brand

Topul mașinilor europene lansate în anii 80

Topul mașinilor europene lansate în anii 80

Mulți ne gândim cu nostalgie la anii 80. Unii dintre noi atunci ne-am trăit copilăria și abia începuserăm să descoperim lumea; alții făceam primii pași ca adulți; și mulți ne gândeam oare ce mașini s-or conduce peste hotare. Acum, când conturul granițelor s-a șters mult și putem conduce după bunul plac aproape orice mașină, cu condiția să ne-o permitem, rar ne mai punem întrebări despre lucrurile la care au acces străinii. Însă, din când în când măcar, este plăcut să facem o călătorie în timp și să ne gândim la mașinile populare acum câteva decenii. Îți propunem de exemplu, ca subiect pentru acest articol să vorbim despre cele mai impresionante mașini din anii 80. Citește cu atenție până la capăt, iar dacă îți place vreunul din automobilele prezentate de noi aici, folosește motorul de căutare cauțimașină.ro și poate vei găsi un exemplar la un preț care să se încadreze în bugetul tău de investiție!

Ferrari F40 - o super mașină pentru care nu trebuie să faci niciun compromis

F40 este cea mai faimoasă dintre toate mașinile Ferrari Road fabricate vreodată. Și a fost de asemenea cea mai rapidă mașină produsă în masă, din lume, până la sosirea lui XJ220 în 1992. Ferrari a creat pentru ea o nouă caroserie din fibră de carbon și a făcut câteva modificări pentru a scădea greutatea automobilului, folosind totodată același turbocompresor de 2,9 litri de la 288 GTO, care a furnizat lui F40 471 CP.

Cele mai timpurii exemplare erau vopsite chiar în așa fel încât cantitatea de vopsea să nu îngreuneze mașina și astfel țesutura fibrei de carbon era vizibilă. Cu viteza maximă de 323 kilometri pe oră, exercițiile de reducere a greutății au dat roade, transformând F40 cea mai rapidă mașină produsă în masă, din lume, la vremea ei.

Audi Quattro - o legendă pe patru roți

Quattro a schimbat pentru totdeauna lumea raliurilor introducând pentru prima oară conceptul de tracțiune pe 4 roți la mașinile sport, concept care va ajunge ulterior să fie aplicat și în producția de mașini rutiere. Spre deosebire de alți producători de automobile din Grupa B, Audi a produs în serie modelul Quattro, realizând 11.452 de exemplare pe durata sa de viață.

Un model neobișnuit în industria auto, Quattro avea un motor turbo cu 5 cilindri, oferind mai multă putere decât o unitate comparabilă cu 4 cilindri.

Porsche 928 GT - lux la cele mai înalte standarde

În mod incredibil, 928 a fost înlocuitorul cu foarte mult potențial de la Porsche pentru modelul emblematic 911. Au renunțat ulterior la alt plan pentru a comercializa 928 în calitate de Grand Tourer. Pornind de la formatul de mașină sport al lui 911, 928 este o mașină GT cu motor în față, o unitate V8 de 5,0 litri, care conduce roțile din spate printr-un design unic cu axă. Nivelurile ridicate de performanță și rafinament au făcut din 928 GT un automobil perfect pentru distanțe lungi.

BMW M3 E30 - un automobil sport de top

Capabil să provoace la competiție oricare din mașinile sport de la vremea sa și lăudându-se în același timp cu caracterul practic al unui sedan, BMW M3 a fost lansat în 1986 și continuă să fie produs sub diferite forme și în prezent. Tunerele interne de performanță BMW M erau prezente chiar și pe mașina standard, înainte ca motoarele motoarele, frânele, manevrabilitatea și stilul să fie îmbunătățite pentru a crea automobilul suprem.

În ciuda dimensiunilor sale modeste și a capacității sale de doar 2,0 litri, motorul lui M3 producea 197 CP și permitea lui M3 să atingă o viteză maximă impresionantă de 239 de kilometri pe oră.

Porsche 959 - tehnologie de ultimă oră, greu de egalat

Porsche 959 este cea mai avansată mașină din punct de vedere tehnologic produsă în anii 1980, împrumutând bazele din gama de modele 911. Construit pentru seria de curse din Grupa B, Porsche 959 trebuia produs inițial doar în 200 de exemplare pentru uz rutier, dar în final s-au fabricat 337 de unități până la sfârșitul producției în 1993.

Propulsat de un motor turbo mai mic de 2,85 litri cu 444 CP i-a oferit lui 959 o viteză maximă de 481 de kilometri pe oră, concurând îndeaproape cu rivalul său, Ferrari F40.