brand

Care sunt cele mai sigure mașini în 2022? Ce modele au obținut 5 stele la primele teste EURO NCAP din 2022

Care sunt cele mai sigure mașini în 2022? Ce modele au obținut 5 stele la primele teste EURO NCAP din 2022

Pe lângă performanță, confort, consum, design, fiabilitate, un aspect extrem de important atunci când alegem ce model de autoturism să cumpărăm este siguranța.

De aceea, și pe platforma noastră cautimasina.ro pentru fiecare anunț în parte vei găsi o secțiune despre punctele obținute la testele de siguranță Euro NCAP, fie că discutăm despre mașini noi, fie că interesul este legat de mașini second hand.

Euro NCAP a evaluat deja 6 autoturisme pentru prima rundă de teste de impact din 2022. Scenariul de accident este acela în care o mașină lovește frontal o altă mașină dar în acest caz simulată sub forma unei bariere de rulare iar ambele vehicule se deplasează unul spre celălalt cu o viteză de 50 km/h. Acest nou tip de test îl înlocuiește pe cel utilizat începând cu anul 1997, în care mașina lovea un obstacol staționar. Testele se vor schimba și mai mult de la începutul lui iulie 2022, când sisteme de siguranță, ca frânarea autonomă și sistemele de asistență la conducere, vor deveni obligatorii ca echipare standard.

Modelul de clasă mica, Volkswagen Polo, primește maximul de 5 stele la testul de impact, airbagul central adăugat având un rol destul de important în asta. Polo a reușit să aibă un rating de 94% în ceea ce privește protecția pasagerilor și 70% pentru protecția pietonilor și a echipamentelor de siguranță pe care le are.

În clasa de suv-uri subcompacte este prezent din nou un model de la Volkswagen, de data aceasta, Taigo. Acesta a primit 5 stele la testul de impact și a obținut ratinguri de 71% atunci când vine vorba de protecția pietonilor și de 70% pentru echipamentele de siguranță.

Crossoverul compact Renault Megane E-Tech cu propulsie electrică a obținut de asemenea 5 stele și un rating de 94% pentru protecția pasagerilor. Echipamentul de protecție a fost evaluat cu un rating de 79% iar siguranța copiilor cu 88%.

5 stele au primit și Volkswagen ID.4 și Ford Turneo Connect care au preluat performanțele și echipamentele de siguranță de la predecesorii lor.

Suv-ul premium Lexux NX a primit și el 5 stele și a fost evaluat cu un rating de 83% pentru protecția ocupanților, 87% pentru protecția copiilor, 83% pentru protecția pietonilor și 91% pentru echipamentele de siguranță cu care este dotat.

Singurul model care a obținut 4 stele în această etapă de testare a fost coupe-ul compact BMW Seria 2. Pentru echipamentele de siguranță a primit doar 64% rating, pentru protecția copiilor 81% și pentru siguranța pietonilor, 67%.

Așadar, oricare ar fi modelul pe care îl cauți, ar fi bine să te interesezi și cât de sigură este mașina în cazul nefericit al unui impact. Modul în care este construită caroseria, numărul de airbag-uri, sistemele de siguranță cu care este dotat autoturismul și evaluările primite la testele EURO NCAP ar trebui să se numere printre criteriile pe care ți le stabilești atunci când vrei să achiziționezi un autoturism nou.