brand

Comisia Europeană propune introducerea unui permis de conducere digital aplicabil în întreaga Uniune Europeană

Comisia Europeană propune introducerea unui permis de conducere digital aplicabil în întreaga Uniune Europeană

In premieră mondială, Comisia Europeană dorește să introducă un permis de conducere digital care va fi valabil în toate statele membre ale Uniunii Europene.

CE a oferit o serie de soluții pentru modernizarea regulilor referitoare la permisele de conducere, printre care se numără un permis digital de conducere valid în întreaga UE și dispoziții noi pentru a usura aplicarea regulilor de trafic în spațiul transfrontalier.

UE se pregătește să implementeze noi reguli pentru a îmbunătăți siguranța tuturor participanților la trafic și pentru a-și realiza Viziunea zero - fără decese pe drumurile din UE până în 2050. Aceste reguli vor pregăti ma bine conducătorii auto pentru vehiculele cu emisii zero și pentru conducătorii pe drumurile urbane, împreună cu un număr tot mai mare de biciclete și vehicule cu două roți, precum și cu pietoni. Normele vor permite tinerilor conducători auto să dobândească experiență prin intermediul unui sistem de conducere acompaniat de la vârsta de 17 ani și să obțină un permis de conducere. Odată ce au împlinit vârsta de 18 ani, aceștia se vor putea angaja ca șoferi profesioniști, dacă locul de muncă respectiv o permite.

Ce este necesar pentru a obține un permis auto digital

Pentru a facilita recunoașterea permiselor de conducere între țările membre ale UE, Comisia propune o premieră mondială: permisul de conducere digital. Schimbarea, reinnoirea sau schimbarea unui permis de conducere vor deveni mult mai ușoare, deoarece toate procedurile pot fi efectuate online. De asemenea, cetățenii din țări din afara UE care au standarde comparabile de siguranță rutieră vor găsi mai ușor să-și schimbe permisul cu unul din UE.

Actualizările la testare vor lua în considerare tranziția către mașinile cu emisii zero. Acestea vor evalua, de exemplu, cunoștințele și abilitățile necesare pentru sisteme avansate de asistență la șofat și alte tehnologii automate. Șoferii începători vor fi, de asemenea, informați despre felul în care modul lor de conducere are un impact asupra emisiilor, cum ar fi momentul schimbării treptelor de viteză. În final, masa permisă a unui vehicul din categoria B va fi ajustată pentru mașinile alimentate cu combustibili alternativi, deoarece vehiculele zero emisii care se bazează pe baterii pot fi mai grele.