brand

(P) 6 mituri despre piese auto pe care trebuie sa le ignori

(P) 6 mituri despre piese auto pe care trebuie sa le ignori

Industria auto functioneaza dupa reguli clare. Sunt legi care contureaza clar productia de piese de schimb astfel incat aceasta sa fie cat mai transparenta si sa ofere toate informatiile necesare unui cumparator pentru ca acesta sa poata face alegerea cea mai buna. Astfel pe toate tipurile de piese de schimb, fie ele originale sau aftermaket, trebuie sa fie afisata la vedere, provenienta acestora.

Pentru cunoascatorii de piese auto si sistemul de productie al acestora nu este nici o problema sa faca alegerea potrivita in reparatia unui vehicul. Ceilalti, plini de preconceptii, deseori cad in capcana pretului cel mai mic sau a unor oferte de nerefuzat.

Cele 6 mituri despre piese auto

Dar hai sa vedem care sunt aceste mituri care pot influenta cumparatorii sa faca alegeri pripite si nu dupa un rationament bine pus la punct:

  • Doar piesele originale sunt bune
  • Piesele originale sunt foarte scumpe
  • Doar dealerii autorizati au dreptul sa vanda piese originale
  • Doar piesele care au insemnele producatorului sunt originale
  • Piesele care nu sunt originale sunt contrafacute
  • Piesele contrafacute pot fi recunoscute usor

Toate aceste afirmatii contin greseli pe care le voi demonta in urmatoarele.

Doar piesele originale sunt bune

Producatorii de vehicule, rareori produc si piesele unui vehicul. Se spune ca in jur de 70% dintre componentele unui vehicul au fost produse de producatori independenti, specializati pe productia de piese de schimb.

Vehiculul iese pe poarta fabricii in care a fost produs, fiind dotat cu piese pe care le numim originale, chiar daca acestea au fost facute de un producator independent, la fel ca si piesele aftermarket. Piesele aftermarket sunt identice cu cele originale, sunt certificate ca respecta caracteristicile si performantele pieselor originale dar sunt vandute sub marca producatorului independent de piese auto. Astfel putem spune ca aceasta afirmatie: doar piesele originale sunt bune, este falsa.

Piesele originale sunt foarte scumpe

Pretul pieselor de schimb nu este dat de producator ci de lantul de distributie al acestuia. In functie de disponibilitatea unei piese, aceasta poate veni din surse in care se lucreaza foarte mult pe dezvoltarea brandului, ceea ce aduce costuri suplimentare.

Pentru ca cele mai multe piese originale circula prin reprezentanta brandurilor de vehicule, acestea pot avea costuri suplimentare care pot sa apara in pretul final al piesei de schimb. Exista insa si alte surse, distribuitori independenti care vand piese de schimb originale engros, la preturi mult mai mici.

Doar dealerii autorizati au dreptul sa vanda piese originale

Cum am precizat mai sus, sunt si distribuitori independenti care comercializeaza piese originale. Nu exista nici o restrictie privind vanzarea de piese originale in alte magazine decat reprezentanta unui brand, producator de vehicule.

Doar piesele care au insemnele producatorului vehiculului sunt originale

Este adevarat ca multe piese originale poarta insemnele producatorului de vehicul. Insa nu toate piesele de schimb originale poarta insemnele producatorului vehiculului.

De multe ori producatorul de vehicule comanda piesele respective de la producatori de piese independenti si doar le asambleaza pe vehicule. In acest caz este posibil sa apara doar codul original al piesei respective, certificand standardele de fabricatie ale acesteia. Codul original a unei piese poate substitui insemnele producatorului.

Piesele care nu sunt originale, sunt contrafacute

Pe piata pieselor de schimb, putem gasi un numar foarte mare de oferte de piese de schimb auto camoane si doar o mica parte dintre aceste piese sunt originale. Restul pieselor sunt produse de producatori independenti de piese auto, specializati pe productia de piese auto camioane si numite piese aftermarket. Piesele aftermarket sunt verificate si omologate de autoritatile abilitate si primesc dreptul sa fie instalate pe vehicule. Acestea se potrivesc perfect pe vehiculul aferent si ofera aceeasi performanta sau asemanatoare cu piesa originala.

Piesele contrafacute pot fi recunoscute usor

Piesele contrafacute sunt cele care nu sunt omologate si nu respecta caracteristicile si performantele piesei originale. Aceste piese contrafacute nu sunt recomandate pentru utilizare pe vehicule.

Ele nu intotdeauna pot fi recunoscute usor. Chiar daca sunt copii fidele ale piesei originale, nu este sigur ca respecta calitatea materialelor din care aceasta a fost facuta. Acest lucru poate duce la o uzura accentuata si defectiune rapida a piesei.

Comercializarea de piese contrafacute, contravine legii si se pedepseste. Prin montarea de piese contrafacute pe vehicul ne supunem unor riscuri de accidentari si ne punem in pericol pe noi si pe ceilalti participanti la trafic.

Alegerea unor piese de schimb de calitate este esentiala daca dorim sa facem o reparatie care sa tina mult timp

Cu toate aceste preconceptii, unui necunoscator ii este foarte greu sa faca o alegere potrivita. In acest caz, ar fi cel mai bine sa ne bazam pe experienta mecanicului care ne poate ajuta in reparatia vehiculului nostru.