brand

Creșterea vânzărilor auto în Europa cu 11% în ianuarie datorită cererii acumulate

Creșterea vânzărilor auto în Europa cu 11% în ianuarie datorită cererii acumulate

Înregistrările de vehicule noi s-au ridicat la 1,02 milioane de unități luna trecută, a anunțat Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (Acea) în datele publicate marți. Vehiculele electrice pe baterie au reprezentat 12 la sută din livrările totale, în creștere de la 10 la sută în urmă cu un an, pe măsură ce producătorii de automobile încearcă să revigoreze cumpărăturile în mijlocul unui război al prețurilor dur.

Cererea acumulată a contribuit la creșterea vânzărilor de automobile în ianuarie, cu producători precum Grupul Volkswagen și Stellantis care au profitat de comenzi în așteptare și de revenirea cererii pentru autovehicule electrice.

Producătorii de automobile continuă să beneficieze de comenzi în așteptare sănătoase, însă recuperarea la nivelurile pre-pandemice va fi mai provocatoare în acest an. Economii precum Germania, Marea Britanie și Franța - cele trei cele mai mari piețe auto din regiune - încetinesc, sporind preocupările consumatorilor care se confruntă cu costuri ridicate de împrumut.

"Inversarea tendinței de cerere care depășește oferta - care a persistat încă din a doua jumătate a anului 2020, împingând prețurile și marja de profit mai sus - este un risc cheie al industriei în acest an, pe măsură ce producția de vehicule se normalizează și comenzile se înmoaie", au declarat analiștii Bloomberg Intelligence, Michael Dean și Gillian Davis, într-o notă.

Economia Germaniei ar putea să se micșoreze ușor în primul trimestru, conform președintelui Bundesbank, Joachim Nagel, în timp ce Franța a scăzut duminică prognoza economică și se așteaptă acum la o creștere de doar 1 la sută în acest an. Marea Britanie a intrat în recesiune în a doua jumătate a anului trecut.

Orice înmuiere va adăuga la preocupările privind creșterea în scădere a EV. Un număr de producători întârzie lansările de modele noi și companiile de închiriere de mașini reduc achizițiile pentru flotele lor.

Renault, care mizează pe o revizuire majoră a produselor în acest an, poartă discuții cu alți producători de automobile pentru a reduce costurile noilor EV prin parteneriate.

"Nu vedem o îmbunătățire a creșterii vânzărilor de vehicule electrice pe baterii în UE de-a lungul anului", au declarat analiștii Citi conduși de Harald Hendrikse într-o notă.

În concluzie, vânzările de automobile în Europa au cunoscut o creștere semnificativă în ianuarie, însă perspectivele pentru restul anului rămân incerte. Cu economiile încetinind în cele mai mari piețe auto și cu o creștere în scădere a vehiculelor electrice, industria auto se confruntă cu provocări semnificative în 2022.