brand

Mituri și adevăruri despre anvelopele de iarnă. Ce trebuie să știi

Mituri și adevăruri despre anvelopele de iarnă. Ce trebuie să știi

În fiecare an, odată cu sosirea sezonului rece, apar numeroase nedumeriri în rândul șoferilor din cauza miturilor și informațiilor contradictorii despre anvelopele de iarnă. În timp ce aceste informații circulă peste tot, este important să poți face distincția între mituri și adevăruri pentru a lua cele mai bune decizii atunci când vine vorba de alegerea și utilizarea anvelopelor de iarnă.

În acest articol, vom demonta câteva dintre aceste mituri și vom evidenția adevărurile esențiale pe care trebuie să le știi despre anvelopele de iarnă.

Mit: Poți cumpăra orice anvelope pentru mașina ta

Realitate: Atunci când alegi anvelope iarna pentru mașina ta este important să cumperi anvelopele potrivite. Nu orice anvelope sunt potrivite oricărui model de mașină. Prin urmare este important să știi că anvelopele trebuie alese în funcție de dimensiunile acestora. Pentru a afla dimensiunile potrivite pentru anvelopele tale trebuie să te uiți în cartea mașinii sau pe anvelopele actuale, unde vei vedea o serie de tipul anvelope iarna 205/55 R16. În acest caz 205 reprezintă lățimea exprimată în milimetri, 55 reprezintă înălțimea (exprimată în procent din lățime), iar R 16 este diametrul interior al anvelopei.

De asemenea, când cumperi cauciucuri iarna 205/55 R16 este important sa fii atent ca anvelopele să aibă inscripționate urmatoarele simboluri: "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", dar și un fulg de zăpadă. Literele M și S vin de la cuvintele englezești “mud” care înseamnă “noroi” și “snow” care înseamnă “zăpadă”. Cele care nu au aceste inscripții nu sunt considerate sigure și riști amenzi uriașe.

Mit: Anvelopele de iarnă sunt necesare doar în zonele cu ierni aspre

Realitate: Anvelopele de iarnă sunt recomandate nu doar în zonele cu ierni reci și zăpezi abundente, ci și în regiunile cu temperaturi scăzute și drumuri umede. Compușii de cauciuc speciali și designul lor oferă aderență sporită și siguranță într-o varietate de condiții de iarnă.

Mit: Anvelopele de iarnă sunt la fel de bune pe drumuri uscate precum cele de vară

Realitate: Anvelopele de iarnă sunt concepute pentru a funcționa optim la temperaturi scăzute și pe suprafețe umede, înghețate sau acoperite de zăpadă. În condiții de uscat și temperaturi ridicate, acestea pot avea o rezistență la rulare mai mare, afectând eficiența consumului de combustibil și ducând la o uzură mai rapidă a acestora.

Mit: Toate anvelopele de iarnă sunt la fel

Realitate: Există diferențe semnificative între diversele tipuri și branduri de anvelope de iarnă. Performanța lor poate varia în funcție de compoziția cauciucului, designul benzii de rulare și tehnologiile adăugate. Este crucial să alegi anvelope de iarnă de calitate, adaptate la specificul vehiculului tău și condițiile de conducere.

Mit: Anvelopele de iarnă pot fi utilizate pe tot parcursul anului

Realitate: Deși anvelopele de iarnă au performanțe superioare în condiții de iarnă, utilizarea lor pe tot parcursul anului poate duce la uzură prematură și o rezistență crescută la rulare în condiții calde. Anvelopele de vară sau all-season sunt mai potrivite pentru sezoanele calde.

Mit: Anvelopele de iarnă sunt eficiente doar pe drumuri înzăpezite

Realitate: Anvelopele de iarnă sunt concepute pentru a oferi tracțiune și aderență pe o varietate de suprafețe, inclusiv drumuri umede, înghețate sau acoperite de noroi. Ele asigură o conducere mai stabilă și o distanță de frânare mai scurtă în diverse condiții de iarnă.

Mit: Anvelopele de iarnă nu necesită o verificare regulată a presiunii

Realitate: Verificarea regulată a presiunii anvelopelor este la fel de importantă pentru anvelopele de iarnă precum pentru cele de vară. Presiunea inadecvată poate afecta performanța, uzura neuniformă și eficiența consumului de combustibil.

Mit: Anvelopele de iarnă sunt costisitoare și nu merită investiția

Realitate: Investiția în anvelope de iarnă de calitate este crucială pentru siguranța ta și a pasagerilor tăi. Prin oferirea unei aderențe superioare și a unei tracțiuni îmbunătățite, anvelopele de iarnă contribuie la evitarea accidentelor și la menținerea controlului asupra vehiculului în condiții dificile. În plus, în lipsa anvelopelor de iarnă, riști amenzi uriașe. Prin urmare, poate fi mai ieftin să achiziționezi anvelope de iarnă decât să plătești amenzi.