brand

Care este rolul bujiilor incandescente?

Care este rolul bujiilor incandescente?

A avea un carnet de conducere valabil vine cu nenumărate responsabilități în ceea ce privește șoferul. În special atunci când nu ai o experiență foarte îndelungată cu privire la șofat, este extrem de important să citești cât mai multe informații despre modul în care funcționează motorul mașinii tale. Spre exemplu, există diferențe substanțiale în ceea ce privește un motor diesel, întrucât funcționalitatea acestuia este diferită, iar uneori cunoașterea acestor pași te-ar putea ajuta să scapi din situații critice. În această categorie intră și bujiile incandescente, care sunt folosite în cazul acesta pentru a încălzi amestecul de aer și de combustibil. Rămâi alături de noi și descoperă care este rolul bujiilor incandescente, pe parcursul rândurilor următoare!

1. Bujiile incandescente contribuie la pornirea motorului diesel pe timpul anotimpurilor reci

Dacă te-ai gândit vreodată care este rolul bujiilor incandescente în ceea ce privește motorul tău diesel, este timpul să descoperi că acestea reușesc să suplinească pierderea de compresie. Acest aspect este des întâlnit în cazul temperaturilor scăzute, moment în care este nevoie de un sistem auxiliar, capabil să încălzească amestecul de aer și de combustibil. Astfel, pornirea la rece se face cu ajutorul acestor bujii incandescente, care cresc presiunea și temperatura prin intermediul procesului de auto-aprindere.

Care este rolul bujiilor incandescente?

Imaginea bujiilor incandescente luate din euautopiese.ro

2. Bujiile pre-încălzire

Bujiile incandescente mai poartă numele și de bujii de pre-încălzire. Rolul lor este să fie alimentate cu curent electric, astfel încât să contribuie la degajarea căldurii în cilindri. Rezultatul direct se exprimă printr-o facilitare a pornirii motorului, întrucât temperatura la care pot ajunge aceste bujii incandescente este foarte mare. Ne referim aici la o temperatură de până la 850 °C în doar patru secunde. În plus, alimentarea bujii lor se realizează direct de la acumulatorul automobilului, urmând ca procesul de convertire a energiei electrice direct în energie termică să se realizeze folosind o rezistență electrică.

3. Fazele de activare a bujiilor incandescente

Pentru a putea atinge temperaturile dorite, bujiile incandescente trec prin două faze:

  1. Faza întâi – se rezumă la pornirea motorului, moment în care bujiile sunt încălzite foarte repede, astfel încât amestecul de aer și de combustibil să fie aprins;
  2. Faza a doua – este reprezentată de funcționarea la rece, care este și faza ulterioară pornirii. La rândul ei, aceasta ia în calcul folosirea în continuare a bujiilor, pentru ca zgomotul să fie redus, iar emisiile de fum ale motorului să fie limitate.

Din punct de vedere tehnic, faza de funcționare la rece presupune o legătură directă cu temperatura motorului, astfel încât perioada în care bujiile incandescente rămân active poate atinge chiar și trei minute.

Mulțumită tuturor acestor informații, vei putea înțelege mai bine care este rolul bujii lor incandescente în ceea ce privește buna funcționalitatea a autoturismului tău.