brand

Cele mai vândute mașini electrice și hibride în România

Cele mai vândute mașini electrice și hibride în România

Grija față de mediul înconjurător și necesitatea reducerii emisiilor pentru a-l proteja, au făcut ca mulți producători de automobile să dezvolte în portofoliul lor și deja vestitele ”mașini verzi”. Fie că acestea sunt complet electrice, plug-in hybrid sau full hybrid, mașinile care funcționează cu aceste tehnologii în detrimentul carburanților clasici, sunt din ce în ce mai căutate și de către șoferi.

Mașinile complet electrice sunt puse în mișcare exclusiv de unul sau mai multe motoare electrice, fiind alimentate de o baterie. Bateria trebuie reîncărcată la o stație special concepută în acest sens sau acasă, la o priză obișnuită. Timpii de încărcare diferă în funcție de cablu și metodă, variind de la 30 minute și până la 12 ore.

În cazul mașinilor plug-in hybrid, puterea este oferită de un motor cu combustie internă, concomitent cu un motor electric. Pot avea separat și doar autonomie electrică, putând rula în orașe la viteze mici aproximativ 100 km fără să consume carburant. Bateria motorului electric poate fi încărcată separat sau prin intermediul propulsorului termic.

Autoturismele full hybrid au un motor electric care lucrează concomitent cu motorul termic, reușind performanțe de consum excelente. Un sistem full hybrid folosește în paralel ambele surse de energie, dar acestea pot funcționa și independent. Sistemul a fost introdus pentru prima dată de de Toyota Prius în 1999 și este cel mai popular tip de hibrid actual.

În România, conform statisticilor furnizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile în primele 10 luni ale anului 2021, mașinile ”electrificate”, respectiv cele electrice (100% și hibride plug – in care se încarcă de la o sursă externă) precum și cele full hybrid (mașini care dispun și de propulsie electrică fără încărcare de la sursă) au ajuns la o cotă de piață de aproape 13%, mai mare de aprox 2 ori față de perioada anterioară din 2020.

Mai mult, trendul de creștere este unul absolut fabulos: achizițiile de mașini verzi aproape că s-au dublat față de perioada similară a anului trecut.

Iată câte mașini verzi au fost înmatriculate în România în perioada ianuarie – octombrie 2021:

  • electrice: 2.634 unități, în creștere cu 48% față de 2020
  • plug-in hybrid: 2.185 unități, în creștere cu 233.6% față de anul precedent
  • full hybrid: 7.566 unități, în creștere cu 91.5% față de anul trecut

În ceea ce privește topul mărcilor de mașini verzi preferate de mașini, acesta se prezintă astfel:

Pentru mașinile 100% electrice, cele mai achiziționate mărci au fost: Volkswagen, Dacia, Hyundai, Renault, Skoda, Peugeot, BMW, Mercedes-Benz, Tesla și Mazda.

Cele mai cumpărate mașini plug-in hybrid au fost: Mercedes-Benz, BMW, Hyundai, Volvo, Ford, Renault, Volkswagen, Skoda, Mitsubishi și Audi.

În ceea ce privește topul celor mai vândute mărci full hybrid, situația este următoarea: Toyota, Hyundai, Renault, Honda, Ford, Lexus, Suzuki, Kia și Subaru.

Găsește și tu modelul cu emisii reduse și consum optim potrivit pentru tine pe cautimasina.ro. Este suficient să accesezi din meniu categoria Caută iar la criteriul Combustibil să completezi electric sau hibrid.