brand

Topul celor mai influente mașini pe care europenii le-au creat vreodată

Topul celor mai influente mașini pe care europenii le-au creat vreodată

Majoritatea mașinilor produse în masă astăzi sunt în mare parte aceleași. Acestea urmează aceleași principii de design și în mare parte prezintă aceeași tehnologie. Ocazional însă, apare câte o mașină care schimbă jocul și revoluționează industria auto. Poate aduce tehnologie inovatoare, ambalaje noi, caracteristici nemaipomenite și alte caracteristici care fac ca întreaga industrie să se schimbe.

Multe mașini au avut o influență masivă asupra industriei auto, iar câteva dintre ele sunt cele din lista noastră, pe care le poți găsi de vânzare și prin platforma noastră cauțimașină.ro.

Mini - 1959

Mini-ul original a fost creația legendarului designer auto Sir Alec Issigonis, care lucra pentru British Motor Company. Ideea era simplă - o mașină compactă de oraș, cu două uși, care era accesibilă și încăpătoare, în ciuda faptului că era extrem de mică.

Niciuna dintre mașinile din colecția Mini nu a fost deosebit de inovatoare din punct de vedere tehnologic, dar modul în care a fost ambalată a schimbat industria auto pentru totdeauna. Motorul a fost montat transversal în față, acționând roțile din față. Acest lucru a permis ca 80% din podeaua mașinii să fie folosită pentru pasageri și bagaje. Acest aspect a influențat generații de producători de automobile și oferă formula pentru majoritatea mașinilor compacte de la debutul său în 1959.

Volvo 140 - 1966

Volvo, ca producător, ar putea ocupa toată această listă doar pe baza inovațiilor lor în materie de siguranță. Au fost primii care au introdus centura de siguranță în trei puncte în 1959, dar cea mai mare și poate cea mai influentă contribuție la siguranța vehiculelor a venit în 1966, cu 140.

Volvo 140 a fost prima mașină care a avut zone de ondulare proiectate în șasiu. Aceasta a absorbit energia unui impact, protejând pasagerii de răni grave. Astăzi, această tehnologie este ceva comun la toate mașinile, dar în 1966, era cu adevărat revoluționară.

Volkswagen Golf GTI - 1976

Volkswagen Golf GTI este una dintre cele mai bune mașini pe care le poți cumpăra în ziua de astăzi. Este rapid, confortabil, spațios și practic. Când Volkswagen a introdus inițial modelul GTI în 1976, aceste calități erau imposibil dă găsit la o mașină mică, cu tracțiune pe față.

GTI a combinat viteza mașinii sport cu caracterul practic pentru hatchback. Este bunicul hot-hatch-ului și a dovedit că nu trebuie să alegi între distracția de la volan și utilizarea de zi cu zi. Le poți avea pe amândouă dacă investești în aceeași mașină.

Audi Quatro - 1980

Audi Quattro nu a fost prima mașină care a venit cu tracțiune integrală, dar a fost prima care a combinat tehnologia cu performanțe ridicate. Dispunerea și ambalarea sistemului de propulsie au necesitat ca motorul cu cinci cilindri turbo să fie montat înaintea roților din față. Acest lucru a condus la unele caracteristici interesante de manipulare.

Dacă ți-ai putea adapta stilul de condus la manevrabilitate unică a lui Quattro, acest automobil ar fi la fel de rapid ca orice altă mașină de pe drum. Dovada conceptului se vede în Campionatul Mondial de Raliuri, unde Audi a dominat cursa. Astăzi, tracțiunea integrală este o caracteristică comună, regăsită la majoritatea mașinilor.

BMW M5 - 1985

Conceptul din spatele lui M5 este unul foarte simplu. Ia un BMW Seria 5 standard, adăugă-i un motor puternic, suspensie îmbunătățită, frâne mari și asta e. Cu siguranță vei obține un automobil foarte rapid.

BMW M5 a fost construit din fabrică în așa fel încât să domine șoselele. El are atât performanțele cât și manevrabilitatea unui supercar. Nu a fost primul care a lansat conceptul de mașină obișnuită cu motor mare, dar a fost primul care a perfecționat acest concept într-un performer genial. Astăzi, dacă vorbim de super sedanuri, folosim în continuare M5 ca etalon.

Multe mașini au influențat industria auto, dar puțini au avut un impact la fel de semnificativ ca cele cinci enumerate mai sus. Faptul că încă folosim mașini precum GTI și M5 ca reper atunci când judecăm alte mașini, este o dovadă a importanței și influenței acestor vehicule.