brand

Dacia Sandero - Regele vânzărilor auto în Europa pentru a patra oară în 11 luni

Dacia Sandero - Regele vânzărilor auto în Europa pentru a patra oară în 11 luni

Dacia Sandero pare să se situeze pe primul loc în topul vânzărilor de mașini din Europa pentru luna noiembrie. Cu un avans solid de 2.296 de unități vândute în fața celui mai apropiat rival, Tesla Model Y, poziția de lider pare asigurată, conform cifrelor preliminare.

Dacia Sandero vs. Tesla Model Y

Dacia Sandero și Tesla Model Y sunt două modele foarte diferite, însă competiția strânsă dintre ele reflectă diversitatea și dinamismul pieței auto europene.

Dacia Sandero, care a înregistrat o creștere a vânzărilor de 9,5% la 19.760 de unități în noiembrie, pare să își păstreze poziția de lider pentru a doua lună consecutiv și pentru a patra oară în ultimele 11 luni.

În ciuda unui avans considerabil, Tesla Model Y, cu un declin al vânzărilor de 8,2% la 17.464 de unități, se așteaptă să se claseze pe locul doi în noiembrie. Totuși, acesta reprezintă o revenire semnificativă după ce modelul a ieșit din top 10 în octombrie.

Unul dintre factorii care ar putea explica sfârșitul seriei de victorii ale Tesla este conflictul cu sindicatele și fondurile de pensii din regiunea Nordică, legat de refuzul producătorului de mașini electrice de a accepta o solicitare a mecanicilor suedezi pentru drepturi de negociere colectivă privind salariile și alte condiții. Începând cu această săptămână, Tesla va trebui să transporte mașinile destinate Suediei cu camioanele din Europa continentală.

Alte modele în topul vânzărilor din noiembrie

Tesla Model 3 este pe punctul de a încheia luna ca al treilea cel mai bine vândut model din Europa, ajutat de o creștere a vânzărilor de 35% față de aceeași lună a anului trecut.

În topul cinci din noiembrie se mai numără Renault Clio (+12%) și Volkswagen Golf (+7,1%). Cifrele preliminare arată că doar două vânzări separă Clio de Golf, deci ordinea finală ar putea suferi modificări după raportarea tuturor piețelor.

O altă cursă strânsă este pentru locul nouă, cu VW Tiguan înaintea VW T-Roc cu doar 38 de vânzări, conform cifrelor preliminare.

Alte mașini care se așteaptă să înregistreze creșteri mari ale vânzărilor în noiembrie sunt Ford Puma (+25%), Nissan Qashqai (+26%) și Fiat Panda (+31%).

În ciuda succesului Sandero în noiembrie, se așteaptă ca Model Y să își păstreze conducerea generală a vânzărilor după 11 luni. Model Y conduce în fața Sandero cu 229.980 la 217.244, conform cifrelor preliminare.

Deși Dacia Sandero pare să fie pe cale să termine noiembrie pe primul loc în topul vânzărilor din Europa, lupta pentru poziția de lider pe piața auto europeană rămâne deschisă. Cu toate acestea, performanța impresionantă a modelului românesc arată clar că poate concura cu succes cu modele de la producători de renume mondial.