabile, care folosesc energie regenerabilă și procedee prietenoase cu mediul.

Unul dintre elementele cheie va fi tehnologia de turnare la scară mare (megacasting) folosită pentru realizarea șasiului din aluminiu reciclat. Aceasta reduce semnificativ deșeurile și consumul de energie în timpul producției.

Pe lângă tehnologiile de siguranță, EX60 va impresiona și prin sistemul său de infotainment și conectivitate de vârf. Acesta va include cele mai recente aplicații și servicii online, dar și capacități avansate de actualizare over-the-air pentru software și chiar îmbunătățiri ale autonomiei.

De asemenea, se așteaptă integrarea asistenților vocali și a unor funcții de inteligență artificială pentru recunoașterea comenzilor vocale și a gesturilor. Toate acestea vor face din EX60 unul dintre cele mai inteligente și mai conectate SUV-uri electrice de pe piață.

Deși nu au fost comunicate încă prețurile oficiale, se estimează că Volvo EX60 va fi poziționat în segmentul premium, cu tarife similare cu cele ale rivalilor de la BMW, Audi, Mercedes sau Porsche.

Prin urmare, ne putem aștepta la un preț de pornire de aproximativ 55.000 de euro pentru versiunile de bază, în timp ce topul de gamă cu baterie mare și motorizare puternică ar putea depăși chiar 80.000 de euro. Bineînțeles, pachetele opționale și nivelurile superioare de echipare vor crește și mai mult facturile.