brand

Tot ce trebuie să știi despre uleiul de motor

Fiecare autoturism are nevoie de un lubrifiant corespunzător astfel încât să funcționeze în mod optim, motiv pentru care uleiul de motor este un element esențial care face parte din orice autoturism. Cu toate acestea, adesea el este fie trecut cu vederea de către șoferi, fie confundat cu alte elemente ale autoturismului tău, din diverse considerente. O soluție pentru a evita astfel de probleme este să ai mai multe informații cu privire la subiect, astfel încât să faci alegeri în cunoștință de cauză. Cu scopul de a veni în ajutorul tău, ne-am gândit să punem la punct pentru tine un ghid cuprinzător care cuprinde tot ceea ce trebuie să știi despre uleiul de motor!

1. Ce se înțelege prin ulei de motor?

La ora actuală, uleiul de motor joacă un rol esențial în interiorul motorului, întrucât diverse sisteme și componente se bazează pe acesta. Din punct de vedere tehnic, acesta este un lubrifiant al componentelor motorului, care sunt, în mod constant, supuse fricțiunii. Acest aspect este și cel care conduce la deteriorarea acestor componente, ceea ce conduce numaidecât la creșteri ale costurilor activităților de mentenanță.

Pe de altă parte, uleiul de motor are rol și în ceea ce privește transferul și eliberarea căldurii prin intermediul circuitului de lubrifiere, ajutând la partea de răcire a motorului, care poate să reducă temperatura doar asupra anumitor părți din interiorul motorului.

De asemenea, tot uleiul de motor este cel care contribuie activ la menținerea sănătății motorului. Acest lucru se explică prin faptul că reziduurile de praf sau de combustibil pot să afecteze buna funcționare a motorului. În lipsa acestui ulei, particulele și reziduurile intră în motor și afectează performanța acestuia.

Tot ce trebuie să știi despre uleiul de motor

Imagini cu ulei de motor de pe site autodoc24.ro

2. Care sunt alte roluri pe care uleiul de motor le întreprinde?

Tot din categoria utilității uleiului de motor face parte și protecția împotriva coroziunii. În momentul în care combustibilul este ars, acesta generează un acid coroziv care poate avea efecte dăunătoare asupra părților de metal ale motorului. Chiar dacă uleiul de motor, în contact cu oxigenul, se poate oxida pe parcursul timpului, acest lucru poate fi evitat în cazul în care uleiul de motor este schimbat în timp util.

3. Care sunt beneficiile aduse de uleiul de motor?

Pe lângă faptul că îndeplinește diverse roluri în ceea ce privește buna funcționare a motorului, uleiul de motor are beneficii directe asupra funcționalității autoturismului tău. În primul rând, acesta reușește să păstreze motorul într-un mod sigur împotriva aspectelor dăunătoare. Astfel apare oportunitatea, în mod direct, să se evite costurile în ceea ce privește reparațiile aferente autoturismului. În același timp, oferă o perioadă de viață mai lungă motorului, întrucât previne apariția defecțiunilor tehnice și a altor probleme datorate fricțiunii.

Având la dispoziție toate aceste informații, îți va fi mult mai ușor să înțelegi de ce uleiul de motor este un atribut atât de important în buna funcționare a autoturismului tău!