brand

Dacia Sandero bate Tesla Model Y și revine în fruntea vânzărilor europene

Dacia Sandero bate Tesla Model Y și revine în fruntea vânzărilor europene

În luna octombrie, Dacia Sandero este pe cale să devină cel mai bine vândut automobil din Europa, pentru a treia oară în decursul a 10 luni.

În octombrie, Sandero a înregistrat o creștere a vânzărilor de 38% ajungând la 21.139 de unități, întrerupând astfel victoria consecutivă de două luni a Tesla Model Y, care a coborât pe locul 24 în vânzări, potrivit datelor preliminare oferite de cercetătorul de piață Dataforce.

În ciuda acestei scăderi, Tesla a vândut cu 271% mai multe modele Model Y în această lună (9.660) decât în octombrie 2022, potrivit datelor care reprezintă 92% din vânzările din Uniunea Europeană, țările EFTA și Marea Britanie.

Cel mai apropiat competitor al Sandero pentru titlul de vânzări din octombrie este Renault Clio, care este în urmă cu peste 6.600 de vânzări față de modelul său frate. Atât Sandero, cât și Clio, care a crescut cu 20% ajungând la 12.534, sunt mărci ale Grupului Renault.

În top trei se află și Toyota Yaris Cross, care ar putea ajunge pe locul 2 pentru luna respectivă, odată ce toate vânzările pentru regiune sunt înregistrate, având în vedere că se află la doar 99 de unități în spatele lui Clio. Vânzările Yaris Cross au crescut cu 27% ajungând la 14.435 luna trecută, bazat pe cifre preliminare.

Peugeot 2008 și Citroen C3 sunt de asemenea aproape de locul 2, doar 361 de vânzări separând locul al doilea de cel de-al cincilea. Acest lucru înseamnă că ar putea exista unele schimbări în clasamentul locurilor 2-5, odată ce toate piețele și-au raportat cifrele pentru octombrie.

O altă cursă strânsă este pentru locul al șaptelea, cu Volkswagen Polo în fața lui Ford Puma cu doar 57 de vânzări, în funcție de cifrele preliminare.

Alte mașini care se așteaptă să înregistreze mari creșteri de vânzări în octombrie sunt Fiat Panda (+30%), Kia Sportage (+27%) și Audi A3 (+21%).

Avantajul de 11.479 de vânzări al Sandero față de Modelul Y în octombrie l-a propulsat înaintea SUV-ului complet electric de dimensiuni medii pentru conducerea în Europa după 10 luni. Sandero este înainte cu 184.088 față de 183.799, bazat pe cifrele preliminare.

Dacă se menține tendința, Sandero va avea o concurență mult mai acerbă din partea Modelului Y în ultimele două luni ale anului. În acest an, Modelul Y a fost cel mai bine vândut automobil din Europa de șase ori (februarie, martie, mai, iunie, august și septembrie), în timp ce Volkswagen T-Roc a fost numărul 1 în iulie. Alte victorii ale Sandero au venit în ianuarie și aprilie.

În concluzie, Dacia Sandero își continuă parcursul impresionant pe piața europeană, demonstrând încă o dată că un model accesibil și fiabil poate să concureze cu succes mașinile electrice și modelele premium. Cu toate acestea, ultimele două luni ale anului vor fi decisive în stabilirea automobilului care va fi cel mai bine vândut în Europa în 2023.