brand

Noul Skoda Octavia 2024 facelift este aici cu și mai multă tehnologie

Noul Skoda Octavia 2024 facelift este aici cu și mai multă tehnologie

În lumea automobilelor, există mereu loc pentru îmbunătățiri și inovații tehnologice. Și tocmai asta face Skoda cu noul lor model Octavia pentru anul 2024. Cu o revizuire atentă a designului și cu îmbunătățiri semnificative în tehnologie și performanță, noul Skoda Octavia este gata să cucerească piața automobilelor.

În ceea ce privește designul exterior, noul Skoda Octavia primește câteva îmbunătățiri subtile, dar semnificative. Forma familiară a fost extinsă cu 9 mm, atât la varianta hatchback, cât și la versiunea Estate. Noile bare de protecție față și spate sunt concentrate pe aspectul aerodinamic al mașinii. Grila Skoda a fost redesenată pentru a se potrivi înălțimii farurilor, care beneficiază acum de tehnologia LED Matrix-Beam. Farurile spate au semnalizatoare cu efect de scroll, iar designul roților a fost actualizat. De asemenea, noul nivel de echipare Sportline se alătură gamei Octavia, oferind un aspect vRS, dar fără performanță.

În interiorul mașinii, Skoda a făcut eforturi considerabile pentru a aduce mai multă tehnologie și confort. Odată cu noul model, se introduce un ecran digital de 10 inch, care este standard pe toate versiunile. Pentru mașinile cu specificații superioare, există și un Virtual Cockpit mai detaliat. Ecranul central de 10 inch poate fi înlocuit cu un display opțional de 13 inch, iar porturile USB au fost actualizate la versiunea USB-C, oferind o putere de încărcare mai mare.

În ceea ce privește software-ul, acesta a fost îmbunătățit, permițând o funcționalitate mai rapidă și o configurație revizuită. Asistentul vocal Laura de la Skoda, numit după unul dintre fondatorii companiei, Václav Laurin, va fi îmbunătățit cu tehnologia AI bazată pe Chat GPT, pentru a putea răspunde la o gamă mai largă de întrebări. Asistentul vocal Laura se va ocupa în continuare de funcțiile mașinii, iar Chat GPT va oferi răspunsurile la întrebările mai generale. Astfel, experiența la bordul noului Skoda Octavia va fi una mai interactivă și mai captivantă.

Siguranța și asistența la condus sunt aspecte esențiale pentru orice mașină modernă, iar noul Skoda Octavia nu face excepție. Sistemul Attention and Drowsiness Assist a fost actualizat, iar sistemul de intrare fără cheie beneficiază acum de senzori de proximitate, care blochează și deblochează mașina automat în momentul în care șoferul se apropie sau se îndepărtează de vehicul. De asemenea, au fost introduse noi funcții pentru asistarea la parcarea mașinii.

Noul Skoda Octavia 2024 facelift este aici cu și mai multă tehnologie

Un alt aspect important al noului Skoda Octavia este utilizarea de materiale durabile și ecologice în interiorul mașinii. Astfel, tapițeria scaunelor și a panourilor ușilor este realizată din materiale reciclate, iar pielea utilizată este tratată într-un mod sustenabil. De asemenea, caracteristicile "Simply Clever" ale mărcii Skoda, cum ar fi racleta de gheață și umbrela, sunt acum fabricate din materiale sustenabile. Pentru pasagerii din spate, este disponibilă o cutie de depozitare suplimentară, iar în versiunea Estate, copertina portbagajului se retrage automat la deschiderea ușii portbagajului.

Noul Skoda Octavia vine cu o gamă variată de opțiuni de motorizare. Motorul pe benzină de 1.0 litri a fost eliminat, lăsând în urmă două motoare pe benzină de 1.5 litri, cu puteri de 114 și respectiv 148 CP. Ambele variante beneficiază de tehnologie mild-hybrid, pentru a crește eficiența consumului de carburant. Motoarele pe benzină de 2.0 litri și cele diesel de 2.0 litri au fost și ele îmbunătățite, oferind o putere mai mare. Modelul cu tracțiune integrală și motorul pe benzină de 2.0 litri dezvoltă acum 201 CP, în timp ce motoarele diesel oferă 114 și respectiv 148 CP. Cutia de viteze automată cu 7 trepte este standard pentru toate modelele, cu excepția versiunilor de bază pe benzină și motorină.

Pentru fanii versiunii sport vRS a modelului Octavia, există vești bune. Această versiune primește o creștere a puterii, ajungând la 262 CP, și un sunet de evacuare mai puternic. Mașina beneficiază de suspensie sport, cu o înălțime redusă cu 15 mm față de versiunea standard. Grila, ramele ferestrelor și oglinzile exterioare sunt finisate în negru. Farurile Matrix sunt standard pe versiunea vRS, iar ecranul de infotainment de 13 inch este inclus și în interiorul mașinii. Logo-ul vRS a fost, de asemenea, actualizat.

Noul Skoda Octavia, în versiunile SE Technology, SE L, Sportline și vRS, va ajunge în showroom-urile din România în luna iunie. Prețurile estimative pentru versiunea hatchback SE Technology încep de la aproximativ 27.000 de euro, iar pentru versiunea Estate, prețurile se situează în jurul valorii de 28.000 de euro.

Deși noul Skoda Octavia nu vine cu o versiune hibridă plug-in în acest moment, există posibilitatea ca în viitorul apropiat să fie introdusă o astfel de variantă. Klaus Zellmer, CEO-ul Skoda, a declarat că, deși la momentul actual nu s-a luat decizia de a introduce o versiune hibridă plug-in, există posibilitatea de a revizui această decizie în viitor. Totuși, marginea de profit pentru mașinile hibride plug-in este mai mică, iar decizia de a le introduce pe piață este influențată și de preferințele și cererea clienților.

Noul Skoda Octavia pentru anul 2024 este un exemplu al inovației și îmbunătățirii continue în industria automobilelor. Cu un design modernizat, o tehnologie avansată și o gamă variată de motorizări, acest model aduce o nouă dimensiune în segmentul mașinilor de familie. Cu siguranță, noul Skoda Octavia va fi un succes pe piața auto și va câștiga inimile șoferilor dornici de performanță și confort.