brand

(P) Avantajele și dezavantajele utilizării tahografelor

(P) Avantajele și dezavantajele utilizării tahografelor

Tahografele par să existe de când lumea, deși ele au apărut în anul 1920, fiind inventate de către germanul Max Maria von Heber. Considerate o invenție revoluționară pe atunci, utilitatea lor a fost imediat apreciată așa că și popularitatea tahografelor a fost într-o continuă creștere de atunci.

Odată cu trecerea timpului, tahografele s-au dezvoltat tot mai mult. La început existau tahografe mecanice, iar mai apoi acestea au devenit tot mai electronice. Așa se face că astăzi avem tahografe digitale care fac parte din viața de zi cu zi a șoferilor profesioniști.

Împreună cu echipa de la verificare-tahografe.ro, site-ul oficial al service-ului de Verificare Tahografe la Paul Domnesti am decis realizarea unui material în care vom vorbi despre avantajele și dezavantajele utilizării aparatelor tip tahograf.

Vrei să le descoperi și tu? Continuă să citești acest articol!

Avantajele utilizării tahografelor

Dacă nu ar fi fost avantajoase, aparatele tahograf nu ar mai fi fost la fel de populare astăzi, ori poate că utilizarea acestora nu mai era impusă de lege. Ar fi fost doar unul dintre numeroasele trenduri care apar și dispar, oamenii uitând de ele. Iată că nu este așa, ceea ce înseamnă că există câteva avantaje pe care aparatele tahograf le oferă și mai ales care merită subliniate.

Iată care sunt avantajele pe care tahografele le oferă:

  1. Contribuie la îmbunătățirea siguranței rutiere. Monitorizând îndeaproape viteza și durata de conducere a vehiculelor se sporește siguranța rutieră. De exemplu, o cauză comună care duce la producerea accidentelor rutiere este oboseala. Fără aparatele tahograf, șoferii ar conduce până la epuizare, iar numărul de accidente ar fi mai mare.
  2. Promovează regulile de conducere. O regulă importantă de conducere este respectarea timpilor de condus. Acest detaliu ar fi imposibil de verificat, atât timp cât aparatele tahograf nu ar exista. Datorită lor, autoritățile se pot asigura că regulile sunt respectate cu strictețe.
  3. Monitorizare eficientă a utilizării vehiculului. Folosindu-se un aparat tahograf, există posibilitatea de a monitoriza în cele mai mici detalii modul în care se deplasează un vehicul. Prin urmare, flota de vehicule poate fi eficientizată prin planificare atentă și management eficient.
  4. Verificarea legalității și a corectitudinii programului de lucru al șoferului.

Acestea sunt 4 dintre cele mai importante avantaje oferite de un aparat tahograf. Nu sunt însă singurele, așa că nu ar trebui să eziți în ceea ce privește montarea unui aparat tahograf autovehiculelor din flota ta.

Dezavantajele utilizării tahografelor

Tahografele nu sunt perfecte, așa că ar fi greșit să nu vorbim și despre dezavantajele acestor dispozitive. De exemplu, un prim dezavantaj ar fi costurile ridicate pentru instalarea și întreținerea acestora.

Obținerea și interpretarea informațiilor înregistrate de către tahograf este destul de dificil de realizat, așa că nu oricine se poate ocupa de asta.

De asemenea, șoferii se pot simți constrânși de încălcarea confidențialității și a libertății personale. Cu toate acestea, este o măsură absolut legală, nu trebuie să uităm acest lucru.

În final, un ultim dezavantaj ar fi incompatibilitatea tehnologică cu anumite modele de vehicule sau sisteme de înregistrare.

Acestea sunt dezavantajele pe care tahografele le au. Concluzia nu poate fi alta decât aceea că existența aparatelor tahograf oferă numai beneficii. Drept urmare, trebuie să fim recunoscători că ele există. De asemenea, pentru orice lucrări de întreținere sau reparații ce vizează aparatele tahograf, recomandăm verificare-tahografe.ro.