brand

Ford, Toyota, Porsche printre câștigătorii studiului J.D. Power Brand Loyalty 2023

Ford, Toyota, Porsche printre câștigătorii studiului J.D. Power Brand Loyalty 2023

Studiul recent realizat de J.D. Power privind loialitatea mărcii își concentrează atenția asupra evoluțiilor din industria auto, în special în contextul revenirii pieței la nivelurile pre-pandemice. În acest context, se observă o schimbare a comportamentului consumatorilor, care acum optează mai mult pentru varietate decât pentru loialitatea strictă față de o anumită marcă.

Perturbările din lanțul de aprovizionare, care au limitat opțiunile de vehicule și au determinat proprietarii să-și păstreze mașinile pentru perioade îndelungate, au contribuit la schimbarea loialității. Cu toate acestea, anumiți producători auto au reușit să-și mențină un control puternic asupra bazei lor de clienți.

În segmentul premium, Porsche ocupă primul loc printre proprietarii de mașini de marcă premium pentru al doilea an consecutiv, cu o rată impresionantă de loialitate de 56,8%. Mercedes-Benz urmează pe locul al doilea, cu o rată solidă de loialitate de 50,5%. Volvo, între timp, se situează pe primul loc în segmentul SUV-urilor premium, cu cea mai mare rată de loialitate, de 56,5%.

La fel ca anul trecut, Toyota iese în evidență ca lider printre proprietarii de mașini de marcă de masă, cu o rată robustă de loialitate de 60,0%. Honda înlocuiește Kia pe poziția a doua, cu o rată de loialitate de 55%. Subaru își păstrează coroana de anul trecut în segmentul SUV-urilor mainstream, cu o rată impresionantă de loialitate de 61,1%.

Ford continuă să domine segmentul camioanelor pentru al doilea an consecutiv, cu o rată de loialitate de 64,6%. „Pe măsură ce disponibilitatea vehiculelor a crescut și au apărut mai multe opțiuni pentru consumatori, loialitatea față de mărci în ansamblu a cunoscut un declin anul acesta. În plus, proprietarii au fost legați de vehiculele lor mai mult timp decât de obicei din cauza perturbărilor continue ale lanțului de aprovizionare și, ca rezultat, au fost mai predispuși să întâmpine probleme cu vehiculele lor", explică Tyson Jominy, vicepreședinte al datelor și analizei la J.D. Power.

Studiul Brand Loyalty al J.D. Power se bazează pe datele din Power Information Network pentru a evalua dacă proprietarii de mașini rămân cu aceeași marcă atunci când își dau la schimb vehiculul existent pentru unul nou. În al cincilea an, studiul cuprinde loialitatea mărcii în cinci segmente distincte: mașină premium, SUV premium, mașină de masă, SUV de masă și camioane.

În concluzie, studiul J.D. Power privind loialitatea mărcii aduce la lumină dinamica schimbătoare a pieței auto, cu un accent pe varietate în detrimentul loialității stricte față de o anumită marcă. Cu toate acestea, anumiți jucători cheie, cum ar fi Ford, Toyota și Porsche, continuă să mențină un control puternic asupra bazei lor de clienți, evidențiind puterea mărcilor lor în fața provocărilor.