brand

Ce este RAR Auto Pass - documentul ce va fi obligatoriu pentru vânzarea mașinii

Ce este RAR Auto Pass - documentul ce va fi obligatoriu pentru vânzarea mașinii

Vanzarea unei mașini second-hand presupune un plus de efort, potrivit autorităților, în interesul cumpărătorilor. Astfel, vânzătorii de mașini trebuie să obțină de la Registrul Auto Roman documentul RAR auto pass care certifică istoricul mașinii și numărul de kilometri parcurși.

Marți, deputații au votat în favoarea proiectului de lege ce implică crearea Registrului Electronic al Istoricului Vehiculelor, care va fi administrat de Registrul Auto Roman (RAR), potrivit Agerpres.

Ce tip de date se va regăsi în RAR auto pass?

Registrul se bazează pe informaţiile furnizate RAR în urma prestaţiilor de identificare a vehiculului rutier, sau în cadrul reprezentanţelor RAR sau al staţiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate conform legii, precum şi pe informaţiile transmise de atelierele pentru inspecţia tahografelor şi/sau a limitatoarelor de viteză autorizate conform legii, de operatorii economici autorizaţi conform legii care lucrează la reparaţii, întreţinere, reglări funcţionale, modificări constructive şi reconstrucţie a vehiculelor rutiere, cât şi pe informaţiile transmise de producătorii de vehicule rutiere, reprezentanţii acestora autorizaţi, importatorii şi distribuitorii de vehicule rutiere noi.

Potrivit acestui proiect, este interzisă orice încercare de a falsifica kilometrajul unui autovehicul, fie prin manipularea directă a odometrului, fie prin orice altă acţiune ce ar putea afecta corectitudinea înregistrării kilometrilor parcurşi.

Potrivit legii, manipularea odometrului se referă la modificarea intenţionată şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometru al unui autovehicul. În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul trebuie să il repare sau să îl înlocuiască urgent, la operatori economici autorizaţi, asa cum prevede proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților.

Încălcarea acestor prevederi se consideră a fi contravenţii, în cazul în care, conform legii penale, nu sunt considerate infracţiuni, fiind sancţionate cu o amendă cuprinsă între 2.000 de lei şi 5.000 de lei.

Proiectul mai prevede că Staţiile de inspecţie tehnică periodică autorizate, precum şi atelierele pentru inspecţia tahografelor şi/sau a limitatoarelor de viteză autorizate sunt obligate să transmită către RAR, în momentul realizării fiecărei inspecţii, informaţii despre numărul de identificare al vehiculului şi odometrului acestuia.

Legislaţia interzice furnizarea, oferirea sau utilizarea echipamentelor, programelor software şi a serviciilor conexe în vederea modificării kilometrajului autovehiculelor.

Informatii despre daune provocate vehiculului cauzate de evenimente de circulatie vor fi continute in RAR auto pass, acestea incluzand daune la sistemul de directie, franare, structura de rezistenta a caroseriei sau a șasiului, sau la alte sisteme de siguranță.

Motive pentru care se va face necesara o aplicatie RAR auto pass

Cristian Bucur, directorul tehnic al Registrului Auto Roman, a explicat într-un interviu pentru Euronews Romania că, odata cu introducerea RAR auto pass, va fi creat și gestionat un Registru electronic al istoricului vehiculelor.

Cristian Bucur, din Euronews Romania, a declarat că documentul RAR auto pass conține informații despre istoria vehiculului și va fi necesar pentru a face schimbul de drepturi de proprietate. El a mai menționat că acest document ar fi un fel de protecție pentru cumpărătorul care are nevoie de ajutor.

Potrivit directorului Registrului Auto Roman, "documentul RAR auto pass poate fi obținut fără a fi necesară prezentarea vehiculului la RAR".