brand

(P) Top 6 echipamente necesare într-un atelier auto

Top 6 echipamente necesare într-un atelier auto

Într-un atelier mecanic există echipamente fără de care lucrările de reparație nu pot fi efectuate corect.

Lista de echipamente service dintr-un atelier mecanic este aproape nesfârșită, dar există unele de bază, care trebuie să fie mereu la îndemână unui mecanic pentru ca acesta să-și desfășoare în mod corespunzător activitatea.

Iată, așadar, top 6 echipamente necesare într-un atelier auto:

 1. Cheie de impact

  Dintre sculele existente în atelierul auto, una dintre cele mai folosite este cheia de impact, mai ales în atelierele în care frecvent se schimbă roți.

  Cheia de impact este foarte utilă în atelier și atunci când au loc lucrări de reparație la frâne, la direcție sau la suspensii. De asemenea, se poate folosi și pentru deșurubarea șuruburilor foarte strânse, datorită puterii sale de cuplu.

 2. Compresor

  De pe lista cu echipamente necesare într-un atelier auto nu poate lipsi compresorul de aer, un echipament foarte versatil care poate fi folosit în diverse lucrări de reparație.

  Cel mai des se folosește la umflarea roților în care presiunea nu se corespunzătoare, dar și la curățarea prafului, la refolosirea filtrelor de aer odată ce au fost curățate cu jetul de aer etc.

  Este indicat să alegi unul cu o putere corespunzătoare dacă folosești o cheie pneumatică de impact. Aceasta este des folosită în atelier deoarece funcționarea sa nu depinde de o baterie și oferă mai mult cuplu.

 3. Elevator auto

  Dintr-un atelier auto nu poate lipsi nici elevatorul, deoarece acesta contribuie la desfășurarea cu ușurință a diverselor lucrări de reparație.

  În prezent, există diferite tipuri de elevatoare auto care pot fi folosite în atelier pentru a ușura munca mecanicilor. Acestea permit acestora să acceseze cu ușurință toate părțile mașinii, stând în picioare. Elevatorul poate ridica vehiculul la înălțimea potrivită pentru efectuarea reparației.

  Este important însă ca elevatorul să fie omologat și să dispună de sisteme de siguranță performante, întrucât nu trebuie să uităm că mecanicii vor lucra sub vehicule care pot depăși două tone.

  Atât pentru siguranța mecanicilor, cât și pentru respectul față cel care apelează la serviciile atelierului, elevatoarele folosite trebuie să fie întotdeauna de cea mai bună calitate.

 4. Multimetru

  Dintre toate echipamentele mecanice, unul dintre cele mai simple și în același timp utile este multimetrul, cu care se verifică defecțiunile electrice de la mașină.

  Când vine o persoană cu mașina la atelier pentru o problemă la baterie, primul lucru care trebuie făcut este folosirea unui multimetru pentru a vedea dacă se încarcă alternatorul. Acelașii lucru trebuie făcut dacă nu se aprind luminile sau există o defecțiune la sistemul electric. Este un dispozitiv ieftin, cu ajutorul căruia se pot detecta multe avarii la mașinile actuale.

 5. Dulap echipat cu scule

  Când faci lista cu echipamentele necesare în atelier, nu poți să nu treci pe ea și dulapul echipat cu scule, care conține tot felul de chei, ciocane, șurubelnițe etc.

  Sculele de mână sunt esențiale în atelierele auto, deoarece există șuruburi care pot fi scoase sau strânse doar cu o șurubelniță sau o cheie fixă, iar din cauza dimensiunii sau a cuplului lor nu este indicat să se folosească o cheie de impact.

  Cu o cheie cu clichet, riscul de rupere a șuruburilor este minimizat, iar mecanicii pot controla mai bine forța pe care o folosesc atât pentru a-l scoate, cât și pentru a-l strânge.

  Este adevărat că șurubelnițele electrice și cheile cu impact ușurează lucrările de reparație, dar există cazuri în care sculele de mână sunt mai utile decât cele electrice.

 6. Echipament de diagnoză

  Evoluția vehiculelor în ultimele trei decenii a fost impresionantă, iar acum mecanicii au aliați extraordinari, echipamentele de diagnoză.

  De fiecare dată când apare o problemă mecanică, mașina o înregistrează în tabloul de bord și mecanicii o pot descoperi datorită echipamentului de diagnoză pe care îl conectează la vehicul.

  Echipamentul de diagnoză va indica o serie de coduri de eroare, iar mecanicii vor ști rapid ce probleme are mașină. Datorită unui astfel de echipament, eventualele defecțiuni mecanice sunt identificate ușor, ceea cea scurtează timpul de reparație.

Acestea fiind zise, pentru achiziționarea unor echipamente pentru atelier de cea mai bună calitate, îți recomandăm să intri în magazinul online Eqp.ro. Spor la cumpărături!