brand

5 Branduri de automobile care au părăsit piața auto într-un mod glorios

5 Branduri de automobile care au părăsit piața auto într-un mod glorios

Industria auto este o industrie foarte valoroasă, dar și foarte competitivă. An de an producătorii de mașini din întreaga lume renunță la modele mai vechi pentru a-și putea folosi resursele în vederea producției de noi modele cu care să facă mai bine față concurenței acerbe, dar și cerințelor șoferilor.

De asemenea, nu sunt puține nici companiile care din cauza diferitelor provocări au trebuit să renunțe la activitatea lor, dar nu au făcut-o oricum, ci într-un mod legendar, lansând modele cu care au cucerit întreaga lume și au reușit să ne convingă pe toți să le păstrăm câte un locușor în inimile noastre.

În acest articol, echipa cauțimașină.ro ți-a pregătit o listă cu cele mai spectaculoase ultime modele de mașini lansate de companii de automobile care acum nu mai există.

1. Holden Commodore

În anul 2017 compania Holden Australia a fost închisă de către General Motors pentru a tăia din costuri. Brandul a continua să mai șchiopăteze câțiva ani sub umbrela lui Opel până în 2020 când General Motors a anunțat oficial dizolvarea companiei. Cu toate acestea, ultimul model produs de acest brand, Holden Commodore este o mașină în care merită să investești datorită design-ului său corporate, dar și a fiabilității. Din păcate însă, acum, la momentul postării acestui articol, Holden Commodore nu se mai poate cumpăra nou decât din câteva reprezentanțe care încă îl mai au pe stoc.

2. Saab 9-4x

Compania Saab și-a recâștigat independența față de General Motors în anul 2009 datorită unui producător olandez de talie mai mică pe nume Spyker. Spyker a avut în plan să salveze Saab de la colaps lansând modele noi de vehicule, dar problema era că multe din cele care erau în plan deja conțineau componente de la General Motors care nu mai puteau folosite din cauza licenței. Astfel Saab 9-4x a fost ultimul model realizat vreodată de această companie, oferind un sistem unic numit Saab XWD. Saab 9-4x a fost lansat în anul 2011 și design-ul său este unul pur scandinav, transformându-se astfel într-o bijuterie a creației inginerești și totodată o mașină care pe bună dreptate ne trezește nostalgia când vine vorba de Saab-uri.

3. Rover 75

Rover 75 este ultimul sedan de lux produs de grupul Rover, care a funcționat o perioadă și cu titlul de General Motors Rover. Cu buget de la BMW, Rover a crea o mașină cu un look foarte contemporan, bine pregătită să ia cu asalt piața anilor 2000. Din păcate însă, viitorul promițător al companiei a dispărut în ceață atunci când BMW a recunoscut că a cumpărat brandul doar pentru a intra în posesia drepturilor pentru Mini Cooper, alungând rapid Rover de sub umbrela sa protectoare. În ciuda succesului extraordinar imediat după lansarea lui Rover 75, brandul Rover a dat faliment și s-a dizolvat pe 14 iulie 2005.

4. Oldsmobile Alero

Oldsmobile s-a bucurat de un succes moderat în ceea ce privește vânzările în perioada anilor 90. La un moment dat, îi mergea atât de bine încât o bună parte din fanii brandului chiar s-au mirat când Oldsmobile s-a alăturat grupului General Motors. Din păcate însă, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte branduri pe care le-am prezentat până acum, General Motors nu a putut salva Oldsmobile de la faliment total și ultima sclipire a odată celebrei companii, înainte să dispară pentru totdeauna, a fost modelul Alero. În calitate de mașină de oraș, de la care nu te aștepți prea multe nici la capitolul viteză și nici în ceea ce privește luxul, Alero este un vehicul echilibrat și relativ convenabil, care ne dă un motiv să ne amintim cu plăcere de această companie.

5. AMC Eagle

AMC Eagle, lansat la sfârșitul secolului trecut, a provocat multă agitație pe scena auto când și-a făcut apariția pe piață. Ca stil, AMC Eagle ar putea fi considerat unul dintre primele crossover-uri create vreodată, combinând confortul unui interior luxos cu un sistem neobișnuit de condus pentru o mașină ca ea. Iar până când Chrysler a preluat cu totul compania AMC, AMC Eagle a rămas singurul vehicul care mai purta faimoasa lor siglă.