brand

Salonul Auto de la Shanghai evidențiază rivalitatea din ce în ce mai mare dintre producători chinezi și cei europeni

Salonul Auto de la Shanghai evidențiază rivalitatea din ce în ce mai mare dintre producători chinezi și cei europeni

VW și Mercedes vor debuta cu noi modele, în timp ce producătorii chinezi de automobile vor prezenta mașini electrice destinate clienților europeni.

Constructorii auto chinezi în plină ascensiune se vor confrunta pe piața lor națională cu mărcile de top din Europa la Salonul Auto de la Shanghai din acest an, care devine din nou un eveniment major în calendarul auto după ce a fost perturbat de pandemia COVID-19.

Grupul german Volkswagen îl va trimite pe directorul general Oliver Blume, împreună cu șeful mărcii VW, Thomas Schaefer, și cu directorul general al Audi, Markus Duesmann, într-un semn al importanței Chinei, care este cea mai mare piață globală a grupului. CEO-ul Mercedes-Benz, Oliver Kallenius, va participa, de asemenea, la expoziție.

Pe măsură ce concurența se intensifică la nivel național, în special în ceea ce privește mașinile electrice, mărcile chinezești au pus ochii pe Europa cu EV-uri care au caracteristici de înaltă tehnologie și ratinguri de siguranță NCAP de top.

Anul trecut, MG al SAIC și-a dublat vânzările în Europa, ajungând la 113.917 mașini, devansând alți nou-veniți chinezi în regiune, precum BYD, Great Wall, Xpeng și Nio. În Shanghai, Nio și Xpeng, împreună cu mărcile de început HiPhi și Zeek de la Geely, vor debuta cu vehiculele electrice destinate Europei.

Printre principalele debuturi ale producătorilor europeni de automobile se numără sedanul complet electric Volkswagen ID.7, care va fi nava amiral a liniei de modele ID; Porsche Cayenne, care va beneficia de o schimbare majoră de look; și Mercedes-Maybach EQS, un SUV de lux destinat clienților bogați din China. Acesta va fi primul model complet electric al submarcii.

Salonul de la Shanghai din 2021 a fost un eveniment discret, desfășurat în umbra pandemiei. Expoziția din acest an va fi cel mai diversificat salon auto din lume, pe baza participării constructorilor auto, după declinul sau anularea altor expoziții importante la nivel mondial, cum ar fi Geneva.

Iată câteva dintre principalele debuturi Salonul de la Shanghai în 2023:

Audi

Audi va dezvălui mai multe detalii despre proiectul său de Formula 1. Marca va intra în această serie de curse în 2026, când va furniza motoare pentru echipa Sauber, care va deveni echipa Audi works.

BYD

BYD va prezenta supercarul complet electric YangWang U9 și SUV-ul electric U8. U9 folosește un nou sistem de suspensie care ridică în viraje pentru a evita deteriorarea rotoarelor de frână în cazul defectării anvelopelor sau a roților. De asemenea, se așteaptă ca producătorul auto să prezinte hatchback-ul său electric de oraș Seagull și un nou model al mărcii sale premium Denza. De asemenea, SUV-ul electric Dynasty B-Class își va face debutul global, a anunțat BYD pe contul său Weibo.

HiPhi

Marca HiPhi a companiei Human Horizons Technology va dezvălui HiPhi Y, al treilea model al său. Marca spune că este proiectat și proiectat cu gândul la piețele globale. În prezent, HiPhi vinde în China SUV-ul X și sedanul Z. Plănuiește să lanseze vânzările în anumite țări europene. Human Horizons a fost înființată în Shanghai în 2017 de către Ding Lei și Phil Murtaugh, doi foști directori executivi la SAIC-GM. HiPhi a declarat că HiPhi X este acum pregătit pentru vânzări în Europa, cu omologare de către TÜV SÜD.

Honda

Submarca Honda full-electric, e:N, va expune în premieră prototipuri ale unui al doilea lot de produse. Primele două modele e:N produse pe plan local - e:NP1 și e:NS1 - au fost puse în vânzare în China anul trecut. Ambele sunt crossovere compacte.

Lexus

Noul monovolum LM își va face debutul la nivel global. Marca va vinde mașina pentru prima dată în Europa, ca rival al modelului Mercedes-Benz V-Class. Lexus a dezvăluit prima generație LM la salonul de la Shanghai din 2019.

Maserati

Versiunea complet electrică a SUV-ului de dimensiuni medii Grecale de la Maserati va fi văzută pentru prima dată în public. Grecale Folgore, așa cum va fi cunoscută versiunea EV, va ajunge la dealerii europeni în al treilea trimestru. Grecale Folgore este așezat pe o versiune adaptată a platformei Giorgio, care stă la baza și a SUV-ului Alfa Romeo Stelvio.

Mercedes

Mercedes va dezvălui cea mai nouă ediție a gamei sale ultraluxoase Maybach - SUV-ul Mercedes-Maybach EQS. SUV-ul va fi primul model complet electric al Mercedes-Maybach. Este o versiune refăcută a SUV-ului mare EQS construit în SUA. China a reprezentat aproximativ jumătate din cele 23.000 de vânzări ale Maybach anul trecut.

Mini

Mini și-a modernizat conceptul Aceman pentru a include un asistent personal digital care ia forma unui personaj buldog britanic numit Spike. Personajul apare pe ecranul tactil circular OLED al modelului Aceman pentru a ghida utilizatorii prin funcțiile digitale. Acesta va fi inclus și în viitoarele Mini electrice de mici dimensiuni. Micul crossover electric pe baterii Aceman va fi construit în China, alături de un nou Mini hatchback complet electric. Ambele modele vor utiliza o platformă dezvoltată în comun cu Great Wall. Mini va debuta, de asemenea, cu o versiune decapotabilă a actualului său hatchback electric.

Nio

Marca chineză premium electrică Nio va dezvălui noua versiune a modelului său entry-level ES6 - un SUV de mici dimensiuni care va fi redenumit EC6 în Europa, în urma unei contestații legale din partea Audi, din cauza unei potențiale confuzii cu linia sportivă S de la Audi. De asemenea, Nio va face o demonstrație a celei de-a treia generații a stației sale de schimb de baterii, care promite un schimb mai rapid de baterii.

Nissan

Noul concept EV al Nissan, conceput special pentru China, va fi vedeta producătorului auto de la Shanghai. De asemenea, va fi expus și Nissan Max-Out, un concept electric decapotabil. Max-Out a fost dezvăluit pentru prima dată în 2021 ca un concept digital.

Polestar

Polestar va debuta cu Polestar 4, un crossover de dimensiuni medii, în stil coupe, care în Europa se va alătura unui segment condus de Tesla Model Y și disputat și de Audi Q4 E-tron și BMW iX3. Cel mai rapid model de serie al Polestar a fost descris ca fiind un "GT elevat cu patru uși" de către CEO-ul Thomas Ingenlath.

Porsche

SUV-ul de mari dimensiuni Cayenne a primit "una dintre cele mai ample modernizări de produs din istoria Porsche", potrivit producătorului auto. Modelul modernizat care debutează la Shanghai va avea un nou afișaj digital, un nou sistem de șasiu și 2caracteristici tehnologice inovatoare", a precizat Porsche. China este cea mai mare piață globală a Porsche.

Smart

Smart #3, un SUV full-electric în stil coupe, va avea parte de un debut public. SUV-ul compact este al doilea model complet nou al mărcii, după modelul mai mic #1, Smart fiind relansat ca o societate mixtă exclusiv electrică între compania chineză Geely și Mercedes. Modelul #3 va fi pus în vânzare în China până la sfârșitul anului și va ajunge în Europa la începutul anului 2024.

Toyota

Vor debuta două noi modele din cadrul familiei de vehicule electrice bZ ale mărcii Toyota. Cele două EV-uri vor fi lansate pe piața chineză anul viitor.

Volkswagen

Marea dezvăluire de la Volkswagen este sedanul de clasă medie full-electric ID.7, care se va situa în vârful gamei ID a mărcii de mașini electrice bazate pe MEB. ID.7 va fi destinat în principal cumpărătorilor din SUA și China, dar va fi vândut și în Europa. VW a declarat că ID.7 are un nou sistem de propulsie electrică optimizat, cu o autonomie maximă de 700 km (435 mile) în ciclul WLTP, ceea ce îl face confortabil pentru călătoriile pe distanțe lungi. ID.7 va avea, de asemenea, un ecran tactil de 15 inci, nou pentru modelele MEB. ID.7 are dimensiuni similare cu cele ale modelului Mercedes EQE. Prețul de pornire al lui ID.7 în Germania va fi mult sub 60.000 de euro, spun sursele companiei.

Xpeng

Brandul chinezesc premium electric Xpeng va prezenta SUV-ul de dimensiuni medii în stil coupe G6. Mașina va concura cu Tesla Model Y și Nio EC6. Se preconizează că va fi lansat pe piețele europene cu vânzări ridicate de vehicule electrice. De asemenea, marca își va prezenta tehnologia de ultimă generație.

Zeekr

Marca electrică premium a Geely, Zeekr, va prezenta crossoverul compact electric X. Noul model va fi vândut în Europa pentru a rivaliza cu SUV-urile electrice premium germane, precum Audi Q4 e-tron, BMW iX1 și Mercedes EQA. X utilizează aceeași platformă SEA (Sustainable Electric Architecture) ca și Smart #1, precum și viitoarele mașini electrice de la Volvo și Lynk & CO. Zeekr promite o autonomie de până la 560 km (348 mile) între încărcări, pe baza ciclului de testare din China.