Înscrierile pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus încep pentru persoane fizice și juridice din 24 martie
Incepand de joi, 23 martie 2023, AFM va pune la dispozitie o aplicatie informatica prin care persoanele juridice care doresc sa participe la Programul de stimulare a innoirii Parcului auto naţional (Rabla Clasic) si Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus), vor putea crea conturi de utilizator.
Utilizatorii care se-nscriu în programele AFM pot folosi aceleaşi conturi pentru a se înscrie în Programul Rabla Clasic si Rabla Plus 2023, a explicat Autoritatea de Management al Fondului pentru Mediu.
Laurenţiu Adrian Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, a declarat că Programul de stimulare a inoirii Parcului Auto naţional, Rabla Clasic, a ajuns la a 19-a ediţie, iar Programul Rabla Plus oferă subvenţii pentru achiziţionarea de autovehicule electrice deja de 8 ani. El consideră că aceste programe contribuie la reducerea poluării şi la ameliorarea calităţii aerului in aglomerările urbane. Sumele acordate şi modificările din ghidurile de finanţare din acest an vor încuraja toate categorile de beneficiari să cumpere autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică şi convenabilă pentru transport, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi dependenţa de combustibili fosili.
Pentru Programul Rabla Clasic 2023, s-a alocat un buget total de 560 de milioane de lei, în timp ce Programul Rabla Plus are 780 de milioane de lei la dispoziţie.
Programul se va desfăşura în două etape, în limita sumelor alocate. Prima etapă va avea loc între 24 martie şi 30 iunie 2023. La Rabla Clasic, persoanele juridice primesc o sumă de 130.000.000 lei, persoanele fizice - 235.000.000 lei, iar UAT-urile şi instituţiile publice - 27.000.000 lei.
Persoanele juridice au primit un buget de 200.000.000 lei, în vreme ce persoanele fizice au primit 300.000.000 lei, iar UAT-urile şi instituţiile publice au avut la dispoziţie 46.000.000 lei.
Anul acesta, AFM a anunţat că Programul Rabla Clasic are câteva modificări. Prima de casare acordată pentru autovehicule noi (exceptând motocicletele care emite CO2/km mai mare de 155 g WLTP) s-a majorat la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate.
În cazul înlocuirii autovehiculelor vechi cu unul nou, poţi beneficia de următoarele ecobonusuri: Ecobonus în valoare de 1.500 lei pentru autovehiculul nou, cu excepţia motocicletelor, care au un sistem de propulsie care generează maxim 120 g CO2/km conform WLTP; Ecobonus în valoare de 1.500 lei pentru autovehiculul nou, cu excepţia motocicletelor, echipat cu motorizare GPL/GNC; Ecobonus în valoare de 3.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, cu excepţia motocicletelor, echipat cu sistem de propulsie hibrid; Ecobonus în valoare de 1.500 lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Persoanele care cumpără motociclete noi, cu un sistem de propulsie ce conţine maxim 120 g CO_2/km în sistemul WMTC, sunt eligibile pentru prima de casare de 7.000 lei. Acest lucru se poate adăuga şi un ecobonus de 1.500 lei pentru cumpărarea unui vehicul nou cu un sistem de propulsie ce conţine maxim 90 g CO2/km în sistemul WMTC. De asemenea, se oferă un ecobonus de 1.500 lei pentru casarea unui autovehicul cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are o normă de poluare Euro 3 sau mai mică.
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale sunt eligibile pentru o primă de casare de 7.000 lei atunci când achiziţionează un autovehicul nou, fără a fi nevoite să predea un autovehicul vechi spre casare. În situaţia în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul a două autovehicule uzate, beneficiază de o primă de casare de 10.000 lei.
Notele de inscriere acordate în cadrul Programului Rabla Clasic sunt valabile în termen de 120 de zile de la momentul emiterii lor, timp în care beneficiarii trebuie să finalizeze toate procedurile de achiziţionare a unui autovehicul nou.
În cadrul Programului Rabla Plus, un solicitant poate obţine un ecotichet pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării unuia sau max. două autovehicule uzate spre casare.
Pentru achiziţia unui autovehicul nou, se oferă o finanţare de 51.000 de lei pentru o maşină pur electrică sau cu pilă de combustie cu hidrogen, şi de 26.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, cu excepţia motocicletelor ce emit maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat. În cazul în care se casatorează două maşini vechi, finanţarea se ridică la 54.000 de lei pentru un autovehicul pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen, şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care emite maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP. În plus, se mai acordă un ecobonus de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Un bonus ecologic poate fi obţinut când se cumpără un automobil electric cu o valoare maximă de 75.000 euro, inclusiv TVA.
Fără a fi necesar să predea un autovehicul uzat, instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de un ecotichet în valoare de 120.000 lei atunci când achiziţionează un autovehicul nou.
Achiziţionarea unei motociclete electrice are un preţ etichetat de 26.000 lei, care poate fi redus cu un ecobonus de 1.500 lei prin casarea unui autovehicul vechi cu o vechime de 15 ani sau mai mult de la data fabricaţiei, precum şi cu o normă de poluare Euro 3 sau inferioară.
AFM declara ca beneficiarii au un interval de 120 de zile pentru a derula toate procedurile necesare pentru achiziţia unui autovehicul nou, incepand cu data emiterii notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Plus.