brand

Viitorul sună bine: mașini autonome și distracția din mers

Viitorul sună bine: mașini autonome și distracția din mers

Prima oară am avut ocazia să le vedem în filme și desene animate, însă în ultimii ani s-a lucrat intens pentru ca mașinile autonome să devină realitate și astăzi se spune despre ele că ar fi deja în trafic, fie că mai este foarte puțin timp până când lucrul acesta se va întâmpla.

Se spune că apariția mașinilor autonome va schimba radical industria auto, iar oamenii vor deveni mai productivi. Lucrul acesta nu este chiar atât de adevărat pentru că nimeni nu vrea să muncească mai mult decât este cazul, însă va fi un plus ca oamenii să se poată distra și în același timp să meargă cu mașina atât pe distanțe mici, cât și pe distanțe mari.

Să ne imaginăm doar că prin lansarea mașinilor autonome va fi necesar doar să introducem locația pe GPS și autovehiculul ne transportă la destinație, iar în tot acest timp oamenii să se poată distra în voie. Fie că vor să urmărească un film, să joace unul din jocurile lor preferate, să joace la cazinou sloturi live RTP sau pur și simplă să urmărească un meci de fotbal, va fi un progres important.

Ce înseamnă mai exact mașini autonome

Tesla a făcut un prim pas prin lansarea unor prototipuri de mașini care se pot conduce singure datorită unui pilot automat, însă pentru a conduce autonom trebuie îndeplinite șase niveluri. Pilotul automat este abia primul dintre niveluri, iar specialiștii din industria auto au reușit lansarea unor automobile care au complet finalizat nivelul 3 și acestea aparțin Mercedes. Mercedes-Benz Clasa S și EQS sunt două tipuri care vin cu pachete opționale Drive Pilot și care au primit undă verde din partea autorităților germane să poată circula doar pe anumite tipuri de drumuri publice unde sistemul autonom să poată fi activat. Statele Unite ale Americii este o altă țară care permite lucrul acesta automobilelor.

S-au făcut pași importanți, dar până la lansarea unei mașini care să fie 100% autonomă și să prezinte un grad de siguranța maxim o să mai dureze. În SUA există o compania de taxi care oferă servicii de transport fără șofer, ceea ce este un pas important, iar în 2024 este anunțată lansarea Cadillac LYRYQ care a primit acceptul de a circula autonom doar pe anumite tronsoane rutiere.

Cum influențează mașinile autonome alte industrii

Lansarea mașinilor autonome la scară largă ar putea avea o influență asupra câtorva dintre industrii. Una dintre ele este cea hotelieră și care ar putea avea de suferit dacă oamenii vor alege să se odihnească în mașină în drumul spre destinație și nu vor mai sta o noapte la hotel Astfel, oamenii care aleg să plece în vacanță cu mașina probabil că vor opri să încarce bateriile mașinii, dar în timpul în care lucrul acesta se întâmplă pot să se odihnească în mașină decât să meargă la un hotel în apropiere, iar pe termen lung lucrul acesta ar putea avea o influență negativă asupra industriei hoteliere.

Pe de altă parte, în momentul în care producătorii puternici din industria auto își vor asuma 100% o mașină autonomă care să inspire siguranță deplină și primesc aprobarea pentru circulația pe toate tronsoanele de drum public, atunci ar putea crește vânzarea de jocuri video. Este cunoscut faptul că principalele activități recreaționale au devenit jocurile video și jocurile de noroc, iar lucrul acesta ar putea influența pozitiv cele două industrii pentru că oamenii o să își dorească să petreacă timpul într-un mod plăcut.

Vor fi mașinile autonome sigure?

În trecut au existat câteva evenimente negative cu mașinile autonome. În 2018 o mașină Uber a lovit mortal un pieton, iar în 2022 o mașină Tesla care a fost lăsată pe pilot automat a lovit violent o motocicletă pe un drum din Statele Unite. În mod normal conducerea cu sistemul pilot automat activat ar trebui să prevină accidentele.

Pentru prevenirea acestor evenimente nefericite, specialiștii din cadrul University of Leeds au început în 2019 proiectul Human Drive cu scopul de a umaniza tehnologiile de condus autonom și în condițiile acestea să fie evitate scenariile tragice care ar putea să apară pe șosele.

Mașinile autonome reprezintă clar un progres important al industriei auto, dar la momentul actual nu sunt sigure și mai este destul de mult de lucrat. Cele mai avansate automobile autonome lansate sunt la nivelul 3 din 6, însă conform estimărilor pe care specialiștii le-au făcut, primul automobil care să atingă nivelul 6 are mari șanse să fie lansat până în anul 2030.