brand

Perioada maturității, ce aduce nou în viața ta

Perioada maturității, ce aduce nou în viața ta

Împlinirea a 18 ani este un eveniment sărbătorit cu entuziasm de fiecare tânăr deoarece acesta marchează începutul vârstei adulte. Practic se deschide ușa spre alegerile personale. După ce ai ajuns la majorat esți liber să-ți iei viața în mâini.

Alegeri informate și responsabile

Sunt multe posibilități noi care se deschid acum: poți să votezi, să obții carnetul de șoferi pentru categoria B sau poți, dar cu o condiție și anume de a juca responsabil, să încerci jocuri de noroc online, cum ar fi cele de pe platforma NetBet (site-ul este licențiat în Romania de ONJN și are llicența cu numărul L1160651W000195, se adresează persoanelor cu vârsta +18. Jucați responsabil!). Sentimentul nou de libertate vine totusi și cu o serie de consecințe ale propriilor acțiuni.

De când poți să te pregătești pentru obținerea carnetului la categoria B

Legislația românească, care are legătură cu obținerea carnetului auto, s-a modificat de mai multe ori de-a lungul timpului. Vârsta conducătorului de autovehicule poate varia în funcție de categoria motorizatei. Cel mai cunoscut și solicitat tip de permis auto, cel pentru categoria B are și el reglementări. Legea stipulează că, examenul auto se poate susține la vârsta de 18 ani. Cursurile de pregătire teoretică și practică, pot fi urmate însă cu maxim trei luni mai devreme. Dosarul poate fi depus la o unitate autorizată, iar cursurile, ore de legislație rutieră și ore de condus, trebuie susținute sub supravegherea unui instructor auto.

Cazuri speciale pentru cei care studiază în străinătate

Reședința este foarte importantă pentru obținerea unui permis auto, deoarece poți să ceri carnet doar în țara în care locuiești în mod obișnuit, sau în cea mai mare parte a timpului. Chiar dacă studiezi în străinătate, la liceu sau colegiu, reședința obișnuită nu se schimbă. Poți solicita obținerea permisul în alte state cu condiția să dovedești că studiezi acolo de cel puțin 6 luni. Dacă alegi această cale de abordare, este bine să te informezi și în legătură cu eventualele particularități ale legislației respective pentru a nu întâmpina dificultăți. În unele state ale Uniunii Europene, sau în altele mai îndepărtate, de pe alte continente, vârsta legală pentru obținerea permisului auto poate să difere sau pot apărea cerințe suplimentare.

Apt legal și medical pentru a conduce

Un pas important pentru a obține carnetul de șoferi este și îndeplinirea criteriilor medicale minime pe care autoritățile le impun. Pentru a fi declarat apt de condus trebuie să soliciți o adeverință medicală de la medicul de familie, care să specifice, dacă este cazul, afecțiunile cronice de care suferi. Cu această adeverință te vei prezenta mai apoi la examenele medicale specifice solicitate, printre acestea: un consult oftalmologic, unul neurologic și unul psihologic, care se focusează mai ales pe atenție.

Permis auto, format standard

După ce îndeplinești toate formalitățile de înscriere și urmezi cursurile teoretice și practice vei susține examenul auto. Acesta presupune două etape: proba teoretică, numită popular: sala și proba practică, sau așa cum mai este cunoscută: traseul. Dacă treci probele de concurs ți se va elibera un permis auto. Deoarece România este parte din Uniunea Europeană vei beneficia de un permis auto standardizat. Din anul 2013, toate permisele auto eliberate de statele uniunii au forma unui card inscripționat cu elemente de securitate și cu fotografia titularului.

Dacă ai trecut toate etapele, și ai sărbătorit cu o petrecere împlinirea vârstei legale, atunci nu îți mai rămâne decât să îți conduci cu grijă viața, să faci alegeri responsabile la volan sau în fața calculatorului când vrei să te destinzi jucând jocuri de noroc online.