brand

Prima de casare prin programul Rabla 2023 se majorează. Care sunt pașii de înscriere?

Prima de casare prin programul Rabla 2023 se majorează. Care sunt pașii de înscriere?

Dacă vrei să îți cumperi o mașină nouă, există vești bune din partea Ministerului Mediului și pentru acest an. Programul Rabla 2023 reîncepe și prima de casare are o valoare mai mare decât anul trecut.

Găsești o mulțime de mașini noi pe platforma noastră cautimasina.ro. Verifică ce oferte au dealerii auto și cum poți să îți iei un autoturism nou nouț prin noul Program Rabla.

Noutăți Rabla Clasic 2023 pentru cei care vor să cumpere o mașină nouă

Prima de casare pentru cumpărarea unei mașini pe benzină sau motorină noi a crescut pentru 2023 cu 15%, adică va fi de 6.900 lei.

Dacă vrei să achiziționezi două mașini, prima va fi de 10.350 de lei.

Pe lângă aceste prime, programul Rabla 2023 mai prevede și bonusuri de câte 1.500 de lei pentru fiecare autoturism mai vechi de 15 ani, un eco bonus de 1.500 de lei pentru emisii și un alt eco bonus pentru vehicule cu sistem GPL. În total, ajutorul de la Ministerul Mediului poate depăși 16.000 de lei.

Ce presupune Programul Rabla Local 2023?

Pentru cei care nu vor să cumpere o mașină nouă dar vor să scape de o mașină veche, Programul Rabla mai are un program complementar numit Rabla Local. În schimbul predării unui autoturism vechi se primește suma de 3.000 de lei, oferită de primăriile fiecărui oraș.

Programul Rabla Local 2023 poate fi accesat doar de persoanele fizice și după predarea mașinii vechi nu vor putea cumpăra timp de 3 ani de la obținerea banilor un alt autoturism cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

Cum te înscrii în Programul Rabla Clasic 2023?

Dacă vrei să beneficiezi de avantajele acestui program, primul pas este acela de a căuta un dealer auto de la care se va achiziționa noua mașină.

După selectarea dealerului, trebuie să te înscrii pentru Programul Rabla 2023.

Înscrierea în Programul Rabla 2023 se va face electronic direct în aplicația PSIPAN de către dealerul auto de la care se va achiziționa mașina.

Pentru ca reprezentantul auto să vă poată face înscrierea are nevoie din partea ta de următoarele acte:

  • Actul de identitate, original și copie, atât pentru beneficiar cât și pentru proprietarul rablei
  • Certificatul de înmatriculare al mașinii vechi
  • Cartea de identitate a rablei
  • Certificat de atestare fiscală emis de către direcțiile de taxe și impozite locale din care să rezulte faptul că nu ai datorii
  • Declaraţie pe propria răspundere a proprietarului rablei şi declaraţia pe propria răspundere prin care se obligă să achiziţioneze autovehiculul nou

După ce dealerul auto verifică actele și confirmă validarea în aplicația PSIPAN, eliberează proprietarului nota de înscriere, care are o valabilitate de 300 de zile de la data emiterii. Ulterior, proprietarul se prezintă la un centru autorizat Remat cu mașina și va primi un certificat care să ateste distrugerea mașinii.

Proprietarul are de asemenea obligația să radieze mașina veche la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Ulterior, proprietarul trebuie să meargă la dealerul auto și să-i prezinte certificatele de distrugere și dovada radierii mașinii vechi.

După ce s-au îndeplinit toate condițiile de mai sus, se poate face achiziția autovehiculului, în termenul de valabilitate a notei de înscriere.