brand

Cum schimbă smartphone-urile și tehnologia mașinile prezentului și viitorului

Cum schimbă smartphone-urile și tehnologia mașinile prezentului și viitorului

În ultimii ani, automobilul a început să devină un smartphone pe roți. Oamenii au folosit telefoanele mobile în mașină încă de la apariția acestora, însă de multe ori acest lucru venea în detrimentul atenției șoferului.

Astăzi, cele mai bune smartphone-uri sunt dotate cu aplicații speciale, care contribuie într-o mare măsură la reducerea distragerii atenției, simplificând din ce în ce mai mult interacțiunea noastră cu conversațiile, navigația și cu celelalte funcții multimedia.

Specialiștii se așteaptă ca smartphone-urile să devină esențiale pentru utilizarea autovehiculelor în câțiva ani. Momentan, se lucrează la eficientizarea comenzilor și a plăților realizate din mașină: spre exemplu, se dorește ca șoferul să poată comanda rapid, din mers, un mic dejun, pe care să-l ridice din drive-through și mașină să efectueze automat plata.

Tehnologia a evoluat foarte rapid în ultimii ani, însă nici așteptările consumatorilor nu se lasă mai prejos. De altfel, 60% dintre respondenții unui sondaj realizat de Ericsson spun că se așteaptă ca, până în anul 2030, să poată afișa navigația pe ochelarii AR (realitate augmentată) doar dacă se vor gândi la acest lucru, fără să efectueze o comandă tactilă sau vocală. Deși nu putem anticipa cu exactitate dacă termenul respectiv va putea fi atins, cunoaștem deja câteva moduri prin care tehnologia smartphone-urilor schimbă modul în care ne conducem mașinile în prezent.

Cum schimbă smartphone-urile și tehnologia mașinile prezentului și viitorului

Volvo și-a propus să înlocuiască telecomenzile tradiționale ale automobilelor cu aplicații pentru smartphone. Această tehnologie a fost inițial dezvoltată pentru a fi folosită de firmele de „rent a car”, însă suedezii sunt primii care au introdus-o ca opțiune la mașinile de serie. Aplicația Volvo Keyless Cars facilitează accesul către folosirea vehiculului, fără să mai fie nevoie de nici un fel de cheie sau telecomandă. Și mai mult decât atât, proprietarul poate să partajeze cheia digitală cu alte persoane, pentru a le permite să folosească mașina.

Mașinile Skoda pot fi dotate cu un încărcător wireless pentru smartphone. Atunci când te urci la volan, nu mai trebuie să cauți cablul USB și să conectezi telefonul pentru a te asigura că nu rămâi fără baterie, ci este suficient să-l așezi în locul special destinat pentru încărcarea wireless.

Visa te ajută să găsești cea mai ieftină benzină și să eviți cozile de la ghișeu. Folosind tehnologia Visa Ready, mașina poate căuta benzinăriile din apropiere și sugera cea mai economică variantă. Apoi, după realimentare, aplicația poate plăti fără să intri în benzinărie, atât pentru combustibil, cât și pentru alte lucruri, cum ar fi pentru parcare, taxe de drum, viniete și așa mai departe.

Multe mașini pot de parca mașina fără ajutorul șoferului. Tesla, Audi, BMW, Ford, Skoda, Mercedes, Renault, Volvo, Volkswagen și Peugeot sunt câteva dintre mărcile care oferă această opțiune pentru anumite modele. Una dintre cele mai căutate opțiuni din ultimii doi ani este cea prin care mașina va și ieși singură din parcare.

Cum schimbă smartphone-urile și tehnologia mașinile prezentului și viitorului

Programele de asistență la conducere previn multe accidente și salvează vieți. Un astfel de sistem te poate avertiza cu privire la menținerea distanței și la eventualele pericole iminente, poate regla intensitatea frânării sau chiar acționa frâna pentru a evita un impact, te poate ajuta să te menții pe banda pe care circuli sau să schimbi direcția în siguranță, ori să pretensioneze centura de siguranță înainte de un potențial impact, printre altele.

Mercedes îți permite să parchezi conduci mașina folosind smartphone-ul. Ceea ce ai urmărit cu uimire în filmul „Tomorrow Never Dies”, lansat în 1997, și anume urmărirea în care James Bond conduce mașina folosind un telefon mobil, astăzi este o realitate. Pe lângă faptul că pot solicita efectuarea unei parcări automate, șoferii anumitor modele de Mercedes pot conduce mașina de pe telefon folosind aplicația Remote Parking Pilot.

Aproape toate mașinile pot fi integrate cu Android Auto sau Apple CarPlay. Aceste sisteme permit folosirea multor funcții ale smartphone-urilor prin intermediul mașinii, chiar dacă autovehiculul nu are deja o interfață proprie pentru a oferi navigație, streaming audio, management de apeluri și mesaje, știri, calendar și alte funcții care se pot dovedi a fi extrem de utile la volan.