brand

Care este rolul balastului Xenon?

Care este rolul balastului Xenon?

Nu esti familiarizat cu balastul xenon și cu capacitățile sale? Atunci ai ajuns la locul potrivit!

Atunci când încerci să înțelegi toate informațiile despre acest subiect te poți simți copleșit de toate informațiile găsite. Citește în continuare pentru a afla mai multe despre balastul xenon și despre modul în care acesta îți poate aduce beneficii pe termen lung.

Ce este un balast?

Un balast este un dispozitiv necesar unui far cu xenon (de asemenea, pentru lămpile fluorescente) pentru a regla tensiunea și curentul furnizat lămpii în timpul pornirii. De asemenea, acesta asigură o tensiune și un curent suficiente pe toată durata de acționare.

Un balast este o parte esențială a unui sistem de iluminat fluorescent sau HID. Balasturile sunt utilizate în iluminat de zeci de ani, și mai frecvent în lămpile HID, deoarece farurile HID au câștigat popularitate.

Într-un sistem de iluminat fluorescent, balastul furnizează tensiunea necesară pentru a porni lampa și reglează curentul electric al luminii odată ce aceasta este aprinsă. Fără un balast, lampa ar absorbi prea multă energie, ceea ce ar face ca aceasta să se ardă rapid - uneori chiar în câteva minute. Balastul împiedică acest lucru să se întâmple și te asigură că beneficiezi de avantajele unei durate de viață complete a lămpii.

Ce face un balast?

Principala funcție a unui balast este de a ajuta la pornirea rapidă a farului. Atunci când farul este pornit, balastul furnizează un impuls de tensiune mai mare spre far. Acest lucru ajută la stabilirea unui arc electric între doi electrozi de pe far, ceea ce face ca becurile HID să se aprindă. Trebuie să știi că există balast xenon pentru diverse modele de mașini.

Balasturi HID

Un balast HID funcționează în același mod ca orice alt balast utilizat într-un sistem de iluminat fluorescent, dar cu câteva diferențe esențiale. Pentru a fi sigure și eficiente pentru a fi utilizate într-o mașină, becurile HID trebuie să se poată aprinde rapid, ceea ce face ca balastul să fie extrem de important.

Balastul HID trebuie să fie capabil să regleze foarte precis curentul din sistemul tău de iluminat HID. Prea multă putere, iar farul se va stinge mai repede și poate chiar să explodeze. Nici o putere prea mică nu este bună pentru o lampă HID, deoarece poate deteriora lumina, provocând o iluminare neuniformă și o posibilă fisură a arcului din interiorul becului.

De asemenea, HID-urile trebuie să poată fi oprite și pornite rapid fără a se supraîncălzi, ceea ce face ca sarcina balastului să fie și mai dificilă. Gazul Xenon din bec are nevoie de timp pentru a se răci înainte de a primi curentul puternic, de înaltă tensiune, care aprinde din nou lumina. Sunt necesare circuite speciale în balasturile HID pentru a ajuta la repornirea rapidă a lămpii după ce aceasta este oprită.

Dacă intenționezi să îți înlocuiești farurile cu halogen cu faruri HID noi folosind un kit de conversie HID, vei avea nevoie de două balasturi HID, unul pentru fiecare far. Balasturile HID sunt o parte esențială a oricărei configurații de faruri HID și nu ar trebui să fie niciodată ignorate.