brand

Citroen C3 este singura mașină europeană care a caștigat un premiul "World Car of the Year"

Citroen C3 este singura mașină europeană care a caștigat un premiul "World Car of the Year"

Citroen C3, un crossover de mici dimensiuni construit în India și Brazilia, a fost singurul model al unui producător auto european care a câștigat o categorie la premiile Word Car of the Year 2023, într-o ediție dominată de Hyundai și Kia.

Noul C3, așa cum este cunoscut în India, un model complet diferit de micul hatchback european C3, a câștigat la categoria mașini urbane.

Hyundai a câștigat trei premii cu sedanul electric de dimensiuni medii Ioniq 6, inclusiv cel mai bun design, cel mai bun vehicul electric și cel mai bun model în general.

Aceasta a fost a doua triplă victorie consecutivă pentru Hyundai, deoarece Hyundai Ioniq 5 a fost câștigătorul de anul trecut în aceleași trei categorii.

Marca soră Kia a câștigat premiul pentru cea mai bună mașină de performanță cu crossoverul electric de dimensiuni medii EV6 GT EV6 GT de 585 CP și 260 km/h.

Premiul pentru automobil de lux mondial a revenit constructorului auto american Lucid pentru sedanul său emblematic Air, un model care nu este vândut în Europa.

Cinci dintre cei șase câștigători au fost modele complet electrice; cel de-al șaselea, Citroen C3, a fost lansat în India mai întâi cu motoare cu combustie internă, la care s-a adăugat recent o variantă complet electrică.

"Suntem încântați să primim această prestigioasă distincție doi ani la rând, care recunoaște talentele extraordinare și eforturile neobosite ale tuturor celor de la Hyundai pentru a aduce pe piață vehicule electrice precum Ioniq 6", a declarat Jaehoon Chang, președinte și CEO al Hyundai Motor Company, într-un comunicat.

La primirea premiului pentru design, miercuri, în marja Salonului Auto de la New York, SangYup Lee, vicepreședinte executiv și șef al Hyundai Global Design Center, a declarat: "Întotdeauna ne dorim să ne conectăm cu clienții la nivel emoțional, iar cu designul lui Ioniq 6 am creat un model cu adevărat unic."

Acest premiu "recunoaște relevanța strategiei noastre de creștere în India, Asia și America de Sud. Fiind primul model dintr-o familie de trei mașini, Citroen C3 combină un stil puternic și modern cu un nivel ridicat de confort, fără a mai menționa conectivitatea și tehnologia pe care clienții din aceste regiuni le așteaptă", a declarat Thierry Koskas, CEO al Citroen, într-un comunicat.

Pentru a se califica la categoria "Mașină urbană" a premiului World Car of the Year, un model trebuie să aibă o lungime mai mică de 4.250 mm și să fie comercializat pe cel puțin două piețe importante (China, Europa, India, Japonia, Coreea, America Latină, SUA) și pe cel puțin două continente distincte.

Primul model Citroen proiectat și integrat special în India, C3 a fost lansat în vara anului 2022 și s-a vândut deja în aproape 7.000 de exemplare în această țară. Citroen tocmai a deschis comenzile pentru ë-C3 electric în India.