brand

Cele mai mici mașini europene în 2023

Cele mai mici mașini europene în 2023

Ești în căutarea celei mai mici mașini de pe piață? O mașină mică, în care să te poți strecura oriunde cu ușurință? O mașină de oraș, care, dacă se poate, să fie chiar mai ieftină de utilizat decât transportul în comun?

Când vine vorba de condus în orașe aglomerate, mașinile mici și practice sunt reginele șoselelor. Dacă îți cumperi o astfel de mașină, te vei putea strecura fără nicio dificultate chiar și pe cele mai înguste străzi, iar găsirea unui loc de parcare va fi o misiune infinit mai simplă decât pentru cei cu bolizi mari.

Când a sosit la sfârșitul anilor 1990, Smart ForTwo era una dintre cele mai mici mașini din Europa și și-a făcut rapid un renume datorită capacității sale de a parca în unghi drept față de bordură, fiind atât de lungă cât lățimea unei mașini obișnuite. Cumpărătorii din ziua de azi își doresc mai mult spațiu interior, așa că, cel mai recent EQ ForTwo electric este la fel de lung ca varianta originală, dar este puțin mai lat, în concordanță cu alte mașini mici disponibile acum pe piață.

Câteva dintre cele mai mici modele puse în vânzare astăzi sunt și printre cele mai accesibile mașini de deținut. Toate sunt puse în mișcare fie de mici motoare pe benzină, fie de un motor electric, ceea ce le transformă în niște mașini foarte economice. Dimensiunea lor compactă le face, de asemenea, ușor de manevrat prin oraș, iar majoritatea sunt distractive de condus, așa că nu te plictisești deloc atunci când stai la volanul lor. Iată câteva exemple, iar dacă îți place vreunul dintre ele, folosește motorul de căutare cauțimașină.ro și descoperă-le aici!

Citroen Ami hatchback

Citroen Ami este o mașină electrică minusculă, cu doar câțiva centimetri mai lungă decât Renault Twizy. Cu toate acestea, având în vedere că Twizy a fost scoasă din producție la sfârșitul anului 2021, Ami este acum cea mai mică mașină pe care o poți cumpăra în Europa.

În ciuda dimensiunilor sale mici, Ami are un caracter practic, cu un interior compact, care poate găzdui două persoane datorită formei sale ergonomice. Există, de asemenea, o mulțime de compartimente împrăștiate ici-colo pe care le poți folosi pentru a stoca diferite obiecte utile în viața de zi cu zi.

La fel ca Twizy, din punct de vedere tehnic, Ami nu este o mașină, ci un cvadriciclu. Aceasta înseamnă că și minorii care au împlinit deja vârsta de 16 ani îl pot conduce pe străzile orașului, atâta timp cât dețin un permis de motocicletă. Cu un diametru de doar rotire strâns, de doar 7,2 metri și dimensiuni compacte, Amy este incredibil de ușor de manevrat. Totuși, nu te aștepta să meargă prea departe deoarece, la așa dimensiuni, nici capacitatea de condus nu e chiar impresionantă.

Smart WQ ForTwo hatchback

Numele „Smart” a devenit sinonim cu conceptul de mașina mică și este ușor de înțeles de ce. Modelul a fost lansat inițial în 1998 și, în forma sa actuală, este o mașină de oraș doar electrică. Deși automobilul pe care îl poți cumpăra în prezent este puțin mai mare decât originalul, el încă este atât de mic încât te vei întreba cum au reușit cei de la Smart să creeze așa ceva. Măsurând doar 2.695 mm lungime, EQ ForTwo este destul de scurt pentru a-ți permite să faci trucul cu parcarea pe perpendiculară.

Fiat 500 hatchback

Puține mașini au o imagine atât de retro-chic precum un Fiat 500. El măsoară 3.571 mm de la un capăt la altul, fiind ușor de parcat chiar și pe străduțele înguste din Milano sau Manchester. În interior, este surprinzător de încăpător, cu spațiu suficient pentru patru adulți, deși nu chiar atât de practic, neavând nicio variantă cu cinci uși. Spațiul portbagajului nu este uimitor de mare, dar dacă nu îți ajung cei 185 de litri pe care acesta îi are, poți să rabatezi scaunele din spate și te crește imediat la 550 de litri. Cu roțile împinse chiar în colțurile mașinii și cu o vizibilitate excelentă, Fiat 500 este o mașină ușor de parcat. Iar modul „oraș” face ca direcția să fie ultra ușoară, astfel încât deplasarea în spații înguste este o nimica toată.