brand

Cum verifici o mașină electrică second hand? 3 puncte esențiale

Cum verifici o mașină electrică second hand? 3 puncte esențiale

Față de acum 10 ani, oferta de mașini electrice din piață este din ce în ce mai mare. Toți producătorii importanți au un deja cel puțin un astfel de model în portofoliu, fie că vorbim despre mașini de oraș și din segmente medii, fie că discutăm chiar despre categoria luxury.

De la Volkswagen, Skoda, Toyota, Dacia, Renault și până la Audi, Mercedes Benz și Porsche, toate marile branduri produc astăzi și modele electrice.

Piața de mașini electrice din România urmează și ea trendul de creștere de la nivel global și nu e de mirare că printre anunțurile de vânzare, găsim atât oferte de mașini electrice noi, cât și mașini electrice second hand.

Pe platforma noastră cautimasina.ro ai destule oferte de mașini electrice second hand pentru din care poți alege. Le găsești pe toate, selectând varianta ”electric” din categoria ”combustibil” atunci când faci căutarea printre cele 180.000 de anunțuri de vânzări auto disponibile în acest moment.

Dacă pentru autoturismele pe combustie clasică, știm însă cam ce tip de verificări trebuie să facem atunci când dorim să cumpărăm unul deja rulat, la mașinile electrice second hand ar trebui luate în calcul câteva aspecte esențiale, astfel încât să fim siguri că vom cumpăra ceea ce trebuie.

În articolul de astăzi, echipa cautimasina.ro face pentru tine un check list rapid pe care cu siguranță trebuie să îl bifezi dacă plănuiești să îți cumperi o mașină electrică second hand.

1. Verifică istoricul auto

La fel ca în cazul oricărui autoturism deja rulat, fie că e benzină sau diesel, și pentru cel electric ar trebui să ceri istoricul auto de la proprietar. Este important să afli dacă ceea ce urmează să cumperi a avut vreo rechemare în service sau dacă a avut nevoie de reparații. Și asta din două motive extrem de simple: tehnologiile sunt diferite decât cele folosite la mașinile clasice pe care deja le cunoaștem iar cei care repară un autoturism electric trebuie să fie cu adevărat instruiți.

2. Verifică starea bateriei

Bateria este componenta cea mai importantă pentru funcționarea unui autovehicul electric. În cazul în care aceasta ar trebui înlocuită pentru că autonomia nu mai este la fel de eficientă, suntem convinși că ți-ar plăcea să știi. Nu de alta, dar înlocuirea eventualei baterii care nu mai funcționează așa cum trebuie, te va costa mai mult decât prețul mașinii în sine.

Producătorii oferă o garanție separată pentru baterie față de garanția mașinii și deși este normal ca aceasta să se mai degradeze în timp, ai mare grijă la acest aspect. Cel mai frecvent, garanția bateriei acoperă echivalentul a 160.000 de kilometri, un rulaj pe care cei mai mulți dintre producători îl estimează la opt ani. În tot acest timp, capacitatea bateriei poate scădea chiar și cu 40%.

3. Verifică plăcuțele de frână

Față de mașinile obișnuite, plăcuțele de frână de la autoturismele electrice se degradează mult mai repede din cauza intervenției sistemelor de recuperare a energiei de frânare. O uzură pronunțată a acestora și a discurilor de frână, va însemna că acestea au fost schimbate rar sau deloc sau că mașina a fost condusă destul de ”agresiv”.