brand

(P) Cum alegi cel mai bun încărcător pentru bateria auto

(P) Cum alegi cel mai bun încărcător pentru bateria auto

Tuturor ni s-a întâmplat la un moment în viață să nu ne pornească mașina din cauza bateriei descărcate. Într-un astfel de moment, încărcătorul pentru baterie poate fi salvarea noastră.

Dacă și ție ți s-a descărcat de multe ori bateria la mașină, îți vom spune ce e bine să știi despre încărcătorul pentru bateria auto și cum îl poți alege pe cel mai bun.

Ce este o baterie

O baterie este un dispozitiv conceput pentru a stoca energie, compus din una sau mai multe celule electrochimice care pot transforma energia chimică stocată în curent electric.

Ce este un încărcător de baterii auto

Este un dispozitiv electric însărcinat cu transportul, transformarea și reglarea unor valori precum tensiunea, amperajul și viteza necesară de încărcare de care are nevoie bateria pentru a acumula energie în ea.

Acesta face parte dintre acele echipamente ateliere auto care nu trebuie să lipsească nici dintr-un atelier auto, nici din garajul tău.

Încărcător pentru întreținerea bateriei

Este un tip de încărcător simplu care încarcă bateria foarte lent, la viteza de autodescărcare.

O baterie poate fi lăsată conectată la un astfel de încărcător pe o perioadă nedeterminată, putând fi complet încărcată fără risc de supraîncărcare sau supraîncălzire.

Acest tip de încărcător este ideal pentru bateriile care nu au fost folosite de mult timp sau sunt în stare proastă.

Încărcător inteligent pentru baterii

Acest tip de încărcător controlează tensiunea bateriei, temperatura acesteia și timpul în care s-a încărcat, oferind un curent de încărcare adecvat în orice moment.

De ce e bine să întreții bateria

Bateria are dezavantajul de a se autodescărca. Când un vehicul este pornit, este în mișcare un generator care menține bateria încărcată.

Când vehiculul nu circulă sau circulă puțin, este cel mai rău lucru care se poate întâmpla unei baterii, în special celei cu plumb acid, deoarece nefiind încărcată o perioadă lungă de timp va continua să se descarce.

Acest lucru o împiedică să funcționeze normal provocând acumularea de sulfat de plumb și coroziune în interiorul ei, ceea ce-i reduce durata de viață utilă. Astfel, s-ar putea să fii nevoit să o înlocuiești.

De ce să ții cont atunci când cumperi un încărcător pentru baterii de mașină

Alegerea încărcătorului potrivit depinde de nevoile tale. Mai întâi trebuie să afli dacă trebuie să reîncarci complet o baterie descărcată, fie doar să menții bateria încărcată complet. Încărcarea bateriei înseamnă că trebuie să reîncarci complet o baterie descărcată, în timp ce întreținerea bateriei necesită o încărcare simplă.

Majoritatea încărcătoarelor de baterii îndeplinesc ambele funcții, dar înțelegerea limitelor acestora și a duratei de reîncărcare depinde de dimensiunea bateriei și a vehiculului. Așadar, trebuie să ții cont de următorii parametri pentru a putea alege încărcătorul potrivit pentru tine:

  • Tensiune. Trebuie să știi tensiunea pe care rulează bateria. Aproape toate mașinile funcționează pe un sistem de 12 V. Dacă nu vrei un încărcător multifuncțional care să-ți încarce nu numai bateria autoturismului, ci și pe cea a vehiculelor utilitare, încărcătorul pe care îl alegi ar trebui să aibă o putere de 6V.
  • Amperajul. Cu cât este mai mare amperajul, cu atât bateria se va încărca mai repede. Dar încărcarea rapidă a bateriei nu este întotdeauna bună. În acest caz, îți recomandăm un încărcător de baterie cu detecție automata a tensiunii si amperajului (încărcator inteligent). În acest fel, nu trebuie să setezi nimic, ci doar să conectezi bateria la încărcător.
  • Tipul bateriei. În ciuda faptului că astăzi majoritatea încărcătoarelor sunt capabile să încarce aproape toate tipurile de baterii, este important să te asiguri ce tip de baterie are mașina, astfel încât să cumperi încărcătorul potrivit.
  • Dimensiunea și greutatea. Acestea vor depinde de spațiul de care ai nevoie pentru încărcare. De obicei, au mai putin de 1 Kg, deși găsești modele mai puțin portabile care pot cântări mai mult de 7 Kg. Îți recomandăm un model mic și ușor, simplu de ținut în portbagaj. Intră în magazinul online Eqp.ro și vei găsi acolo tot ce ai nevoie.
  • Siguranță. Încărcătorul pe care îl alegi ar trebui să aibă caracteristici de siguranță care pot ajuta la prevenirea deteriorării bateriei, pot oferi protecție împotriva scurtcircuitelor, inversării polarității, supraîncărcării și supraîncălzirii.

Acestea fiind zise, îți urăm spor la cumpărături!