brand

Top mașini clasice suedeze care pur și simplu ne-au furat inima

Am vorbit mult pe acest blog despre ce mașini bune și frumoase știu să facă germanii sau italienii și în ultima vreme chiar și despre mașinile franțuzești, nu cele mai arătoase exemple de pe piață și nici cele mai rapide, dar convenabile și prietenoase cu șoferii lor. Dar când ne gândim la Europa, îi mai avem și pe suedezi și doar cu materialele pe care le avem până acum, ni se pare că nu le acordăm suficient credit, cu toate că merită mai mult, chiar mult mai mult.

Suedezii se pricep la muzica bună, la mobilă, dar și la automobile, iar prin modelele despre care vom demonstra din plin acest lucru. În rândurile ce urmează, am selectat special pentru tine o serie de mașini clasice suedeze, al căror design ne-a făcut să ne îndrăgostim de ele de la prima privire. Iată modelele care ne-au atras nouă atenția, iar dacă la finalul lecturii ajungi la concluzia că vreunul dintre ele trebuie să existe în garajul tău, accesează motorul de căutare cauțimașină.ro și vezi dacă găsești un exemplar care să-ți convină.

Top mașini clasice suedeze care pur și simplu ne-au furat inima

1. Volvo 242 GT

Volvo-urile mari și vechi par să intre și să iasă din modă. Mai ales break-urile. Dar Volvo 242 GT este puțin diferit. El este un automobil coupe sport ca niciunul altul. O fiară pătrățoase cu mult spațiu interior. Cererea pentru acest automobil deosebit este în creștere, la fel și prețurile la care poți să-l cumperi.

Faptul că această mașină are formă de coupe este destul de interesant. De fapt, cei de la Volvo au păstrat doar câteva din elementele de design care definesc acest model de mașină și până la urmă au creat ceva unic. Sub capota lui Volvo 242 GT se află un motor turbo de 2,3 litri cu 138 CP, care l-a făcut să fie foarte rapid pentru momentul lansării lui, atingând viteza de 100 de kilometri pe oră în 9,5 secunde. În ziua de azi o astfel de performanță nu mai dă pe nimeni pe spate, dar chiar și așa este imposibil de negat faptul că Volvo 242 GT este o mașină distractiv de condus.

Top mașini clasice suedeze care pur și simplu ne-au furat inima

2. SAAB 99 Turbo

SAAB 99 Turbo servește drept model de bază al producătorului suedez SAAB. Când au creat această mașină, era prima dată când legau un motor turbo la una dintre mașinile lor de serie, iar rezultatele au fost uimitoare. Este vorba de o unitate turbo de 2,0 litri care produce 145 CP, atingând viteza de 100 de kilometri pe oră în 8,7 secunde.

SAAB 99 Turbo este o mașină foarte rapidă, distractiv de condus. În plus, noi o vedem și ca un vehicul foarte elegant. Ea este, de asemenea, o mașină care marchează un moment definitoriu în istoria brandului și, de ce nu, în istoria automobilelor. Un pionier suedez cu turbocompresor.

Top mașini clasice suedeze care pur și simplu ne-au furat inima

3. Jose Car Indigo 3000

Unele dintre cele mai interesante mașini produse vreodată provin din ateliere mici, unde erau la comandă. Nenumărate companii nou-înființate, suficient de îndrăznețe pentru a se scufunda în lumea producției de mașini și-au încercat norocul de-a lungul timpului cu automobilele lor deosebite ca design, iar unele dintre ele chiar au reușit să se remarce. Un exemplu este Jose Car cu al lor model Indigo 3000 - o mașină care promitea multe, dar care din păcate nu s-a bucurat de succes pentru prea multă vreme.

Construit folosind mecanica Volvo, JC Indigo 3000 avea un aspect foarte distinct. Motorul de 3,0 litri, cu șase cilindri în linie, i-a oferit performanțe decente, propulsându-l la o viteză de 100 kilometri pe oră în doar 6,5 secunde. Doar 44 de exemplare au fost construite înainte ca compania să dispară, așa că dacă găsești vreunul, să știi că ai făcut o descoperire rară.

Top mașini clasice suedeze care pur și simplu ne-au furat inima

4. Volvo S60 R

S-ar putea să nu arate chiar așa de impunător, dar Volvo S60 R a fost conceput ca o mașină care să facă competiție modelului BMW M3. Un sedan sportiv, cu performanțe fenomenale, dar care ar putea juca rolul unei mașini executive sofisticate. Avea tot ce îi trebuia unei mașini bune, dar era puțin plictisitor.

Acestea fiind spuse, varianta standard, S60 R venea la pachet cu AWD, un motor turbo cu 5 cilindri, de 300 CP, frâne Brembo și capacitatea de a atinge 100 kilometri pe oră în 5,4 secunde. Mai mult, era extrem de confortabilă și se vindea la un preț mai mult decât acceptabil.